Ne-am luat doza de optimism! Patru semne bune înaintea debutului cu Franța de la EURO 2016
România a defilat în fața Georgiei, 5-1 pe Național Arena, cu fix o săptămână înainte ca selecționata lui Anghel Iordănescu să joace în deschiderea Campionatului European, pe Stade de France, contra țării gazdă. A fost un meci în care fotbaliștii și-au refăcut moralul șifonat de rezultatele slabe din amicalele cantonamentului din Italia, Georgia fiind victimă clară încă din minutul 1, atunci când Adi Popa a deschis scorul.
În ciuda faptului că n-am avut o replică pe măsura celor la care ne așteptăm de la adversarele din Grupa A de la EURO, meciul cu Georgia ne-a ajutat să ne formăm mai multe idei clare cu privire la felul în care abordăm europeanul. Și, pentru a nu da ocazia FRF să se laude că a contribuit singură la ridicarea moralului, ProSport vă prezintă patru semne bune înaintea debutului cu Franța.
1. Florin Andone, fotbalistul potrivit pentru debutul la EURO. Vârful celor de la Cordoba este, conform descrierii, un atacant foarte bun pentru ipostaza în care ne vom găsi noi în meciul contra Franței. Fotbalist de contraatac, cu viteză și cu abilitatea de a atinge spațiul porții din orice poziție, Andone s-a remarcat și pe Național Arena. A fost foarte activ din primul minut, a făcut culoare între fundașii centrali pentru Adi Popa și pentru Nicușor Stanciu. S-a remarcat și prin viteză în minutul 36, atunci când a sprintat puternic spre o minge în adâncime pe care a ajuns-o, însă centrarea lui a fost prea în spate pentru Stancu. A continuat să hărțuiască defensiva georgienilor până atunci când a fost schimbat.
foto: Andreea Alexandru / Mediafax
2. Amicalul care a contat pentru Franța e cel cu Spania. Anghel Iordănescu a folosit pe Național Arena aproape aceeași echipă care a dat satisfacție în martie, la Cluj, în acel 0-0 cu Franța. Singurele modificări în primul „11” sunt cele ale lui Vlad Chiricheș, accidentat acum, și a lui Steliano Filip, înlocuit probabil și la EURO de Răzvan Raț. Reperele tactice au fost, în mare, aceleași ca în partida cu ibericii. Viteza lui Adi Popa, tehnica lui Nicușor Stanciu și insistența lui Florin Adone sunt cele trei arme pe care România va încerca să le speculeze și contra francezilor.
foto: Andreea Alexandru / Mediafax
3. Adi Popa, elementul care poate dezechilibra o defensivă. Franța are probleme destul de serioase în defensivă, iar din câte se pare, Adi Popa va fi folosit acolo în ideea în care a fost folosit și contra Spaniei, atunci când i-a provocat mari bătăi de cap lui Jordi Alba, fundașul stânga al lui FC Barcelona. În debutul EURO, Adi Popa pare să aibă un avantaj considerabil măcar din punctul de vedere al vitezei în duelul cu Patrice Evra, fundașul de 35 de ani care a jucat la Juventus în ultimul sezon. În plus, față de Torje, Adi Popa a arătat în meciul cu Georgia că se apără mult mai bine decât rivalul său de pe post.
Fotbalistul Stelei a început meciul ca titular în încercarea lui Anghel Iordănescu de a vedea dacă este o soluție, dat fiind faptul că la partida cu Ucraina Torje a dezamăgit defensiv și l-a lăsat pe Mățel să se lupte singur cu Konoplyanka și Shevchuk.
foto: Andreea Alexandru / Mediafax
4. Nicușor Stanciu, plusul de fantezie. Singurul! Încă din minutul 10, atunci când a primit o pasă de la Stancu, a driblat și a șutat la colțul scurt, mijlocașul Stelei a arătat că este singurul fotbalist al României capabil să înceapă și să finalizeze singur faze de joc. A filtrat mai multe mingi către Andone în prima repriză, iar în cea de-a doua s-a remarcat atunci când a profitat de o nouă greșeală defensivă a georgienilor și a marcat al patrulea gol în primele lui cinci partide la echipa națională.
Este soluția logică pentru completarea postului din spatele vârfului la meciul contra Franței, iar evoluția lui de la Cluj, atunci când l-a dominat și depășit în repetate rânduri pe Koke. Un alt lucru bun arătat de Stanciu este disponibilitatea la efort afișată prin desele momente în care a coborât între mijlocașii centrali pentru baloane.
foto: Andreea Alexandru / Mediafax