Pentru italieni, Moș Crăciun e prezent în orice moment, nu doar în tradiționalele zile de sărbătoare din decembrie. Antonio Di Natale a demonstrat în meciul cu Belgia, marcând două goluri, că este la această oră cel mai în formă dintre azzurri.
Pentru că Antonio Di Natale (natale în italiană înseamnă Crăciun) a exorcizat ceea ce a mai rămas din ceea ce pe vremuri se numeau „diavolii roșii”, nu doar cele două goluri marcate, dar mai ales siguranța jocului său făcându-ne să privim cu destulă îngrijorare partida din 13 iunie de la Zürich, contra Italiei. Prin ceea ce a demonstrat pe parcursul primei reprize, pentru că atât a fost folosit de către Donadoni, fantezistul de la Udinese a trimis un semnal clar către comisarul tehnic al băncii campioanei mondiale, iar Donadoni l-a acoperit cu laude pe parcursul conferinței de presă. „Îmi fac doar jocul, cum pot mai bine, nu caut să ies înaintea nimănui și nu sunt în competiție cu nimeni”, a declarat cu multă modestie omul numărul 1 al Italiei în meciul de la Florența.
Interesant este că Roberto Donadoni are toate motivele să se autofelicite. Pentru că Toto Di Natale nu a făcut parte din grupul campion mondial în 2006. La națională este un donadonian, cum l-a numit Gazzetta dello Sport, pentru că a fost adus de către actualul selecționer. În preliminarii a marcat goluri cheie, contribuind la primul succes al erei Donadoni, acasă împotriva Ucrainei, pentru ca la Kiev să tragă efectiv după el echipa, tot cu o „dublă”. La Glasgow, în fața Scoției, meci ce a adus biletele pentru Euro, a dat o pasă perfectă pentru golul lui Toni. Din tot ce s-a văzut, micul napoletan pare a fi primul titular sigur al Italiei la Euro, un titular care ne creează deja insomnii.
"Am făcut mai multe experimente, am văzut care sunt posibilitățile. Rezultatul e important, dar a fost doar un test. Am încercat ceva și a mers destul de bine" – Roberto Donadoni, selecționer Italia
Neinspirați după pauză
Modulul folosit de Donadoni în prima parte a transformat Belgia într-o țintă vie, dar tactica folosită în repriza secundă n-a fost la fel de eficientă.
REPRIZA I / 4-3-2-1 Italia a început ultimul test înainte de Euro cu câteva surprize.
Donadoni a ales special Belgia, pentru că uvertura la turneul final va fi în compania Olandei, iar naționala lui Vandereycken ar fi trebuit să interpreteze o partitură oarecum asemănătoare celei a „Portocalei mecanice”. În realitate însă, n-a interpretat absolut nimic, fiind un zero barat până la schimbările făcute în a doua parte de selecționerul italian.
Donadoni a început în apărare cu Panucci dreapta și Zambrotta stânga, ambii urcând deseori și fiind adevărate extreme în multe momente. Fabio Cannavaro și Barzagli par a fi cuplul de centrali, interistul Materazzi urmând a se mulțumi cu statutul de rezervă. Mijlocul de trei a cuprins doi jucători de la AC Milan, Gattuso și Pirlo, însă grupul rossonero nu a fost spart cum credea toată lumea de Daniele De Rossi, ci de al treilea romanist pe lista valorică, Alberto Aquilani, care a justificat încrederea, făcând un joc bun, cu un mare travaliu și cu o bună colaborare cu VIP-ul Italiei din acest joc, Di Natale. De altminteri, golul al doilea al azzurrilor, autor Di Natale, a venit din pasa lui Aquilani, ce-i drept și pe fondul unei amnezii totale a lui Kompany. Camoranesi, Toni și Di Natale au alcătuit trioul ofensiv, care a respectat astfel așezarea tactică preconizată de Donadoni inclsuiv pentru Euro.
REPRIZA A II-A / 4-4-2 După pauză, Donadoni a trecut la mult așteptatul experiment cu implementarea starurilor regăsite Del Piero și Cassano, pentru care au răsunat din momentul ieșirii la încălzire ropote de aplauze, cu mult peste cele rezervate fostului florentin Luca Toni. Paradoxal, Italia din a doua parte a fost o echipă care a avut o ștachetă mult mai joasă ca evoluție. Zambrotta a arătat că poate juca fără nicio problemă stânga sau dreapta, el trecând în locul lui Panucci, pe stânga intrând Grosso. Cannavaro i-a lăsat locul lui Chiellini, jucător evident inferior capitanului și de lângă care Sonck a marcat cu capul golul de onoare al oaspeților în ultimul minut. Toni a rămas vîrf, dar nu a impresionat, lângă el venind Del Piero. Camoranesi a devenit mijlocaș, singurul punct notabil fiind colaborarea de la golul trei, reușit de el, cu colegul de la Juve, Del Piero. Dintre mijlocași au rămas Gattuso și Pirlo, Aquilani lăsându-i loc lui Ambrosini. A intrat și Cassano în minutul 61 în locul importantului Camoranesi, și jocul Italiei și-a pierdut orice strălucire, pentru că Antonio nu a reușit niciun moment să se integreze tactic. Impresia generală este că Del Piero și Cassano nu pot porni decât de pe banca de rezerve.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER