Noua strategie în privința loturilor naționale:** „Vor avea un stil de joc propriu, nu vom copia pe nimeni”
Directorul tehnic național Mihail Marian a declarat, marți, la un seminar organizat la Casa Fotbalului pentru antrenorii de copii și juniori, că „Noua strategie de dezvoltare a fotbalului românesc, 2012-2016” presupune, printre altele, crearea unui stil de joc propriu al loturilor naționale.
Potrivit lui Marian, scopul noii strategii de dezvoltare fotbalistică va fi cel de a îmbunătăți nivelul tehnic al jucătorilor. El a menționat că România ar fi trebuit să aibă un program destinat copiilor și juniorilor încă din perioada 1994-1998.
„Etapele planului strategic includ o îmbunătățire a nivelului tehnic a jucătorului român, dezvoltarea unui stil de joc specific românesc, precum și inovația permanentă pentru a ne menține în elita fotbalului mondial. În ceea ce privește îmbunătățirea nivelului tehnic al jucătorului, toate națiunile mari inovează permanent, noi trebuia să începem încă din perioada 1994-1998”, a spus Marian.
Mihail Marian consideră că fotbalul românesc poate avea un stil propriu dacă nivelul tehnic al jucătorilor va crește. „Cu o nouă generație de jucători, superiori din punct de vedere tehnic și cu un sistem de pregătire a tinerelor talente mai complex, vom putea dezvolta un stil de joc distinct și competitiv. Noi nu vom copia pe nimeni, vom avea propriul stil”, a adăugat Marian.
Mihail Marian a afirmat că jucătorii români sunt deficitari din punct de vedere tehnic și la acest capitol trebuie lucrat. „Națiunile puternice au jucători și echipe remarcabile din punct de vedere tehnic. Jucătorii noștri sunt deficitari în acest domeniu și se bazează deseori pe pase lungi, fără imaginație, ei se pierd când sunt puși sub o relativă presiune, astfel că jocul devine ineficient împotriva unor adversari mai puternici. Apoi mai este și cultura obținerii rezultatelor cu orice preț. Acum sigur că nu poți crește doar din înfrângeri, dar nici să pui presiune tot timpul pe tinerii jucători. Prioritatea trebuie să fie accentuarea lucrului tehnic la toate ierarhiile”, a completat Marian.
Una dintre cauzele care au dus România până pe locul 56 în clasamentul FIFA a fost lipsa unei strategii la nivel național. „Până în 2000 eram foarte bine reprezentați pe plan internațional de școala românească, atât la nivelul antrenorilor, cât și la cel al jucătorilor. Eram apreciați, însă în ultimul timp cu greu mai facem rost de contracte. S-a ajuns aici din cauza infrastructurii fotbalistice insuficiente și de slabă calitate, a degradării mediului fotbalistic și a lipsei unei strategii la nivel național”, a menționat Mihail Marian.
Directorul tehnic național a prezentat și modalitățile prin care se vor implementa aceste obiective. „Pentru realizarea principalelor obiective propuse vom acționa pe următoarele șase domenii strategice cheie: loturile naționale, sistemul de dezvoltare a tinerilor jucători, formarea și perfecționarea antrenorilor, sistemul competițional la nivel juvenil, baza materială la nivel juvenil și managementul la nivel juvenil”, a explicat Marian.
Potrivit lui Mihail Marian, loturile naționale de juniori vor funcționa după modelul academiilor marilor cluburi europene. „Nu ne mai interesează rezultatele cu orice preț, selecționerul Victor Pițurcă vrea ca jucătorii să vină formați și fără probleme comportamentale. În mod normal, copiii ar trebui să se pregătească peste 400 de ore pe an, dar la noi o fac doar între 200 și 300 de ore”, a subliniat Marian.
Printre jucătorii prezentați de Mihail Marian ca având probleme de comportament se află Gabriel Tamaș și Adrian Mutu. „Fotbalul românesc va trebui să însemne talent adunat cu pasiune, muncă și educație. Mutu și Tamaș nu au reușit să se impună în străinătate nu din cauza talentului, ci tocmai din cauza acestei educații”, a concluzionat Marian.