O caricatură de Euro

Un grup de graficieni a surprins fața nevăzută a participanților la turneul final
Albumul „Football heroes“ rătăcește ascuns pe pereții centrului TV de la Viena, între Al Jazeera și BBC.

UEFA a reușit performanța de a ascunde practic unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-a făcut pentru turneul final.
În timp ce încercam să pătrund în camera de control a gigantului centru de transmisii TV, am fost oprit de forțele de ordine. Fără o justificare anume, dat fiind că nu doream decât să fotografiez, iar alții care făceau același lucru erau deja acolo. Dar malacii în costum și cravată n-au nevoie de o justificare inteligentă. Așa că am ocolit și am intrat prin altă parte.

Unde m-am lovit de o și mai obtuză la minte ușă cu cod electronic. Așa că am sfârșit prin a mă rătăci pe holuri. Și – ca să ajung la partea cu care am început – am dat peste niște afișe, parte din ele prezente în această pagină. Ba mai mult, era acolo și principalul lor autor, pe numele lui Jerzovskaja. Prenumele nu l-am găsit nici pe prima pagină de căutări din Google, deci aproape sigur n-are.

Este însă un foarte simpatic grafician elvețian, cu care am stat câteva minute de vorbă.
A reușit să adune mai mulți confrați de grafică și să realizeze un album special pentru Euro 2008. Este de fapt a doua ediție a „Football heroes“, prima apărută la CM din 2006. Nu mă întrebați de ce n-am auzit de atunci de ea și nici de ce a doua se numește „Football heroes see red“, adică „Eroii fotbalului văd roșu“. Primul gând m-a dus la ruși, dar și alte zeci de țări au roșu mai mult sau mai puțin în steag.

Cert este că a ieșit un album extrem de interesant, în condiții de tipărire senzaționale și cu un preț pe măsură, 50 de euro. Pe pereții centrului de la Euro a ajuns dintr-un motiv simplu. „UEFA m-a căutat pentru că i-a plăcut albumul, iar cum pozele vechi nu pot fi mărite prea mult, a preferat să aibă desene“, mi-a explicat autorul. La cele 16 participante la Euro se adaugă toate câștigătoarele și câteva echipe bune la vânzări, ca Anglia. Despre România? Doar de bine câtă vreme deasupra fotbaliștilor scrie „Football heroes“. Și oricum e prima chestie care are legătură cu România pe care o văd în spațiu public după o săptămână în Austria și Elveția.


De ce îmi place

Astăzi inaugurez în Jurnal o nouă rubrică, probabil va ține doar până mâine. Dar nu vreau să nu remarc lucrurile bune. Cum este, de exemplu, faptul că italienii știu că pentru o atmosferă plăcută în „Casa Azzurri“ nu e suficient să fii campioană mondială la fotbal. Așa că probabil au mai luat din fetele de la televizor și le-au adus în Austria (foto sus). Cu adevărat plăcut – acum vorbind 100% serios – este gestul făcut de olandezi (foto jos) la primul antrenament din Elveția: toți fotbaliștii au dat mâna cu fiecare muncitor care a avut grijă ca baza de pregătire de la Lausanne să fie impecabilă.

Foste campioane ironizate

Grecii sunt sculptați în munte, danezii pozați pe plajă, sovieticii – cosmonauți
Cea mai amuzantă parte a albumului de caricaturi este cea cu fostele campioane. Autorii au găsit modalități inedite de a-i rememora. Astfel, Lev Iașin și colegii săi sovietici din 1960 sunt în costum de cosmonaut. Grecii au primit pentru performanța din 2004 statui sculptate în Muntele Olimp, iar danezii nu puteau veni pe afișele cu trofeul din 1992 decât direct de pe plajă, așa cum au făcut și în realitate.

Publicat: 05 06. 2008, 21:04
Actualizat: 06 06. 2008, 15:30