N-au fost 20, sunt 25 de ani! Profeția lui Gică Hagi a fost mai aspră decât se preconiza. La 30 iunie 1998, naționala României juca ultimul ei meci la un Campionat Mondial | SPECIAL

N-au fost 20, sunt 25 de ani! Profeția lui Gică Hagi a fost mai aspră decât se preconiza. La 30 iunie 1998, naționala României juca ultimul ei meci la un Campionat Mondial | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

30 iunie 1998, Bordeaux, căldură infernală. O națională blondă a României juca în optimile de finală ale Campionatului Mondial, contra Croației, în ceea ce avea să fie ultimul meci al tricolorilor la un turneu final.

N-au fost 20, sunt 25 de ani! Profeția lui Gică Hagi a fost mai aspră decât se preconiza. La 30 iunie 1998, naționala României juca ultimul ei meci la un Campionat Mondial

Nimeni nu se aștepta, la vremea respectivă, ca ceea ce spusese Gică Hagi înaintea competiției, să se adeverească. De fapt, nu doar că s-a adeverit, ci chiar a fost depășit. Hagi prevestise o pauză de două decenii pentru România la Mondiale, astăzi se împlinesc 25.

Înaintea plecării în Franţa s-a lăsat cu scandal, din cauza faptului că publicul l-a fluierat pe Stelea, în amicalul cu Paraguay, de pe Ghencea, iar portarul le-a arătat fundul spectatorilor. Imediat, după meci, Hagi a ripostat la adresa presei, spunând că ea e vinovată de atitudinea fanilor. Nervos, Gică a spus atunci că vor mai trece douăzeci de ani până ce România se va mai califica la Mondiale şi că toţi jucătorii merită statui pentru ce au realizat la naţională.

„Voi nu vedeţi că din ţară nu vine nimic? Nicio echipă n-are rezultate!”, a tunat Hagi. Iar adevărul acesta era. La fiecare reunire a lotului 17-18 jucători veneau din străinătate şi doar doi-trei erau luaţi, aşa la număr, din Divizia A. O Divizie A care îşi trăia atunci clipele de glorie ale Cooperativei lui Jean Pădureanu, Pinalti, Romică Paşcu, Mircea Sandu, Mitică Dragomir şi alţii.

Croaţia din acea perioadă era o echipă robustă, cu fotbalişti valoroşi, precum Boban (Milan), Suker (Real Madrid), Jarni ( Betis Sevilla), Asanovici (Napoli), Stanici (Parma), Vlaovici (Valencia), plus Prosinecki, care revenise în ţară, la Croaţia Zagreb. Nu s epoate spune că era o națională neapărat mai bună decât România, dar a fost mai pragmatică, mai norocoasă și mai motivată.

Croații s-au impus cu 1-0, prin golul lui Suker (minutul 45), dintr-un penalty dictat extrem de uşor la o cădere în careu a lui Asanovici, de lângă Gabi Popescu.

În minutul 57, Iordănescu l-a înlocuit pe Hagi cu Craioveanu şi cariera la naţională a celui care câştigase atâtea meciuri pentru România era încheiată. Hagi anunţase că se va retrage de la lot după turneul final, indiferent de rezultatele pe care le va avea echipa. Fanii naţionalei l-au aşteptat la aeroport şi au mers apoi pe fostul „23 August”, în toiul nopţii, unde Hagi şi-a luat „la revedere” în lacrimi de la suporteri. România urma să intre pe un drum nou, cu Victor Piţurcă la timona ei şi cu mulţi fotbalişti care jucaseră sub comanda sa la tineret.

Din păcate, nici Pițurcă și nici cei care au urmat după el, nu au mai dus România la Mondiale. În 25 de ani s-au scurs generații de jucători, care nu au apucat să joace la un turneu final de Campionat Mondial. Unii dintre ei, fotbaliști cu nume: Mutu, Chivu, Contra, Lobonț, Raț, Tamaș, Goian, Marica, Pancu, Tătărușanu, Fl. Petre, Rădoi, Chiricheș, Marius Niculae, Daniel Niculae, Torje, Maxim, Stanciu, Chipciu – toți cu prezențe consistente la națională.

  • Din 1998 până în prezent, România a avut următorii selecționeri: Victor Pițurcă (1998–1999), Emerich Ienei (2000), Laszlo Bölöni (2000–2001), Gheorghe Hagi (2001), Victor Pițurcă (2005–2009, 2011–2014), Răzvan Lucescu (2009–2011), Christoph Daum (2016–2017), Cosmin Contra (2017–2019), Mirel Rădoi (2019–2021), Edward Iordănescu (2022–prezent)

Hagi a ratat barajul în 2002

După turneul final din 1998, România a fost totuși foarte aproape să fie prezentă și la următorul turneu final. Paradoxal, cel care prezisese dezastrul, adică Gică Hagi, avea să fie și primul pe lista celor care semnat seria eșecurilor.

În 2001, România a ratat calificarea la CM din 2002, care s-a jucat în Coreea de Sud și Japonia, după un nefericit baraj cu Slovenia, 1-2 în deplasare și 1-1 acasă, cu Hagi proaspăt selecționer.

Armenia l-a demis pe Iordănescu

În campania pentru CM 2006, pentru a doua oară consecutiv, naţionala României a ratat prezenţa la turneul final. De vină a fost începutul slab de campanie în grupa cu Olanda, Cehia, Finlanda, Macedonia, Armenia şi Andorra. După două victorii acasă, cu Macedonia şi Finlanda, şi una în deplasare cu Andorra, “tricolorii” au pierdut la Praga, 0-1 cu Cehia, şi au făcut doar egal, la Erevan, cu Armenia.

Acest ultim rezultat ruşinos i-a fost fatal lui Anghel Iordănescu, demis de Federaţie. În locul lui a fost readus Victor Piţurcă, dar acesta n-a reuşit să facă minuni, deși a mai redresat situația. În cele din urmă, “tricolorii” au stat la mâna meciului Finlanda- Cehia, în care victoria sau egalul nordicilor ne-ar fi trimis la baraj. Cehii au învins cu 3-0 şi s-au calificat, trecând ulterior şi de baraj şi ajungând la Mondiale.
2010, cea mai slabă campanie din istoria naționalei

România nu s-a calificat nici la turneul final din Africa de Sud, terminând pe locul cinci în grupă, după Serbia, Franţa, Austria şi Lituania şi înaintea insulelor Feroe. A fost cea mai slabă campanie de calificare a echipei naţionale, începută de Pițurcă (5 meciuri – 4 puncte) și terminată de Răzvan Lucescu (5 meciuri – 8 puncte). În fapt, ea a fost compromisă încă de la primul meci, 0-3 cu Lituania, la Cluj, de o echipă a României, care jucase la CE 2008, unde remizase cu Franța și Italia, și fusese învinsă de Olanda.

Baraj ratat cu Grecia în 2014

Următoarea campanie de calificare l-a găsit tot pe Pițurcă selecționer, readus după demisia lui Răzvan Lucescu, iar România s-a clasat pe locul doi în grupă, după Olanda, devansând Ungaria, Turcia, Estonia și Andorra.

Ne-am calificat la baraj, dar am pierdut clar cu Grecia, 3-1 în deplasare și 1-1 pe teren propriu. Campania s-a încheiat cu ratarea unui baraj la care Pițurcă nu l-a convocat pe Mutu, fapt care i-a atras numeroase critici, el mizând pe Bogdan Stancu, Marica și Marius Niculae.

Campanie începută cu ghinion de Daum

România a început campania pentru CM 2018 tot cu stângul. A terminat la egalitate, scor 1-1, vu Muntenegru, pe teren propriu. Adi Popa a deschis scorul în minutul 85, la 9 minute de când intrase pe teren din postura de rezervă, iar Stevan Jovetic a egalat în minutul 87.

Tricolorii puteau chiar să câștige la debutul lui Christoph Daum ca selecționer al României, dar în al 7-lea minut de prelungiri Nicușor Stanciu a șutat peste poartă dintr-o lovitură de la 11 metri. Au existat oarecare semnale de redresare, dar dubla înfrângere cu Polonia, 1-3 și 0-3, și un 0-1 cu Muntenegru ne-au aruncat pe locul 4 în grupă, după Polonia, Danemarca și Muntenegru și doar înaintea Armeniei și Kazahstanului. Daum n-a prins finalul preliminariilor, fiind înlocuit cu Cosmin Contra.

CM 2022, ratat de Mirel Rădoi cu Islanda

Ultima campanie de calificare, cea pentru Mondialul din Qatar 2022, a fost și ea ratată de România, care a terminat pe locul trei într-o grupă cu Germania, Macedonia de Nord, Armenia, Islanda și Liechtenstein. Calificarea s-a jucat în penultima etapă, când tricolorii lui Mirel Rădoi au făcut 0-0 cu Islanda pe teren propriu și au avut o bară în minutul 85 prin Hagi. Cu o victorie, România prindea barajul, unde Macedonia a eliminat Italia și a pierdut în fața Portugaliei. La finalul campaniei, Mirel Rădoi a plecat de la națională.

Mondialul cu 48 de echipe nu oferă mari șanse în plus de calificare

Urmează Campionatul Mondial din 2026, programat în SUA, Mexic și Canada, la care vor participa 48 de echipe naționale, nu 32 ca până acum.

Europa va avea 16 reprezentante, față de doar 13 ca până acum, așa că șansele de calificare nu sunt semnificativ mai mare pentru echipele de pe Bătrânul Continent, deoarece FIFA a împărțit cu dărnicie și în celalte zone America de Sud (7), America de Nord (6), Africa (9), Asia (9) și Oceania (1).

Gică Popescu – record de meciuri, Răducioiu – record de goluri

Gică Popescu este jucătorul român cu cele mai multe meciuri la turneele finale ale Campionatului Mondial, atingând 13 prezențe (1990, 1994, 1998). Pe locul 12 se află Hagi -12 prezențe (1990, 1994, 1998), care alipsit la un meci în 1990 fiind suspendat. Pe locul trei se află Dorinel Munteanu și Dan Petrescu– 9 meciuri (1994 și 1998), apoi Ilie Dumitrescu și Ionuț Lupescu – 8 meciuri. În ceea ce privește golgheterii, Florin Răducioiu este lider, cu cele patru goluri marcate în 1994. Pe locul doi sunt Stefan Dobay (1934 și 1938) și Gică Hagi (1990,1994,1998) cu trei goluri.

  • 7prezențe a bifat România la Campionatul Mondial: 1930, 1934, 1938, 1970, 1990, 1994 și 1998

„E greu de spus când vom mai ajunge la o Cupă Mondială. Îmi e teamă că vom mai aştepta. Aşa cum merg lucrurile acum, îmi este teamă că vom sări şi peste următoarea ediţie. Avem un examen acum, cu calificările pentru Europene, dacă nu putem să ne calificăm în grupa aceasta, pe care nici noi nu am fi putut să o alegem mai bine, atunci vom avea mult de tot de aşteptat” – Gică Popescu, 115 selecții la națională

Unde jucau fotbaliștii naționalei în 1998:

Portari:  Stelea (Salamanca), Prunea (U Cluj), Stângaciu (Kocaelispor)
Fundași: Dan Petrescu (Chelsea), Dulca (Rapid), Doboș (AEK Atena), Gică Popescu (Galatasaray), Ciobotariu (FC Național), Selymes (Anderlecht), Filipescu (Galatasaray);
Mijlocași: Gâlcă (Espanyol), Dorinel Munteanu (FC Koln), Hagi (Galatasaray), L. Marinescu (Rapid), Gabi Popescu (Salamanca), Stîngă (PSV Eindhoven);
Atacanți: Lăcătuș (Steaua), Viorel Moldovan (Coventry), Ad. Ilie (Valencia), Radu Niculescu (FC Național), I. Dumitrescu (Atlante), Craioveanu (Real Sociedad)

Unde evoluează fotbaliștii naționalei acum:

Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul Constanța), Moldovan (FC Rapid)
Fundași: Rațiu (Huesca – Liga a 2-a), Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa – L2), Nedelcearu (Palermo – L2), Rus (Pisa – L2), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)
Mijlocași: M.Marin (Pisa – L2), Băluță (Farul), Screciu (Universitatea Craiova), Olaru (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns – China), Cicîldău (Ittihad Kalba – Emirate), Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa – L2), Coman (FCSB), Man (Parma – L2), Mihăilă (Parma – L2)
Atacanți: Pușcaș (Genoa – L2), Alibec (Farul), Louis Munteanu (Farul)

 

Iulian Anghel / Autor
A intrat în presa sportivă în 1995 la „Sportul românesc” și a fost pe rând colaborator, redactor, editor, șef departament reporteri speciali, redactor șef sport la Gazeta Sporturilor, Prosport și Adevărul. A revenit full-time în presă după cinci ani petrecuți la Minsterul Afacerilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×