Moldovan: „Elveția e un turn babel”
În cei trei ani petrecuți în Elveția, Viorel Moldovan (foto) a ajuns să înțeleagă perfect cultura viitorilor adversari ai României. ExÂpertul DolceSport a vorbit penÂtru ProSport despre ce înseamnă Elveția fotÂbaÂlistică.
Îmbrăcat casual-elegant, cu un tricou Hugo Boss de o culoare turbată, Viorel Moldovan își bea cafeaua pe Bahnhofstrasse din Zürich. E locul în care s-au adunat toate magazinele firmelor importante, iar singurul lux al oamenilor e să își lărgească, măcar pentru câteva minute, nodul de la cravată. „Iubesc orașul ăsta. E senzațional! Zürich și Paris sunt preferatele mele. Știi că ăsta e unul dintre orașele în care se trăiește cel mai bine? Nu din Elveția, ci din toată lumea!”, spune fostul atacant în timp ce cuprinde cu privirea asfaltul ce duce spre lac. Pentru că și Zürich, la fel ca mai toate orașele mari din Elveția, stă armonios pe malul unui lac.
Trei stiluri, un campionat
Moldovan a ajuns în Elveția acum aproape două decenii. „În partea franceză!», completează imediat. Susține că s-a adaptat rapid în locul în care „trebuie să plătești și aerul pe care-l respiri” și mută, aproape involuntar, discuția înspre fotbal. „Cei de la Neuchatel sunt în partea franceză și toți sunt conectați la Ligue 1. Echipele din acea zonă joacă precum cele din Franța, adică pun accent foarte mult pe fizic. Cele din partea italiană joacă mai tacticizat. Apoi ar mai fi cele din partea nemțească, unde apar influențe din Bundesliga”. Din combinația ciudată de stiluri iese un experiment ciudat cu influențe din trei dintre campionatele de top ale Europei. Una în care Moldovan, în urmă cu 16 ani, devenea golgheter: „Încă din primul an! Apoi Zürich a activat clauza pe care o aveam în contract și m-a cumpărat. Eu mă simțeam de parcă aș fi fost dintotdeauna aici. Poate și pentru că mi-am dorit mereu să joc afară”.
„S-au orientat spre juniori. La noi e doar bla-bla”
În timp ce la masa lui se mai așează încă o persoană, din lipsa unui alt loc liber, fostul atacant al tricolorilor încearcă să explice cum de Elveția a ajuns să fie considerată favorită într-un meci cu România: „Ei s-au axat foarte mult pe sectorul juvenil. În urmă cu patru ani, dacă nu mă înșel, au cucerit un trofeu la juniori, iar mulți dintre cei de atunci sunt acum la naționala mare”. Pe lângă influențele din Italia, Germania sau Franța, elvețienii au îmbrățișat rapid și varianta naturalizării: „Elveția e ca un Turn Babel! Au în echipă și turci, și sârbi, și africani. Ei au devenit mai valoroși odată cu apariția acestor jucători străini”, susține Moldovan, care își întoarce fața și spre țara noastră: „Bla-bla-uri și cam atât! Când aud pe cineva că vorbește despre proiecte, mă pufnește râsul. Ar trebui să ne implicăm, să dăm spațiu jucătorilor tineri să evolueze…”. Se oprește puțin nervos, apoi revine: „Dar nimic!”.
România nu va pierde contra Elveției. După victoria la scor contra Germaniei, elvețienii probabil vor fi mai relaxați, iar ai noștri, tot datorită acestui meci contra nemților, sunt conștienți că au în față o echipă tare
Viorel Moldovan
Echipa Elveției din meciul de sâmbătă cu Germania, scor 5-3
Benaglio (Wolfsburg) – Lichtsteiner (Juventus), Von Bergen (Genoa), Senderos (Fulham), Ziegler (Fenerbahce) – Xhaka (M-gladbach), Inler (Napoli), Fernandes (Udinese), Barnetta (Leverkusen) – Mehmedi (Dinamo Kiev), Derdiyok (Hoffenheim).