Mircea Lucescu a oferit o adevărată lecție de istorie înaintea meciului dintre România și Kosovo, care se va disputa vineri, 15 noiembrie 2024, în Liga Națiunilor.
Legendarul tehnician a vorbit despre istoria echipei naționale și a fotbalului românesc, dezvăluind care este stilul de joc pe care trebuie să îl învețe și să îl practice fotbaliștii „tricolori”.
Mircea Lucescu a oferit o adevărată lecție de istorie înaintea meciului dintre România și Kosovo, care se va disputa vineri, 15 noiembrie 2024, în Liga Națiunilor. Legendarul tehnician a vorbit despre istoria echipei naționale și a fotbalului românesc, dezvăluind care este stilul de joc pe care trebuie să îl învețe și să îl practice fotbaliștii „tricolori”.
Astfel, „Il Luce” și-a amintit de perioada în care echipa națională își domina adversarii datorită jocului de pase și este de părere că fotbaliștii români trebuie să își domine adversarii prin calitățile pe care le-au demonstrat de-a lungul anilor.
Șanse mari să terminăm pe primul loc. Pe mine nu mă interesează să câștigăm și să fim pe primul loc, pe mine mă interesează ca nivelul de joc al acestei echipe să crească foarte mult. E important să cunoaștem istoria. Fotbalul românesc s-a caracterizat în perioada noastră de succes prin niște calități foarte bune. Am fost printre cei care pasam cel mai bine, mai ales din partea de Est a Europei sau chiar din Europa de Vest. Peste tot pe unde ne duceam, eram considerați cu calități tehnice superioare altora. În 1970, care pentru mine a fost cel mai greu Campionat Mondial jucat de echipa României. știți toți ce grupă am avut, campioană mondială, fostă campioană mondială, vicecampioană mondială, la Guadalajara.
Și noi nu am avut nici o legătură cu străinătatea în acea perioadă, să avem informații, nu avem condiții de pregătire, nu aveam echipament. Înainte de meciul cu Brazilia m-am dus în piață și am cumpărat echipament, care l-a purtat și Pele când am schimbat tricoul cu el, și care acum este la muzeul din Madrid. Ghete nu aveam, trăgeam linii pe ele, ca să fie Adidas, pentru că ne-au dat niște ghete, nici măcar echipament. Aveau relație cu Adidas pentru celelalte sporturi, pentru fotbal nu avea nimic. Ulterior, m-a dus la baza lor de lângă Munchen și am luat 15 rânduri de echipament. Și alb, și roșu, și galben. am luat mingi pentru toate echipele din țară. Am insistat să mărească bugetul pentru sportul românesc și o parte să dea pentru noi. Am avut condiții foarte grele.
Și atunci, în meciurile cu echipele astea, noi aveam o singură șansă, aceea de a folosi calitățile noastre. Jucători tehnici, proveniți de pe maidane, de prin parcuri, nu jucau în academii, nu jucau nicăieri. Strânși, ăștia eram un grup foarte puternic. Și acel grup puternic a ajuns la Campionatul Mondial. Apoi am jucat un amical cu Germania, ulterior, poate cea mai bună performanță a fotbalului românesc, în 1972, când am făcut 1-1 și 2-2 cu Ungaria, al doilea cu o problemă politică pe care noi am resimțit-o. Și am pierdut 1-0 la Belgrad, când am avut ghinionul ca Dembrovschi și Deleanu să se accidenteze la încălzire. Și, chiar și în aceste condiții, eram a cincea echipă din Europa. Lumea nu a înțeles care era spiritul acestei echipe și modul în care aceasta evolua.
Aveam pe vremea aceea tot fel de scriitori care se implicau în fotbal și, din considerente pur stilistice, atacau echipa că joacă Tik Tok, tika taka, că temporizează. astea erau soluțiile pentru noi, noi nu puteam intra în contacte. Dacă vedeați cum erau jucătorii și cum eram noi. Noi nu trebuia să le dăm mingea. Ăsta a fost fotbalul românesc. Apoi, în 1972, la presiunea pusă, l-au schimbat pe nea Angelo Niculescu, care era adeptul acestui stil de joc și apoi am schimbat jocul, cu Piști Kovacs, să jucăm direct, vertical, și apoi a venit o perioadă în care nu am mai avut calificări. E adevărat că le pierdeam în ultimul meci, ca de fiecare dată. Îmi i aduc aminte de meciul cu Scoția de la București, când conduceam cu 1-0 și ne-au dat gol în minutul 89. Ne trebuia victorie. După aceea, în 1984 s-a construit o nouă echipă foate puternică. Dacă nu aveam ghinionul cu Irlanda aveam o echipă foarte puternică, cu Balaci, cu Cămătaru, Ștefănescu, Klein, Geolgău, s-a întâmplat din păcate același lucru, nu ne-am dus în Mexic. Au venit alții, cu alt stil de joc, iar echipa s-a dus în jos, pentru că am renunțat la stilul nostru de joc. În anii 90 erau doar cei de afară și am neglijat în România acest aspect extraordinar, creșterea copiilor, bazată pe jocul de pase”, a declarat Mircea Lucescu, înaintea meciului cu Kosovo.
Mircea Lucescu a vorbit și despre performanța obținută de echipa națională în vara acestui an. „Tricolorii” au reușit să se califice la Campionatul European din Germania și se depășească faza grupelor.
„Am obținut calificarea asta acum, cu alte mijloace. Am fost ultima echipă la EURO ca posesie a mingii, a controlului jocului sau pe locul 3 din coadă la fazele periculoase la poarta noastră. L-am avut pe pe Niță extraordinar. Am obținut performanțe, dar am obținut cu un grup de jucători extraordinari, motivați, cu sacrificiu. Noi trebuie acum să trecem la o altă etapă, în care noi trebuie să controlăm jocul dacă vrem să ne luptăm cu marile echipe ale Europei. Nu putem să rămânem la nivelul ăsta.
De aceea este foarte important să câștigăm acest meci pentru că dă foarte multă încredere. Ca să poți să controlezi jocul, jucătorii trebuie să aibă o încredere extraordinară în ei și în coechipierii lor. Au venit grecii la U-17 și ne-au bătut 3-0, nu e ok, e o problemă esențială cum ne creștem jucătorii. Trebuie să câștigăm, să mai facem un pas înainte. În meciurile trecute am crescut și ca joc, ca și control al jocului, am crescut mult, deci jucătorii au început să aibă încredere în ei”, a mai spus Mircea Lucescu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER