Mircea Lucescu (79 de ani), selecționerul României la fotbal, susține că generația 1970 a fost cea mai valoroasă din istoria sportului-rege autohton.
Cunoscutul antrenor aduce ca argument sistemul de joc ideal conceput atunci de Angelo Niculescu și valoarea adversarilor întâlniți: Anglia și Brazilia. Campioanele mondiale din 1966 și 1970.
Generația 1970 s-a remarcat printr-un stil de joc ofensiv, creativ, bazat pe tehnică și pe o viziune clară asupra jocului, liderul fiind Nicolae Dobrin care însă nu a jucat în „groapa de lei” de la Guadalajara.
„Naționala României din 1970 a fost poate cea mai bună echipă din fotbalul românesc. Era o echipă care juca fix aplicat pe calitățile jucătorilor și anume o tehnică de pasare formidabilă.
După acel Mondial din Mexic, unde ne-am bătut de la egal la egal cu Brazilia, Pele și Anglia, din cauza unor jurnaliști, Angelo Niculescu a fost îndepărtat și ne-am schimbat stilul de joc, dar 14 ani n-am mai fost pe nicăieri, până la Euro 1984, când am calificat naționala la turneul final”, a spus Luce la TVR Sport.
România a obținut calificarea la CM 1970 după ce s-a impus într-o grupă cu Portugalia, Grecia și Elveția, iar la turneul final a avut următoarele rezultate: 0-1 cu Anglia, 2-3 cu Brazilia și 2-1 cu Cehoslovacia.
Această generație a fost activă într-o perioadă în care fotbalul românesc începea să devină tot mai competitiv pe plan european, iar echipele naționale și de club atrăgeau atenția datorită calității jocului și a rezultatelor.
Fotbaliști precum Florea Dumitrache, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Nicolae Dobrin, Anghel Iordănescu, Radu Nunweiller, Lajos Sătmăreanu, Liță Dumitru și alții au marcat această perioadă prin prestațiile lor.
Calificarea României la Campionatul Mondial din 1970 din Mexic a fost prima prezență a României la un turneu mondial după 32 de ani de absență.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER