În urmă cu aproape trei ani, Gică Hagi ținea un discurs pentru istorie, în care tușa în termeni duri realitatea fotbalului românesc. Una dintre observațiile „Regelui” se centra pe absența numărului 10 la naționala României. „Dubla” cu Feroe și Norvegia îi va aduce celui mai mare fotbalist din istoria țării noastre o mare bucurie: Ianis va fi decarul!
„Decarul a dispărut, a dispărut, fraților! Pentru că nu mai era important, nu mai știa care e rolul lui, cine face diferența în teren. Că ăsta e rolul lui”, semnala cu tristețe Hagi într-o conferință de presă care a fost pe larg dezbătută la acea vreme, în noiembrie 2016.
Mai mult, patronul – manager al Viitorului descria caracteristicile unui veritabil număr 10 și punea penuria de spectatori din fotbalul românesc pe seama lipsei jucătorilor de acest profil: „Decarul se uita le tine și pasa în partea cealaltă. Noi suntem latini, creativi! Fotbal creativ! Fantezie! Și astea au dispărut. Nu mai avem jucătorul ăsta, d-aia publicul e sărac, nu mai vine. Ce vede? Că se roagă și el: «Bă, dați și voi o pasă!»”, era o parte din analiza dură a „Regelui”.
În același monolog, probabil cel mai cunoscut al lui Hagi de la cel din 1998 când cerea statui pentru el și colegii din „Generația de Aur”, cel mai bun fotbalist român din istorie explica atitudinea unui veritabil lider. „Decarul nu poate să poarte decât numărul 10. Îi face pe ceilalți să înțeleagă că «Ăsta e numărul meu!». Ăla va fi decarul naționalei adevărat. Când va veni la echipa națională și va zice: «Ăsta e al meu!». Nu-mi dă mie antrenorul tricoul, îl câștig eu. «Ăsta e rolul meu, simt. Sunt cel mai bun!». Dar îmi asum. După aia să te văd în teren cum pasezi, cum joci, cum faci lumea în tribună să râdă, să simtă că joci fotbal. Și după aia să vedeți cum o să vină publicul”, au fost cuvintele cu o rezonanță aparte ale fostului mijlocaș de legendă.
În actuala campanie de calificare, numărul 10 s-a perindat pe la trei jucători: Nicolae Stanciu, Gheorghe Grozav și Alexandru Maxim. Ultimii doi nu au fost selecționați pentru „dubla” cu Feroe și Norvegia, iar jucătorul Slaviei Praga a declarat chiar într-un interviu oferit pentru ProSport că el nu simte că acela ar fi rolul său pe teren, ci unul mai retras, acolo unde se poate pune mai bine în slujba echipei. „Nu sunt de părere că sunt un număr 10, așa cum crede toată lumea. Cel puțin nu cred că un număr 10 ar alerga atât. Îmi place să particip la ambele faze și sper să le mai îmbunătățesc”, a fost declarația în premieră a mijlocașului pe care oamenii de fotbal, presa și suporterii au pus multă vreme presiunea de a-și asuma rolul creatorului în naționala României.
Tocmai de aceea, la ultima acțiune Stanciu a preferat să renunțe atât la numărul 10, cât și la 23 și a ales 8, tocmai pentru a ilustra mai bine poziția sa din teren. În acest context, Ianis Hagi a urmat îndemnul tatălui său, iar la această acțiune a echipei naționale și-a asumat numărul 10. Mijlocașul celor de la Genk vine după o perioadă excelentă în Belgia, acolo unde a fost titular în ultimele patru meciuri și a primit laude din toate direcțiile pentru jocul său. Tocmai de aceea, Contra se gândește ca cel puțin în meciul cu Feroe să înceapă atât cu Stanciu, cât și cu Hagi titulari, pentru a asigura o capacitate de creație cât mai mare pentru echipa națională.
„Eu creez decari. Am cinci decari, iar unul dintre ei va conduce destinele echipei naționale” – Gică Hagi în noiembrie 2016
Meciurile lui Ianis Hagi la națională, numărul purtat și decarul din partida respectivă: #8 România – Lituania 3-0 (#10 – Maxim) #8 Suedia – România 2-1 (#10 – Stanciu) #8 România – Feroe 4-1 (#10 – Stanciu) #8 Norvegia – România 2-2 (#10 – Grozav) #8 Malta – România 0-4 (#10 – Grozav) #11 România – Spania 1-2 (#10 – Maxim) #11 România – Malta 1-0 (#10 – Grozav)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER