Ochi și urechi pe baraj! ProSport a făcut analiza potențialilor adversari

Ochi și urechi pe baraj! ProSport a făcut analiza potențialilor adversari
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala României își va afla adversarul luni, după tragerea la sorți de la Zürich

Mircea Lucescu spune că naționala Ucrainei este una puternică și a identificat Grecia drept cel mai facil adversar al naționalei

Nu au mai rămas decât patru zile până când naționala României, calificată la un baraj decisiv pentru un turneu final pentru prima dată după 12 ani, își va afla adversara. Având în vedere că „tricolorii” nu vor urca mai mult de locul 20, naționala lui Pițurcă va fi repartizată în urna outsiderelor, din care mai fac parte Franța, Suedia și Islanda. Situația a fost tensionată până în ultimul moment, pentru că francezii, care se consideră dezavantajați de faptul că au fost repartizați într‑o grupă de doar cinci echipe, au încercat să protesteze oficial la FIFA, cerând schimbarea sistemului cu capi de serie și outsideri. N-a fost însă cazul, replica forului prezidat de Sepp Blatter fiind una tăioasă: „Nicio șansă! Nu schimbăm niciun sistem, rămâne ca echipele cap de serie să fie alese după clasamentul FIFA”.

Să evităm doar Portugalia?
Astfel, e clar că România va trebui să se bată pentru un loc la Mondial cu Portugalia, Croația, Grecia și Ucraina. Însă care ar fi cel mai bun adversar? Teoretic, conform clasamentului FIFA, Ucraina este cea mai slabă echipă din cele patru. Însă Mircea Lucescu trage un semnal de alarmă, spunând că formația vecină este una puternică, de evitat. Ar rămâne doar Grecia, echipă cu o ofensivă foarte slabă. Sau Croația, care tocmai și-a schimbat selecționerul. De evitat pare doar Portugalia, care îl are în lot pe Cristiano Ronaldo, cel mai bine plătit jucător din lume.


Portugalia / Individualități fără echipă

Pentru a oferi o perspectivă cât mai corectă asupra naționalei lusitane, ProSport a luat legătura cu Tom Kundert, un jurnalist olandez stabilit în Portugalia. Acesta a făcut un scurt portret al echipei lui Paulo Bento.

Cum a ajuns aici: locul 2 în grupa F, cu 21 de puncte: 0-1 și 1-0 cu Rusia, 3-0 și 2-0 cu Azerbaidjan, 2-1 și 3-0 cu Luxemburg, 3-3 și 1-1 cu Israel, 1-1 și 4-2 cu Irlanda de Nord

Puncte forte
INDIVIDUALITĂ‚ȚI: „Portugalia stă foarte bine la capitolul individualități. Ronaldo sau Nani sunt jucători care pot schimba cursul unui joc prin talentul și valoarea lor”.
CREIERUL DE LA MIJLOC: „Joao Moutinho este unul dintre cei mai buni mijlocași din Europa. E numit Xavi de Portugalia, însă nu a primit niciodată cu adevărat laudele pe care le merită. E capabil să rupă de unul singur mijlocul advers”.
FUNDAȘII LATERALI: „Coentrao și Joao Pereira sunt foarte ofensivi și ajută des mijlocașii în plan ofensiv”.

Puncte slabe
ATACUL: „Portugalia dispune de mijlocași de bandă excelenți, dar nu are un atacant valoros. Hugo Almeida nu este constant și are mari fluctuații în evoluții, în timp ce Helder Postiga are nevoie de foarte multe șanse de gol până să înscrie”.
DEFENSIVA: „Fundașii centrali, Pepe și Bruno Alves, nu au mai avut evoluții bune în ultima vreme. Iar odată cu revenirea lui Varane la Real Madrid, Pepe ar putea chiar să piardă forma pe care o are în acest moment”.
PORTARUL: „Nefiind deloc provocat la echipa de club sau la națională, Rui Patricio pare că s-a mulțumit cu postul de titular. A început să gafeze, iar de aici au urmat, normal, probleme cu încrederea”.


Croația / Au schimbat selecționerul

Deși a ajuns la baraj cu naționala ex-iugoslavă, selecționerul Igor Stimac și-a prezentat demisia, iar după o lungă ședință a Federației, președintele Davor Suker a acceptat poziția acestuia. În locul lui Stimac, a fost deja numit Niko Kovac, fostul internațional croat din anii 1990, care fusese selecționer la naționala de tineret. Pentru a caracteriza situația croaților, ProSport l-a contactat pe Domm Norris, un jurnalist englez aflat în Croația.

Cum a ajuns aici: locul 2 în grupa A cu 17 puncte: 1-1 și 1-2 cu Belgia, 1-0 și 2-1 cu Macedonia, 2-0 și 2-1 cu Țara Galilor, 2-0 și 1-1 cu Serbia, 0-2 și 0-1 cu Scoția

Puncte forte
CALITATEA JUCĂ‚TORILOR: „Mandzukic, Modric sau Olic sunt jucători experimentați, care au evoluat sau evoluează la echipe foarte puternice din Europa. În cazul unei zile bune, aceștia pot face diferența prin execuțiile lor”.
DETERMINARE: „Nu vei vedea niciodată o echipă a Croației care să nu alerge sau să nu își dorească victoria. Chiar dacă au avut evoluții mai slabe în aceste preliminarii, jucătorii își doresc enorm să joace la Mondial”.

Puncte slabe
GREȘELILE DIN DEFENSIVĂ‚: „Dejan Lovren a fost cumpărat de Southampton pe zece milioane de euro, dar a greșit foarte mult în aceste preliminarii. De fapt, toată defensiva a făcut multe erori”.
LIPSA UNITĂ‚ȚII: „În mandatul lui Slaven Bilic, jucătorii erau uniți și intrau pe teren cu o mentalitate de învingători. Acest lucru s-a schimbat odată cu venirea lui Stimac, iar Mandzukic și Modric nu au jucat pentru echipă”.
NOUL ANTRENOR: „Kovac nu are experiență, având în vedere că a fost asistent la Red Bull Salzburg și selecționer la naționala de tineret. Un meci de baraj poate fi prea mult pentru el”.


Ucraina / Avantajul omogenității
Ajunsă in-extremis în baraj, după ce selecționerul Mihailo Fomenko a preluat echipa de la Oleg Blohin, Ucraina este o formație periculoasă. O spune chiar Mircea Lucescu, antrenorul lui Șahtior Donețk, care a petrecut ultimii nouă ani în prima ligă ucraineană, însă care nu a găsit puncte slabe ale ucrainenilor. ProSport a încercat să ofere și câteva slăbiciuni ale vecinilor.

Cum a ajuns aici: locul 2 în grupa H cu 21 de puncte: 9-0 și 8-0 cu San Marino, 1-1 și 0-0 cu Anglia, 0-0 și 2-1 cu Moldova, 0-1 și 4-0 cu Muntenegru, 3-1 și 1-0 cu Polonia

Puncte forte
OMOGENITATEA: „Doar Timoșciuk, care oricum nu mai prinde prima echipă, este stranier. În rest, jucătorii evoluează în campionatul intern la Șahtior Donețk, Dinamo Kiev sau Dnepr Dnepropetrovsk. Și o fac constant. Evoluează în campionat, în Cupă și în cupele europene săptămână de săptămână”.
FORȚA OFENSIVĂ‚: „Au naturalizat jucători buni din campionat, precum Edmar, un brazilian, sau Marko Devic, ambii de la Metalist Harkov. Să nu uităm și de Konoplianka sau de Iarmolenko, alți jucători foarte buni”.

Puncte slabe
DEFENSIVA: Rakițki sau Șevciuk, jucători titulari în defensiva Șahtiorului, au greșit destul de mult în acest debut de sezon. La fel și portarul Piatov, care a gafat atât la națională, cât și la echipa de club.
LIPSA DE REZULTATE LA BARAJ: În ultimii 20 de ani, Ucraina a jucat patru baraje de calificare la turnee finale de Mondial sau European și a pierdut de fiecare dată. Chiar dacă statistica poate fi înșelătoare, ucrainenii par că au un adevărat complex în astfel de partide.


Grecia / Specialiști în 1-0
Naționala greacă a reușit cel mai bun punctaj din echipele clasate pe locul secund, cu 25 de puncte din cele 30 posibile. A pierdut puncte doar cu Bosnia, echipa care a câștigat grupa, impresionând prin siguranța defensivă – doar patru goluri primite, dintre care trei contra Bosniei.

Cum a ajuns aici: locul 2 în grupa G cu 25 de puncte: 1-3 și 0-0 cu Bosnia, 2-1 și 1-0 cu Letonia, 2-0 și 1-0 cu Lituania, 1-0 și 1-0 cu Slovacia, 1-0 și 2-0 cu Liechtenstein

Puncte forte
DEFENSIVA: Grecia a încasat doar patru goluri în zece meciuri, dintre care trei în eșecul cu Bosnia, scor 1-3, și nu a mai primit gol de 486 de minute în meciuri oficiale. Totodată, naționala elenă are cinci victorii obținute cu 1-0, record în aceste preliminarii!
ORGANIZAREA TACTICĂ‚: La fel ca predecesorul său, Otto Rehhagel, Fernando Santos știe cum să își așeze jucătorii în teren pentru a maximiza potențialul acestora. Selecționerul portughez își cunoaște foarte bine echipa și a reușit să realizeze și un schimb de generații din mers, aducând rezultate în timp ce a promovat jucători tineri.

Puncte slabe
ATACUL: Grecii au doar 12 goluri marcate în zece partide în aceste preliminarii, deși au evoluat în dublă manșă contra Liechtensteinului, a Lituaniei sau a Letoniei. Samaras sau Mitroglou nu au reușit să confirme forma excelentă de la echipele de club, acolo unde au marcat mult.
STILUL DEFENSIV: Organizarea tactică excelentă a lui Santos nu poate veni și fără un preț. În ultimele 45 de meciuri, Grecia a învins cu 1-0 în 13 dintre ele. Iar fanii sunt nemulțumiți de faptul că echipa nu joacă mai ofensiv, temându-se că în baraj pot da de o națională care va înscrie la Atena și care apoi se va apăra acasă.


România nu a obținut nicio victorie împotriva Croației, indiferent că a fost vorba de un meci amical sau oficial. Ex-iugoslavii au trei victorii și un egal în fața „tricolorilor”. Ultimul meci: România – Croația 1-2 (amical, 11 februarie 2009)

În fața Greciei, „tricolorii” au palmares pozitiv: 17 victorii, opt egaluri și cinci eșecuri, cu un golaveraj de 67-31. Ultimul meci: România – Grecia 3-1 (amical, 15 noiembrie 2011)

Contra Portugaliei, bilanțul României e de patru victorii, două egaluri și cinci eșecuri. Ultimul meci: Portugalia – România 1-0 (grupe, Euro 2000, 17 iunie 2000)

Un singur eșec în cinci meciuri are naționala în fața Ucrainei. În celelalte patru partide, „tricolorii” au obținut trei victorii și un egal. Ultimul meci: România – Ucraina 2-2 (2-4 d.p., amical, 8 februarie 2011)

Statistică: Răzvan Toma

Portugalia, Ucraina, Grecia și Croația au fost prezente la ultimul turneu final, Euro 2012. Portugalia a fost eliminată în semifinale, în timp ce Ucraina, Grecia și Croația au părăsit turneul în faza grupelor

Cea mai valoroasă posibilă adversară în ceea ce privește cota jucătorilor este Portugalia, cu 318,5 milioane de euro. La polul opus se află Grecia, cu 71,5 milioane

Într-un sondaj realizat de sport.gr, fanii greci și-au exprimat preferința de a întâlni Islanda în baraj, în proporție de 45%. Pe locul secund se află România, cu 30% din opiniile exprimate
 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Asta este o minciună". Zvonul despre Marius Şumudică a intrigat-o pe Diana Şucu
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai aveau jumătate de oră din tură
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai…
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul…
×