Naționala României a început cu stângul campania din Liga Națiunilor. Echipa pregătită de Cosmin Contra a remizat, 0-0 la Ploiești, cu Muntenegru, formație care s-a prezentat în România fără Jovetic și Marusic, vedetele lotului

Naționala României a început cu stângul campania din Liga Națiunilor. Echipa pregătită de Cosmin Contra a remizat, 0-0 la Ploiești, cu Muntenegru, formație care s-a prezentat în România fără Jovetic și Marusic, vedetele lotului
  • Publicat:
  • Actualizat:

ROMANIA – MUNTENEGRU 0-0

Echipele de start: 

  • România: Tătărușanu – Benzar, Chiricheș (Bălașa 29    ), Săpunaru, Bancu – Pintilii (Anton 72), Stanciu – Chipciu, Maxim, Mitriță (Budescu 68) – Keșeru
  • Rezerve: Pantilimon, Niță, Toșca, Manea, Rotariu, Drăguș, Stoian, Țucudean, T. Băluță
  • Muntenegru: Petkovic – Stojkovic, Savic, Simic, Tomasevic    – Scekic (Kosovic 74), Vukcevic – Boljevic     (Beciraj 81) Ivanic, Jovovic – Mugosa    
  • Rezerve: Mijatovic, Ljuljanovic, Kopitovic, Hocko, Jankovic, Savicevic, Haksabanovic, Radunovic, Zoric

România a fost mai bună din primul minut. Tricolorii au dominat teritorial prima repriză și au încercat să verticalizeze, în ciuda faptului că „paza” lui Keșeru a fost mai mult decât aspră. În aceste condiții, jocul s-a mutat în benzi, acolo unde Chipciu și Mitriță au reușit să intre în combinații productive cu Maxim. Totuși, ocaziile reale din prima parte au venit pe altă filieră. Fundașul Vlad Chiricheș le-a semnat pe cele mai importante. Prima, cu o lovitură slabă de cap dintr-o poziție excelentă, iar a doua după ce Maxim i-a pasat ideal în șase metri, execuția fotbalistului lui Napoli fiind însă dezamăgitoare. Fără să aibă parte de o opoziție puternică, România a mai trecut o dată pe lângă gol prin șutul frumos al lui Mitriță, cel care a trimis mingea puțin peste poarta muntenegrenilor.

Cosmin Contra nu a schimbat la pauză, ci înainte. Vlad Chiricheș s-a accidentat singur și a părăsit terenul, fiind înlocuit de Bălașa. Tot România a dominat partida și în partea secundă. De data aceasta, fazele importante s-au mutat pe flancul drept, acolo unde Benzar și Chipciu au produs panică în careul advers.
 
Finalul jocului a adus o și mai mare aglomerare defensivă pentru muntenegreni, națională care a părut în permanență mulțumită cu scorul din minutul 1. Eliminarea lui Mugosa a făcut, paradoxal, mai dificilă misiunea României. Muntenegru a abandonat și puținele pretenții ofensive și s-a concentrat pe eliminarea șarjelor ofensive ale lui Maxim, Stanciu sau Budescu. 
 
Fără reacție până la final, România termină la egalitate partida și va juca, luni, la Belgrad cu Serbia. Vecinii din vest au învins cu 1-0 în Lituania.

Minutul 90+5 FINAL de meci! România – Muntenegru 0-0. 


Minutul 90+4 Nu reușim nici de această dată să marcăm. Manea a centrat de pe partea dreaptă până la Maxim, care a reluat cu capul foarte slab, pe lângă poartă. 


Minutul 87 Contra a sunat startul atacurilor decisive printr-un simplu: „Haidaaa!”. Pe teren, România nu mai găsește drumul porții adverse, din cauza unei oboseli vizibile. 


Minutul 81 Budescu a încercat să simplifice totul, dar nu i-a ieșit. Mijlocașul lui Al-Shabab a tras de la mijlocul terenului, dar balonul s-a dus peste poartă. 


Minutul 78 ROȘU pentru Muntenegru! Mugosa, în încercarea de a da mingea pe lângă Bălașa, l-a călcat călcat pe fundașul nostru și centralul partidei a dictat eliminare. Mai avem circa 15 minute pentru a câștiga. 


Minutul 75 România a scăzut din ritm, iar adversarilor e convine din plin. Muntenegru se odihnește după ce timp de mai bine de o repriză s-a apărat aglomerat în fața atacurilor României. 


Minutul 72 În timp ce la Ploiești naționala mare se chinuie cu Muntenegru, din Portugalia vine o veste mare. România U21 a câștigat în fața lusitanilor, scor 2-1, după ce în ultimul minut adversarii au ratat un penalty. 


Minutul 64 Rămânem periculoși la fazele fixe, dar tot nu marcăm. Centrarea din lovitură liberă a lui Stanciu s-a dus din nou pe fruntea lui Keșeru, care a reluat peste poarta lui Petkovic. 


Minutul 61 Ratăm o nouă ocazie importantă! Mingea a fost trimisă la Chipciu pe dreapta, care a combinat cu Benzar, acesta din urmă pasând înapoi. Mijlocașul a driblat un adversar și s-a întors cu fața spre poartă, dar, din nou, șutul s-a dus mult peste poartă. 


Minutul 54 Recuperăm perfect, dar Chipciu ezită să-i paseze în centrul careului lui Keșeru și e blocat, pe centrare, de un adversar. Totuși, am recuperat mingea și șutul lui Stanciu a fost respins din drumul spre poartă de Savic.


Minutul 47 Începem bine și a doua repriză și am trecut pe lângă deschiderea scorului! Centrarea pe jos a lui Benzar, din bandă, l-a găsit pe Keșeru în fața porții, iar șutul său cu dreptul a fost respins cu greu de Petkovic. 


Minutul 46 A început repriza secundă, iar slecționerii nu au operat schimbări. În cealaltă partidă a grupei, Serbia conduce în Lituania, scor 1-0, datorită lui Tadic, care a înscris din penaty, în minutul 38. 


Minutul 45+1 Sfârșitul primei reprieze! România a dominat la toate capitolele la Ploiești, mai puțin pe tabelă, acolo unde scorul rămâne 0-0. Totuși, din Portugalia primim vești bune. România U21 conduce după golurile lui Cicâldău și Ivan. 


Minutul 38 România domină Muntenegru la Ploiești, dar scorul rămâne 0-0. Mitriță a prins culoarul pe centru și a tras puternic, iar mingea care s-a dus cu efect a trecut foarte puțin peste poartă. 


Minutul 34 Ce ocazie! Stanciu a bătut din nou perfect un corner de pe stânga, la prima bară de această dată. Acolo a apărut Keșeru, care, dintr-un unghi imposibil, a reușit să lovească mingea cu capul, dar aceasta a căzut prea târziu și s-a dus foarte puțin peste transversală. 


Minutul 29 GHINION pentru Vlad Chiricheș! Căpitanul României a pus piciorul greșit în gazon și s-a prăbușit. Imediat a pus mâna la genunchiul stâng și a fost schimbat cu Mihai Bălașa. Banderola a fost preluată de Cristian Săpunaru. 


Minutul 26 Chiricheș ratează o nouă ocazie mare! În urma unei combinații cu Pintilii și Maxim, apărătorul central a avansat și a primit mingea în centrul careului, de unde, singur fiind, a pus latul greșit și a tras pe lângă poartă din doar câțiva metri. 


Minutul 21 Ce ocazie pentru România! Stanciu a executat o lovitură de colț din partea stângă, balonul a traversat toată defensiva adversă și a ajuns pe fruntea lui Chiricheș, care a demonstrat încă o dată că suferă la jocul aerian. Fundașul lui Napoli a trimis foarte slab pe lângă. 


Minutul 14 Primul spațiu din apărarea Muntenegrului a fost fructificat printr-un șut peste poartă. Stanciu a primit în centru, la 30 de metri de poartă, a părut că scapă mingea de sub control, dar a reușit să dribleze doi adversari. Mijlocașul a avansat până la 25 de metri, dar a tras mult peste. 


Minutul 8 Primul moment de panică în apărarea României a avut loc chiar în startul partidei. La o minge aruncată în spatele defensivei, Boljevic a plecat cu Săpunaru umăr la umăr, dar fundașul nostru i-a făcut semn lui Tătărușanu să iasă și a încetinit. Totuși, portarul nu a făcut pasul în față și apătărorul de la Kayseri a plecat pe urmele adversarului, pe care l-a doborât în careu după ce i-a pus ambele mâini pe corp, dar centralul nu a dictat nimic. 


Minutul 7 Prima ocazie și pentru România după o fază bine construită. Stanciu a pasat puternic până la Maxim, mingea a revenit în apărare până la Săpunaru, care a schimbat partea până la Chipciu. Fotbalistul Spartei Praga a intrat în interior și a tras cu stângul, dar mingea s-a dus mult peste poartă. 


Minutul 2 Construim mărunt în fața unei defensive așezate bine de Tumbakovic în teren. La aceeași oră a început și cealaltă partidă a grupei dintre Lituania și Serbia. 


Minutul 1 Adversarii noștri au început mult mai bine. Au aruncat o minge în față până la Ivanic, care a preluat și a tras, dar doar până în brațele lui Tătărușanu, care a prins fără probleme. România a intrat imediat în posesie și a început construcția. 


21:45 A început partida. Centralul Ivan Kružliak, din Slovacia, a fluierat startul partidei de la Ploiești, dar vom juca pe un stadion gol, din cauza unei penalizări. Totuși, suporterii naționalei s-au strâns în piețe și în fața TV-ului pentru a susține naționala. 


UPDATE | Selecționerul Cosmin Contra a anunțat echipa de start pentru debutul în Liga Națiunilor. Tătărușanu e bătut în cuie în poartă, linia defensivă rămâne neatins, dar schimbările intervin de la mijloc în sus. Lângă Pintilii și-a făcut apariția Stanciu, în lipsa lui Răzvan Marin (n.r. – suspendat), în timp locul lui Budescu a fost luat de Maxim, iar în atac a fost preferat Keșeru în locul lui Țucudean. 

UPDATE | Pentru România, vineri e o zi importantă. În timp ce naționala debutează în Liga Națiunilor și are, astfel, o șansă în plus de a ajunge la EURO 2020, tricolorii mici vor juca în Portugalia, de la 21:15, într-un meci foarte important la fruntea grupei. Ambele partide pot fi urmărite în fotmat live blog pe ProSport. 


UPDATE | Alexandru Maxim a redevenit decarul naționalei României, după ce Gicu Grozav, fostul purtător al numărului, nu a fost inclus în lot. De asemenea, Denis Drăguș, fotbalist aflat pentru prima dată la lotul de seniori, și-a ales numărul 17. 


Reprezentativa noastră de fotbal se pregătește să debuteze într-o nouă competiție internațională inter-țări. Momentul este unul istoric, contextul este unul nefericit pentru România. Din punctul de vedere al fotbalului am văzut recent în cupele europene cât de jos ne situăm. Iar din cel social-economic o simțim în propriile buzunare și pe proprii neuroni cele ce ni se întâmplă, de la corupția instituționalizată, la intervenții brutale asupra populației ale unor forțe așazise de ordine, plătite din banul public, dar aflate la cheremul unor persoane josnice chiar penale, până la căderea monedei naționale și nu în ultimul rând pesta porcină care tinde să facă ravagii. Cine crede că fotbalul nu este influențat de bolile societății din care face parte este ori prost, ori lipsit de orice fel de simț.

Așadar „Tricolorii” vor debuta cu Muntenegru și ca să o scoatem cu bine la final trebuie să urcăm un… munte negru, ca să facem un joc de cuvinte. O cunoaștem bine căci ne-am întâlnit la ultimele preliminarii, fiind în aceeași grupă. E drept, am pierdut în fața ei 4 din cele 6 puncte, însă putea fi foarte bine și invers, cu tot jocul nostru greoi și ineficace din perioada Daum. Categoric, rămâne o nucă tare, chiar dacă va fi lipsită de câțiva dintre oamenii ei de bază, fiind o candidată îndreptățită la primele locuri ale grupei. Dacă însă luăm în considerare ultimele rezultate, putem privi mai cu optimism, căci echipa pregătită de TumbakoviÇ nu are vreo victorie în acest an, de fapt n-a mai câștigat de 6 meciuri. Chiar meciul cu noi, de la Podgorica, din cadrul preliminariilor ultimului CM, de la 04.09.2017, 1-0, a însemnat ultima sa victorie!

ROMÂNIA
Portari:
Florin Constantin NIȚĂ‚, n. 03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 2 jocuri/0 goluri)
Costel Fane PANTILIMON, n. 01.02.1987 (Nottingham Forest / Anglia 2, 27/0)
Anton Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța 1, 52/0)
Fundași:
Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (U Craiova 1948 CS, 3/0)
Mihai Alexanru BĂ‚LAȘA, n. 14.01.1995 (FC Steaua București, 4/0)
Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FC Steaua București, 12/0)
Vlad Iulian CHIRICHEȘ, n. 14.11.1989 (Napoli SSC / Italia 1, 54/0)
Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj, 3/1)
Cristian Ionuț SĂ‚PUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia 1, 27/0)
Alin Dorel TOȘCA, n. 14.02.1992 (PAOK ThessalonikĂ“ / Grecia 1, 13/0)
Mijlocași:
Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (PFK Krîlia Sovetov Samara / Rusia 1, 3/0)
Tudor Cristian BĂ‚LUȚĂ‚, n. 27.03.1999 (FC Viitorul Constanța, 1/0)
Eric Cosmin BICFALVI, n. 05.02.1988 (FC Ural Ekaterinburg / Rusia 1, 6/0)
Constantin Valentin BUDESCU, n. 19.02.1989 (Al-Shabab Ar-Riyadh / Arabia Saudită 1, 11/5)
Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 37/4)
Alexandru Iulian MAXIM, n. 08.07.1990 (1.FSV Mainz / Germania 1, 30/4)
Ionuț Alexandru MITRIȚĂ‚, n. 08.02.1995 (U Craiova 1948 CS, 3/0)
Doru Mihai PINTILII, n. 09.11.1984 (FC Steaua București, 43/1)
Dorin ROTARIU, n. 29.07.1995 (AZ Alkmaar / Olanda 1, 6/1)
Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 22/8)
Adrian Marius STOIAN, n. 11.02.1991 (FC Crotone / Italia 2, 2/0)
Atacanți:
Denis Mihai DRĂ‚GUȘ, n. 06.07.1999 (FC Viitorul Constanța, 0/0)
Claudiu Andrei KESERÃœ, n. 02.12.1986 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria 1, 23/6)
Marius George ȚUCUDEAN, n. 30.04.1991 (FC CFR 1907 Cluj, 5/1)
Selecționer:
Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975 – 8. 6. 1. 1. 14-8

MUNTENEGRU
Portari:
Damir LJULJANOVIÆ, n. 23.02.1992 (OFK Titograd, 0/0)
Milan MIJATOVIÆ, n. 26.07.1987 (FK BuduÇnost Podgorica, 4/0)
Danijel PETKOVIÆ, n. 25.05.1993 (FC Lorient / Franța 1, 9/0)
Fundași:
Boris KOPITOVIÆ, n. 17.09.1994 (FK ĂŒukariÍki Beograd / Serbia 1, 2/0)
Adam MARUÅ IÆ, n. 17.10.1992 (Lazio SS / Italia 1, 23/0)
Risto RADUNOVIÆ, n. 04.05.1992 (FC Astra Giurgiu / România 1, 0/0)
Stefan SAVIÆ, n. 08.01.1991 (C Atlético Madrid / Spania 1, 48/2)
Marko SIMIÆ,  n. 16.10.1987 (Pahtakor Tașkent / Uzbekistan 1, 27/1)
Filip STOJKOVIÆ, n. 22.01.1993 (FK Crvena Zvezda Beograd / Serbia 1, 9/0)
Žarko TOMAÅ EVIÆ, n. 22.02.1990 (KV Oostende / Belgia 1, 28/4)
Mijlocași:
Aleksandar BOLJEVIÆ, n. 12.12.1995 (Waasland-Beveren / Belgia 1, 4/0)
Sead HAKÅ ABANOVIÆ, n. 04.05.1999 (Málaga CF / Spania 2, 4/0)
Deni HOĂŒKO, n. 22.04.1994 (FC Famalição / Portugalia 2, 1/0)
Mirko IVANIÆ, n. 13.09.1993 (BATE Borisov / Belarus 1, 7/1)
Vladimir JOVOVIÆ, n. 26.10.1994 (FK Jablonec / Cehia 1, 17/0)
NebojÅ¡a KOSOVIÆ, n. 24.02.1995 (FK Partizan Beograd / Serbia 1, 6/0)
Luka MIRKOVIÆ, n. 01.11.1990 (FK BuduÇnost Podgorica, 2/0)
Vukan SAVIÆEVIÆ, n. 29.01.1994 (Å K Slovan Bratislava / Slovacia 1, 1/0)
Aleksandar Å Ă†EKIÆ, n. 12.12.1991 (FK Partizan Beograd / Serbia 1, 10/0)
Nikola S. VUKĂŒEVIÆ, n. 13.12.1991 (Levante CD / Spania 1, 14/1)
Darko ZORIÆ, n. 12.09.1993 (FK ĂŒukariÍki Beograd / Serbia 1, 3/0)
Atacanți:
Fatos BEÆIRAJ, n. 04.12.1988 (KV Mechelen / Belgia 2, 54/9)
Stefan MUGOÅ A, n. 26.02.1992 (Incheon United FC / Coreea de Sud 1, 22/3)
Selecționer:
LjubiÅ¡a TUMBAKOVIÆ, n. 02.09.1952 – 18. 5. 5. 8. 24-21

MECIUL 690
Meciul de debut în Liga Națiunilor UEFA va fi al 690-lea din istoria echipei naționale. Bilanțul la zi arată astfel: 306 victorii, 176 egaluri, 207 înfrângeri, 1135-879 golaveraj

CELE TREI CONFRUNTĂ‚RI DE PÂNĂ‚ ACUM

31.05.2008 București: ROMÂNIA – MUNTENEGRU 4-0 (1-0) amical
Stadion: Steaua. Spectatori: 8.000. Marcatori: Mutu (14), Ghionea (49), N.Dică (55, 70). Arbitru: Tudor (România).
ROMÂNIA: Lobonț (46 M.Popa, 79 Stăncioiu) – Contra (58 Săpunaru), Tamaș (46 Ghionea), Șt.Radu, Raț (46 Moți) – Cociș (46 N.Dică), Rădoi (46 Codrea), Chivu / cpt (46 Ad.Cristea) – Fl.Petre (58 Nicoliță), Marica (46 M.Niculae), Mutu (46 D.Niculae). Antr. Victor Pițurcă.
MUNTENEGRU: M.BožoviÇ – PaviÇeviÇ, TanasijeviÇ (70 ÐaloviÇ), M.JovanoviÇ (74 OgnjanoviÇ), Vl.BožoviÇ – DrinÍiÇ, M.PekoviÇ (74 M.NovakoviÇ), BurzanoviÇ (46 JovetiÇ), Br.BoÅ¡koviÇ (70 L.PejoviÇ) – Bogavac (56 ZverotiÇ), VuÍiniÇ (86 PuroviÇ). Antr. Zoran FilipoviÇ.
04.09.2016 Cluj-Napoca: ROMÂNIA – MUNTENEGRU 1-1 (0-0) prel.CM
Stadion: Cluj Arena. Spectatori: 25.468. Marcatori: Popa (85) – JovetiÇ (87). Arbitru: Taylor (Anglia). În min. 90+5, N.Stanciu a ratat un penalty.
ROMÂNIA: Pantilimon – Benzar, Moți, Dr.Grigore / cpt, S.Filip – Hoban, Săpunaru – Bicfalvi (76 Ad.Popa), B.Stancu (90 Keserü), N.Stanciu – Fl.Andone (70 Torje). Antr. Christoph Daum.
MUNTENEGRU: M.BožoviÇ – MaruÅ¡iÇ, SaviÇ, SimiÇ, TomaÅ¡eviÇ – N.S.VukÍeviÇ, VeÅ¡oviÇ (80 KojaÅ¡eviÇ), Å Ă‡ekiÇ, BakiÇ (68 MugoÅ¡a) – JovetiÇ – BeÇiraj (90+2 NikoliÇ). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.
04.09.2017, Podgorica: MUNTENEGRU – ROMÂNIA 1-0 (0-0) prel.CM
Stadion: Pod Goricom. Spectatori: 9.152. Marcator: JovetiÇ (75). Arbitru: Thomson (Scoția).
MUNTENEGRU: D.PetkoviÇ – MaruÅ¡iÇ, SaviÇ, TomaÅ¡eviÇ, StojkoviÇ – IvaniÇ (70 MugoÅ¡a), N.S.VukÍeviÇ – M.JankoviÇ (84 JovoviÇ), JovetiÇ, VeÅ¡oviÇ – BeÇiraj (90+2 ZverotiÇ). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.
ROMÂNIA: Tătărușanu – Benzar, Chiricheș / cpt, Moți, Toșca – Găman (81 Hanca), R.Marin (64 N.Stanciu) – Chipciu, Maxim, B.Stancu – Fl.Andone (64 Al.Băluță). Antr. Christoph Daum.

MECIURILE MUNTENEGRULUI DIN ACEST AN

23.03; Nicosia: CIPRU – MUNTENEGRU 0-0 amical
Spectatori: 300. Arbitru: Reinschreiber (Israel). C.G.: TomaÅ¡eviÇ.
MUNTENEGRU: MijatoviÇ – StojkoviÇ (65 MaruÅ¡iÇ), SaviÇ (46 Klimenta), MijuÅ¡koviÇ (81 VeÅ¡oviÇ), TomaÅ¡eviÇ – KojaÅ¡eviÇ (65 BakiÇ), IvaniÇ, N.S.VukceviÇ, JovoviÇ – JovetiÇ (65 HakÅ¡abanoviÇ), BeÇiraj (36 MugoÅ¡a). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.
27.03; PodgoriÇa: MUNTENEGRU – TURCIA 2-2 (1-2) amical
Spectatori: 6.000. Marcatori: IvaniÇ (45), MugoÅ¡a (87) – Cengiz Ãœnder (11), Okan Yokușlu (23). Arbitru: MažiÇ (Serbia). C.G.: SimiÇ, TomaÅ¡eviÇ – Kaan Ayhan.
MUNTENEGRU: D.PetkoviÇ – VeÅ¡oviÇ, SaviÇ (89 A.BoljeviÇ), TomaÅ¡eviÇ, SimiÇ – N.S.VukÍeviÇ, MaruÅ¡iÇ (79 StojkoviÇ) – IvaniÇ (67 MugoÅ¡a), BeÇiraj (79 JovoviÇ), SÇekiÇ – M.JankoviÇ (90+2 Klimenta). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.
28.05; Zenica: BOSNIA-HERȚEGOVINA – MUNTENEGRU 0-0 amical
Spectatori: 5.215. Arbitru: MeÍkarovski (Macedonia). C.G.: ViÅ¡Ăa – M.JankoviÇ.
MUNTENEGRU: D.PetkoviÇ – MaruÅ¡iÇ, KopitoviÇ, SimiÇ, StojkoviÇ (75 A.BoljeviÇ) – M.JankoviÇ (80 KajeviÇ), MirkoviÇ (86 HoÍko), KosoviÇ (63 LonÍar), VeÅ¡oviÇ – BeÇiraj (80 ÐorĂ‘eviÇ), MugoÅ¡a (73 JovoviÇ). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.
02.06; Podgorica: MUNTENEGRU – SLOVENIA 0-2 (0-1) amical
Spectatori: 2.944. Marcatori: Bezjak (39p), Zajc (79). Arbitru: Pajac (Croația). C.G.: VeÅ¡oviÇ, MugoÅ¡a – KurtiÍ, Krhin, JokiÍ.
MUNTENEGRU: MijatoviÇ – MaruÅ¡iÇ, KopitoviÇ, SimiÇ (74 BakraÍ), VeÅ¡oviÇ – M.JankoviÇ (87 A.BoljeviÇ), MirkoviÇ (69 HakÅ¡abanoviÇ), KosoviÇ (55 LonÍar), JovoviÇ (63 ÐorĂ‘eviÇ) – BeÇiraj, MugoÅ¡a (85 KajeviÇ). Antr. LjubiÅ¡a TumbakoviÇ.

PENTRU A 8-A OARĂ‚ LA PLOIEȘTI

Cele 7 precedente meciuri ale naționalei noastre disputate în orașul Ploiești:

17.11.1966 Ploiești („1 Mai”): ROMÂNIA – POLONIA 4-3 (2-0) amical
06.06.1998 Ploiești („Ilie Oană”): ROMÂNIA – MOLDOVA 5-1 (2-0) amical
25.04.2001 Ploiești (Astra): ROMÂNIA – SLOVACIA 0-0 amical
06.09.2003 Ploiești (Astra): ROMÂNIA – LUXEMBURG 4-0 (3-0) prel.CE
29.03.2015 Ploiești („Ilie Oană” nou): ROMÂNIA – FEROE 1-0 (1-0) prel.CE
05.10.2017 Ploiești („Ilie Oană” nou): ROMÂNIA – KAZAHSTAN 3-1 (2-0) prel.CM
05.06.2018 Ploiești („Ilie Oană” nou): ROMÂNIA – FINLANDA 2-0 (1-0) amical
Așadar, suntem neînvinși la Ploiești, având 6 victorii și un egal.

IVAN KRUŽLIAK „FLUIERĂ‚” PENTRU A DOUA OARĂ‚ ROMÂNIA
Dreptatea la meciul nostru de debut va fi împărțită de slovacul Ivan Kružliak. Născut la 24.03.1984. El a mai condus o dată național noastră, la 11.10.2015, când am învins Feroe în arhipelag cu 3-0 și ne-am asigurat astfel calificarea pentru turneul final al CE 2016. De asemenea, ne-am mai întâlnit cu el în cupele europene, la 28.08.2014, cu ocazia partidei din play-off-ul Europa League, Dinamo Zagreb – Petrolul Ploiești 2-1. Până acum, naționala noastră a fost condusă de 6 arbitrii din Slovacia în 7 partide, bilanțul acestora fiindu-ne sensibil favorabil, cu 3 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri. Iar cele două eșecuri sunt consemnate tocmai în 1941 și 1942, ambele în fața Germaniei.
Ultimele partide inter-țări conduse de slovac
02.09.2017; Tbilisi: GRUZIA – IRLANDA 1-1 (1-1) prel.CM
11.10.2016; Varșovia: POLONIA – ARMENIA 2-1 (0-0) prel.CM
05.09.2016; Turku: FINLANDA – KOSOVO 1-1 (1-0) prel.CM
26.03.2016; Viena: AUSTRIA – ALBANIA 2-1 (2-0) amical
11.10.2015; Torshavn: FEROE – ROMÂNIA 0-3 (0-2) prel.CE
03.09.2015; Florența: ITALIA – MALTA 1-0 (0-0) prel.CE
14.06.2015; Tallinn: ESTONIA – SAN MARINO 2-0 (1-0) prel.CE
07.06.2015; Himki: RUSIA – BELARUS 4-2 (1-0) amical
29.03.2015; Saint-Etienne: FRANȚA – DANEMARCA 2-0 (2-0) amical

PUȚINĂ‚ GEOGRAFIE-ISTORIE

Muntenegru, Crna Gora (se citește Țrna Gora) în limba originală, este un stat situat pe coasta Mării Adriatice, învecinându-se cu Croația la vest, Bosnia-Herțegovina la nord-vest, Serbia la nord-est și cu Albania la sud-est. Are capitala la Podgorica, fosta Titograd. Are o suprafață de 13.812 km², și o populație de 625.266 locuitori (recensământ 2011).
În secolul IX, pe actualul teritoriu muntenegrean se aflau trei pricipate sțrbești, Duklja, Travunia și Rascia. În 1042, o revoltă a dus la independența Dukljei. În secolul XIII, numele de Duklja a fost înlocuit cu Zeta, iar spre sfârșitul secolului XV era mai cunoscută ca Crna Gora. Apoi, unele porțiuni de teritoriu au căzut sub Imperiul Otoman, altele sub ale Veneziei și apoi prin succesorii acesteia Primul Imperiu Francez și Austro-Ungaria. În 1918 a devenit parte a Iugoslaviei. După criza iugoslavă care a dus ca în 1992 aproape toate republicile componente să se separe, Muntenegru a rămas în uniune cu Serbia până la 21.05.2006, când în urma unui referundum și-a declarat independența (55,5% dintre votanți au fost pentru independență, iar 45,5% pentru rămânere în uniune).

SPORTUL, LA MARE PREȚ

În pofida unei mici arii de selecție, sportul din Muntenegru se prezintă la înălțime. El se centrează mai ales pe cele de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, polo pe apă, volei și handbal. Se mai practică box, tenis, înot, judo, karate, atletism, tenis de masă, șah. Cel mai popular rămâne fotbalul, chiar dacă are performanțe mai mici decât altele, cea mai importantă fiind barajul de calificare pentru Euro 2012.  Echipa masculină de polo pe apă este una dintre primele din lume, câștigând medalia de aur la Campionatul European din 2008 de la Málaga, Spania, și la Liga Mondială FINA 2009, care a avut loc chiar în capitala Muntenegrulu. Echipa de club PVK Primorac Kotor a devenit campioană a Europei la Euroliga LEN 2009 la Rijeka, Croația. Echipa națională de baschet⁠ este și ea recunoscută pentru bunele sale prestații, jucătorii muntenegreni câștigând mai multe medalii în trecut ca parte a Iugoslaviei. A participat până acum la două competiții Eurobasket. La feminin, echipa națională de handbal este cea mai de succes, câștigând titlulm european în 2012, în același an luând argintul la JO. Iar echipa ŽRK BuduÇnost Podgorica a câștigat de două ori EHF Champions League. Șahul este un alt sport popular, cel mai important nume la nivel mondial fiind Slavko DediÇ.
În perioada Iugoslaviei, fotbalul muntenegrean a fost prezent la cel mai înalt nivel prin echipa BuduÇnost Titograd, care nu a strălucit dar a avut o prezență constantă în prima divizie, în 26 de ediții, situându-se pe locul 14 în clasamentul all-time al fostului campionat. A mai fost prezentă și Sutjeska NikÅ¡iÇ în 9 sezoane și Crnogorac Cetinje într-unul. Chiar dacă trofeele au lipsit, acest lucru nu a împiedicat ieșirea la rampă a unor fotbaliști ajunși de renume mondial, precum Dejan SaviÇeviÇ, cel supranumit de italieni „Il genio”, actualul președinte al federației de la Podgorica, apoi Predrag MijatoviÇ, Zoran FilipoviÇ, ca să le enunț cele mai mari nume.

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
„Asta vrea să facă!” Italienii au dat un telefon și au aflat planul lui Dan Șucu: „Nici nu mi-a trecut prin cap!”
„Asta vrea să facă!” Italienii au dat un telefon și au aflat planul lui Dan Șucu: „Nici nu mi-a trecut…
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
ULTIMA ORĂ | 500.000 de euro pentru Luis Phelipe! Gigi Becali aşteaptă banii în conturile FCSB
ULTIMA ORĂ | 500.000 de euro pentru Luis Phelipe! Gigi Becali aşteaptă banii în conturile FCSB
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Elicea unei eoliene scăpate de sub control, din cauza vântului, s-a prăbuşit în curtea unui azil la Poarta Albă. Bătrânii fuseseră evacuaţi
Elicea unei eoliene scăpate de sub control, din cauza vântului, s-a prăbuşit în curtea unui azil la Poarta Albă. Bătrânii…
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Unde sunt radare fixe pe drumurile din România? Lista cu cele 74 de camere video de supraveghere
Unde sunt radare fixe pe drumurile din România? Lista cu cele 74 de camere video de supraveghere
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul…
×