Ne-am îmbătat cu bitter suedez! Debut ratat în preliminariile Euro 2020 după un meci în care mai mulți tricolori au avut evoluții modeste. Cronica partidei Suedia – România 2-1

Am jucat bine o repriză, am alterat momentele bune cu marile erori defensive și ne întorcem de la Stockholm cu mâna goală. Pentru tricolori a marcat Claudiu Keșeru (58), într-un meci în care Alexandru Mitriță a dezamăgit și a fost schimbat la pauză. La ultima fază, tricolorii au cerut henț în careul nordicilor, la o fază la care Cristi Săpunaru putea aduce un punct. S-a terminat 2-1 pentru Suedia, la finele unui meci în care elevii lui Cosmin Contra au avut un prim act submediocru.

Pe Rasunda, în urmă cu 36 de ani, tot în preliminariile unui turneu continental, Euro (’84), Cămătaru aducea ultima și singura victorie a României pe tărâm suedez. O minge lungă aruncată de Ștefănescu și Rodion a tâșnit spre poarta adversă cu iuțeala unui avion. Nicio șansă pentru Ravelli, mingea s-a magnetizat de gazon și s-a dus țeavă în plasă. Thomas Ravelli! Și cât ne-a usturat zâmbetul lui de pehlivan, plin de revanșă, peste 11 ani în ligheanul încins din Los Angeles! Același Ravelli s-a făcut liană în fața lui Dan Petrescu, apoi l-a hipnotizat pe Belodedici și a macetat visul unei generații. O generație care, pentru noi, a rămas, după alți aproape 25 de ani, de aur.

Față de România, Suedia e altfel. De la chiftele și până la fotbaliști

Țopescu, cu vocea răgușită după golul lui Cămătaru de pe Rasunda, spunea că ar fi bine ca jucătorii români, precum Costică Ștefănescu sau Balaci, să fie lăsați să joace în străinătate. Remarca scăpată în televizoarele ce rulau în alb și negru i-a trezit oprobriul satrapei Elena Ceaușescu, iar regretatului crainic i s-a închis, pentru multă vreme, microfonul. În 2019 știm să ne montăm singuri mobila suedeză. Ceaușeasca face parte din negura noastră, s-a stins și marele comentator, ne-am despărțit amar de Ștefănescu, s-a grăbit și Balaci, iar tricolorii sunt liberi să joace unde vor.

Însă o fac pe unde pot. Bulgaria, Turcia, Arabia Saudită, Liga 1, Cehia. Tătărușanu, Pantilimon, Răzvan Marin sau, poate, cu indulgență, chiar și Pușcaș, titular azi, gustă din fotbalul mai civilizat, în timp ce pe Mitriță l-a descoperit America la vârsta la care italienii ar fi construit fabrici la Pitești pentru Dobrin. Și Mitriță e în „primul 11”. Ce puneți, mă, în chiftelele alea? Suedezii se impun clar la capitolul talie încă de la imn. Noi suntem mai tehnici. Și când te gândești că Prunea, cu mâinile întinse și falangele deschise nu a putut să smulgă mingea din blestematul breton al lui Kennet Andersson. Răzbună-l, Stanciu!

Suedezii înscriu într-un moment bun al tricolorilor

Berg ne arată cam ce știu suedezii cu mingea. Preluare de tâmplar dintr-o poziție bună. Mingea sare din tibiile scandinavului. Și când te gândești că Berg e din același neam cu Zlatan. Începem la cutie. Latinii sunt mai vocali în tribune, domină decibelii, iar Chipciu (15) are prima tentativă pentru tricolori. Șut plăpând din afara careului. Direct în brațele lui Olsen. Apoi o acțiune curge frumos în flancul drept, mingea se scurge până la Stanciu, iar mijlocașul reia printre fiorduri (16). Ar fi căzut și Nils Holgerson de pe gâscă.

Încearcă și Răzvan Marin peste 12 minute, prinde cadrul porții, însă mijlocașul de Standard nu are nerv în rist. Prindem curaj, chiar dacă Mitriță nu ne ajută, șarjele lui sunt blocate de fiecare dată, „americanul” nu scoate om din joc, e din alt fus orar. Și câtă nevoie am fi avut de el lucid. Stanciu execută o lovitură liberă, însă paranteza iscată din gehata lui nu prinde cadrul porții. Apoi cedăm. Parcă ne-au dat nadă. Ne trădează defensiva.

Adversarul dezvoltă o acțiune în banda stângă, scandinavii joacă simplu, centrare livrată de Augustinsson în fața porții, Manea nu  ajunge la balon, Grigore ezită, iar beneficiarul Quaison este oportunist și trimite pe sub Tătărușanu. Simplu precum ai monta  două scaune cu un imbus (33).

Suedezii majorează diferența înainte de pauză

Suedezii sunt maturi, nu au nevoie de o cascadă de ocazii și fructifică momentul bun. Suntem în minutul 40 și gazdele combină direct în jumătatea noastră. Stanciu respinge în centru un șut pericolos din muchia careului mic, mingea revine pe latul lui Viktor Claesson, iar acesta trimite lângă bară. 2-0, încă cinci minute dintr-o repriză amară. Pușcaș încearcă dintr-un unghi imposibil, Olsen respinge cu o fandare și prima jumătate de meci se încheie. O repriză în care ne-am îmbătat precum adolescenții din bitter suedez.

Contra mută la pauză și e inspirat. Iese Mitriță, intră Keșeru

La pauză ne agățăm de un clișeu în care doar balcanicii mai cred. 2-0 e un scor periculos. Sperăm, lui Lucescu i-a mers cu turcii lui chiar aici. Contra trebuie să vină cu reparații, să schimbe. O face. Intră Keșeru, iese Mitriță, suntem obligați să forțăm. Românii din tribună mai cred și scandează, cei de pe gazon par că mimează. Fotbalul nu e pantomimă.

După 10 minute de la reluare, Răzvan Marin are mingea pe șiret într-o poziție ideală, ne poate readuce în meci, însă voleul său este eșuat. Și Contra e inspirat. Imediat, Răzvan Marin se clătește de păcate, se demarcă perfect, gest bun pentru Pușcaș, mijlocașul trimite la Claudiu Keșeru, cel care, precum Dumitrache în fotbalul din sepia, plonjează și trimite cu o lovitură de cap de la altitudinea genunchilor.

2-1 și peluza noastră explodează, adrenalina zvâcnește din nou în gambele tricolorilor. Keșeru reia pe lângă din mijlocul careului și intră și Ianis. „Hagi”, Hagi”, peluza răgușește, numele aduce un deja-vu dulce pe buzele fanilor. Pe teren dezvoltăm bine, presăm, ne-am transformat și trebuie să profităm.

Suedezii par speriați de curajul nostru, iar în repriza secundă și-au predat intențiile ofensive. Elanul nostru pălește, însă Contra pregătește asaltul de final. Intră și Andrei Ivan, „tâmplarul” Berg rașchetează un balon în careul lui Tătărușanu, cel care, în minutul 82 se arcuiește și se opune la cea mai mare ocazie a suedezilor. Același Berg demonstrează că jocul aerian e mult mai simplu pentru el. Finalul cade dureros, pierdem în fața acestui galben obsedant pentru noi, după ce Săpunaru trage, la ultima fază, din situație ideală, în pieptul bombat al unui adversar.

 

 

Publicat: 23 03. 2019, 20:51
Actualizat: 23 03. 2019, 21:40