Victoria cu Finlanda, 9-0, a rămas cel mai mare scor realizat de naționala de fotbal în toată istoria sa
Naționala de fotbal a României poate ajunge în barajul pentru CM 2014 și fără a sta la mâna Olandei în ultimul joc. Batavii trebuie doar să încurce Ungaria, în meciul de vineri, și să nu piardă la scor la Istanbul. În această situație, românii și-ar asigura locul doi în clasamentul Grupei D numai în cazul unui golaveraj superior turcilor (trupa lui Fatih Terim are în acest moment șase goluri în plus față de noi). Deci, pentru a ajunge în baraj, tricolorii trebuie să câștige meciurile rămase, cu Andorra și cu Estonia, la o diferență mai mare de șapte goluri față de scorurile turcilor.
„Am jucat superofensiv, cu patru atacanți” ProSport a căutat o situație asemănătoare în istoria naționalei și a găsit-o în urmă cu fix 40 de ani. În 1973, tricolorii încheiau grupa de calificare la CM din Germania cu un meci acasă, cu Finlanda. În acel moment pe locul întâi se afla RDG, cu 8 puncte (+12), urmată de România, cu 7 puncte (+4). Nemții se deplasau însă în Albania, în timp ce noi jucam acasă. „Ne-am făcut calculul și am văzut că trebuie să batem la minimum nouă goluri, iar RDG-ul să facă egal în Albania. Noi ne-am făcut treaba, dar nemții au bătut și ei”, rememorează fostul atacant Dumitru Marcu. Actualul secretar de la Gloria Buzău a marcat atunci două dintre golurile tricolorilor, „duble” fiind trecute și în dreptul lui Florea Dumitrache și Mircea Sandu. „Pe vremea aceea, Finlanda era o echipă slabă. Nu ne-a fost greu să-i batem la scor. Nu s-a pus problema să o lase ei mai moale. Valentin Stănescu a făcut și o echipă superofensivă. Eram patru în față, eu, Dumitrache, Mircea Sandu și Dudu Georgescu. Și mai intra pe culoar și Pantea”, spune Marcu. Întrebat dacă ar trebui și Pițurcă să alcătuiască o echipă la fel de ofensivă, fostul campion cu Universitatea Craiova (1980) a replicat: „Eu știu dacă are pe cine să bage? În afară de Marica, nu prea avem atacanți! Și la meciul cu Turcia nu înțeleg de ce a ieșit, cu el pe teren poate era altceva”.
În campania pentru CM 1974, România s-a clasat în final pe locul doi. „Am pierdut calificarea în Finlanda. I-am condus cu 1-0, dar a făcut Rică una de-a lui. A stat culcat pe minge prea mult timp în careu și am fost penalizați cu o indirectă din care ne-au egalat în ultimele două minute”, a mai punctat Marcu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER