No Luci, no party! Irlanda de Nord – România 0-0, într-un meci în care naționala a fost incapabilă să construiască. Lipsa lui Lucian Sânmărtean, decisivă
- Egalul de la Belfast ne menține pe primul loc în Grupa F de calificare la Euro 2016, cu un punct în fața Irlandei de Nord și cu trei puncte mai mult decât Ungaria
- România aproape că nu a contat ofensiv contra unui adversar mult mai rudimentar tehnic, dar care a știut să își exploateze la maximum avantajele.
- Lipsa lui Sânmărtean, omul de pasă finală, a fost decisivă
Toți cei care erau la curent cu forma recentă a celor pe care Anghel Iordănescu i-a trimis pe teren la Belfast, contra Irlandei de Nord, știau la ce să se aștepte. Neconvocarea unui jucător cu abilități de coordonator, măcar de pasator decisiv, ne condamna să facem un joc inteligent. Absența lui Lucian Sânmărtean, omul care a schimbat în ultimii ani pretențiile românilor, s-a văzut încă din primele minute. Teoretic, în fața unui adversar limitat tehnic, jucătorii noștri ar fi trebuit să își pună în valoare plusul la acest capitol. Iar asta se traduce, în manualele de fotbal, printr-o posesie prelungită și prin specularea vitezei de pe benzi, acolo unde Chipciu și Torje au în CV această calitate. Dar nu, echipa națională s-a crezut mai britanică fotbalistic decât Irlanda de Nord și a marșat pe mingi lungi, de multe ori înalte, pe un Keșeru complet izolat. Nord-irlandezii nu sunt britanici, dar chiar stăpânesc stilul mai bine decât am putea noi să o facem.
Am început prost, cu o fază la care Alexandru Chipciu a pus fundă pe un sezon execrabil, măcar din punct de vedere estetic dacă la realizări statistice se laudă singur. Fotbalistul Stelei s-a împiedicat în minge scăpat singur fiind spre poarta gazdelor. Jocul a continuat pe placul nord-irlandezilor, cu o luptă surdă la centru. Jocul de pase al României a lipsit aproape intenționat, iar Keșeru a fost izolat în față pentru că Maxim nu a fost deloc inspirat. Asta atunci când a existat pe teren, pentru că decarul a fugit aproape de fiecare dată de contact, de jocul corp la corp, fapt care nu-l avantajează deloc în ochii celor de la Swansea, club de Premier League care se gândește să îl transfere în această vară.
O altă problemă care a dus la lipsa de ocazii a fost aceea că mijlocașii la închidere, Prepeliță și Pintilii, nu și-au asumat deloc rolul pe care îl îndeplineau fără cusur până de curând în Liga 1. Teoretic, cel puțin unul dintre cei doi ar fi putut să își asume responsabilitatea preluării balonului din linia defensivă și deschiderii jocului prin diagonale. Sigur, defensiv au fost exacți, însă contra unui astfel de adversar s-ar fi putut mai mult. Torje a fost singurul fotbalist al României care a produs panică între fundașii Irlandei de Nord atunci când a avut mingea la picior, însă micuțul mijlocaș a fost teribil de individualist și a preferat să dribleze ori să încerce finalizarea în situații în care pasa ar fi fost de recomandat.
Repriza s-a încheiat cu momentul în care Tătărușanu și-a câștigat diurna respingând de sub bară o lovitură de cap pe care Evans se pregătea deja să o sărbătorească. Statistica la finalul primei reprize arăta cumplit: 54%-46% posesie, 5-4 șuturi spre poartă, 4-2 la cornere, 159-118 pase, toate în favoarea Irlandei de Nord.
Florin Andone a debutat pentru naționala României. Cu ghinion
Jocul României nu s-a modificat nici în partea a doua a meciului, atunci când am fost păcăliți de niște minute bune finalizate de ipostaza în care Alex Maxim a preferat să simuleze decât să continue o minge periculoasă în careul nord-irlandezilor. Chipciu a mai avut ocazia să șuteze în teren o singură dată până când a fost schimbat, în minutul 60, cu Bogdan Stancu. Lipsa de idei a devenit însă din ce în ce mai evidentă, iar nord-irlandezii au simțit lipsa de soluții a românilor și au început să preseze. Tătărușanu a ieșit din nou la rampă, pe final, atunci când a fost providențial la un șut trimis de Lafferty, atacant care scăpase de marcaj și s-a trezit singur, în apropierea careului mic. Singurul eveniment cu adevărat notabil în partea a doua a fost debutul lui Florin Andone în tricoul echipei naționale. Atacantul care a jucat pentru Cordoba în Primera Division a intrat pe teren în minutul 72 în locul lui Claudiu Keșeru, însă nu a reușit mai mult decât să atingă mingea de câteva ori, totul în contextul în care coechipierii lui păreau deja să fi semnat actele pentru remiză.
România a terminat la egalitate, 0-0 cu Irlanda de Nord, și rămâne liderul Grupei F de calificare la Euro 2016. Selecționata lui Anghel Iordănescu are un punct peste nord-irlandezi și trei mai multe decât Ungaria, echipa de pe locul 3.
Irlanda de Nord – România 0-0
Irlanda de Nord: McGovern – McLaughlin, J. Evans (Cathcart 80), McAuley, Brunt – Norwood, Davis, Baird – Ward (C. Evans 80), K. Lafferty, Dallas
România: Tătărușanu – Papp, Chiricheș, Grigore, Sepsi – Prepeliță, Pintilii – Torje, Maxim (Tamaș 90), Chipciu (B. Stancu 60) – Keșeru (Fl. Andone 72)