Marcel Răducanu (68 de ani) a rememorat pentru ProSport perioada dificilă a anilor 80 când a decis să emigreze din România pentru a se stabili în Germania Federală.
Mijlocașul ofensiv fost desemnat fotbalistul român al anului 1980 şi este o glorie a Borussiei Dortmund. S-a născut la 21 octombrie 1954, la Bucureşti.
S-a afirmat la Steaua şi apoi în naţionala României (21 de selecţii şi 3 goluri), marcând unul dintre golurile istoricei victorii a „tricolorilor”, 2-1 cu Anglia în 1980.
În perioada anilor 80 pentru români începea calvarul. Nicolae Ceaușescu ajunsese să-și țină poporul în pragul sărăciei, al penuriei de hrană.
Pumnul dur a Securității era îndreptat imediat împotriva oricărei persoane care încerca să pună la îndoială directivele „Tătucului”.
Într-o astfel de perioadă de întuneric, unul dintre emblematicii jucători de fotbal ai României, Marcel Răducanu, avea să aleagă libertatea. Amintiri rememorate chiar de el acum pentru ProSport.
„Eram în 1981, în Republica Federală Germană, iar în pauza meciului amical dintre Borussia Dortmund și naționala României m-am dat accidentat am rămas în vestiar și am plecat.
Împreună cu un român, nea Popa, am ajuns la Hanovra după câteva ore de mers cu trenul. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la un oficiu poștal pentru a suna în țară, la soție, să-i spun că nu mă mai intorc.
Când a auzit ce intenționez, a făcut o criză de nervi la telefon dar decizia fusese luată.
La puțin timp după ce am vorbit cu ea, la ușa noastră a venit Securitatea care mi-a confiscat tot ce aveam
Eram considerat un dușman al poporului”, povestește Răducanu.
La meciul din Cupa Campionilor Europeni dintre Hamburger SV și Dinamo București, în 1985, din delegația română făcea parte și Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceaușescu.
„Mersesem și eu la Hamburg, în toamna lui 1983, să văd acel meci din Cupa Campionilor Europeni. M-am revăzut cu Cornel Dinu care mi-a transmis că din delegație face parte și Valentin Ceuașescu.
Am mers la dânsul și l-am rugat să-i dea mamei pașaportul. Eram dispus să-i fac cadou un Mercedes. Mi-a spus că lucrul ăsta nu se poate, pentru că nu ar accepta taică-său.
În 1989, când eu jucam la Zurich, mama a a fost sfătuită să facă un memoriu către Valentin. Atunci i-au dat pașaportul.
Când am văzut-o la Zurich, era mult schimbată în rău. Mi-a povestit că securiștii o supuneau periodic unei terori psihice. Îi spuneau că am fost găsit mort într-o cabină telefonică din Germania și câte și mai câte. Securitatea a distrus-o!
Bombardamentul ăsta psihologic a durat la nesfârșit. Nici nu știu cum a putut să reziste…. Mă scuzați, dar îmi dau lacrimile chiar și după atâția ani de când ea nu mai este în viață…
Săraca mama! Au terminat-o niște nemernici”, povestește Marcel Răducanu, emoționat.
A fost o perioadă în care Marcel Răducanu se simțea foarte atras de astrologie.
„Aveam chiar o profesoară în astrologie, iar ceea ce am să vă spun acum pare decupat din filme, dar este real. Eram înaintea returului din Cupa UEFA cu Velez Mostar.
Noi bătusem acasă, iar returul se anunța a fi foarte disputat. Înainte de a pleca spre Mostar, această doamnă mi-a spus să nu care cumva să fac deplasarea pentru că nu mă voi mai întoarce în Germania.
Am luat de bun ce mi-a zis ea. I-am spus antrenorului că nu vreau să merg invocând niște motive mai mult sau mai puțin credibile. Ne-am și certat un pic deoarece îmi spunea că echipa are nevoie de mine.
Cert este că nu am făcut acea deplasare. Noi ne-am calificat iar la revenirea băieților în Germania, am mers la Dusseldorf să-i aștept. Când m-a văzut, președintele clubului a venit la mine, m-a luat în brațe, plângând, spunându-mi că acolo, pe aterizare erau o mulțime de polițiști care așteptau să mă aresteze
Eram căutat cu mandat de arestare emis de către comuniștii români. Cu toate astea, astrologia nu mă mai pasionează pentru că am luat calea credinței, a bisericii, care m-a ajutat enorm”, a mărturisit Răducanu.
Jurnalistul Nicolae Munteanu de la Europa Liberă a încercat în dese rânduri să-i ia un interviu.
„I-am spus că nu voi da nici un interviu pentru că mă temeam de repercusiunile pe care le-ar putea avea ai mei, acasă. Eu aș fi vrut spre exemplu să joc în continuare pentru țara mea, dar s-a împotrivit Ceaușescu.
Și pentru că mai devreme am vorbit despre domnul Valentin Ceaușescu, l-am revăzut la un restaurant care-i aparținea lui Cheregi. Venise acolo cu Tudorel Stoica. Am mers la dânsul și i-am mulțumit că i-a dat mamei pașaportul să iasă din țară”, a încheiat Marcel Răducanu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER