Olandezii „zburători”
Olanda… ne-am cam săturat de atâta portocaliu în preliminariile Campionatului Mondial din 2006 și în preliminariile Euro 2008, iar acum dăm de ei, din nou, în aceeași grupă cu România! Parcă s-a mai îndulcit totuși situația de când am văzut că le putem ține piept și că îi putem chiar învinge. Belarusul a demonstrat și el (învingând cu 2-1 în ultima partidă a preliminariilor pentru CE 2008) că batavii nu sunt invincibili și că au și ei câteva probleme serioase la echipă.
Campioană europeană în 1988, Olanda nu a mai reușit să ajungă de atunci în această fază, atingând doar semifinalele, în 2004, deși nu au ratat niciunul dintre ultimele cinci turnee finale.
În ciuda acestui unic succes, “Portocala mecanică” este una din echipele temute ale Europei, cu 117 meciuri disputate, dintre care 72 de victorii, 22 de egaluri și 23 de înfrângeri, golaverajul fiind de 241 la 91.
Van Basten se numără printre cei mai prolifici atacanți ai vremurilor sale și pare alegerea ideală pentru a ajuta tinerii atacanți olandezi, extrem de talentați, să se afirme la acest turneu final. “Avem mulți jucători talentați, cu calități ofensive remarcabile și acest lucru este un adevărat lux, dar majoritatea trebuie să și capete maturitate în joc. Cu mai multă experiență vom avea șanse mai mari să obținem un success important”, a afirmat Van Basten.
Șansele Olandei din grupa de la Euro? Foarte reduse, din moment ce în ea sunt prezente atât campioana mondială cât și vicecampioana mondială en-titre, Italia și Franța. Va fi o luptă interesantă și multă lume este curioasă cine va reuși să treacă mai departe.
Portari
Edwin van der Sar – Manchester United
Henk Timmer – Feyenoord
Maarten Stekelenburg – Ajax Amsterdam
Fundași
André Ooijer – Blackburn Rovers
Johnny Heitinga – Ajax Amsterdam
Joris Mathijsen – Hamburg
Giovanni van Bronckhorst – Feyenoord
Mario Melchiot – Wigan Athletic
Wilfred Bouma – Aston Villa
Tim de Cler – Feyenoord
Nigel de Jong – Hamburg
Mijlocași
Demy de Zeeuw – AZ Alkmaar
Orlando Engelaar – FC Twente
Wesley Sneijder – Real Madrid
Arjen Robben – Real Madrid
Ibrahim Afellay – PSV Eindhoven
Rafael van der Vaart – Hamburg
Atacanți
Robin van Persie – Arsenal
Ruud van Nistelrooy – Real Madrid
Dirk Kuyt – Liverpool
Klaas-Jan Huntelaar – Ajax Amsterdam
Jan Vennegoor of Hesselink – Celtic Glasgow
Marco Van Basten
Pe olandezi îi știm, dar nu-i cunoaștem. N-ai cum să cunoști ce înseamnă talentul în stare pură și nici teoria sistemului 4-3-3 doar pentru că i-ai bătut o singură dată în istorie. Orice mecanism perfect începe să dea rateuri atunci când nu îndeplinește condițiile funcționării optime. E ca atunci când manevrezi un Mercedes ultimul tip pe șoselele din Dămăroaia: la un moment dat cedează, nu mai merge ca uns, așa cum o face pe autostrăzile din Germania. La Constanța a fost un fel de Dămăroaia, cu vântul, ploia, râul și ramul aliații noștri.
Vorbim de întâlnirea cu batavii, deși atunci s-ar putea să nu mai conteze un punct în minus sau unul în plus. Până când vom da din nou ochii cu ei, ne întrebăm ce vor face cu Italia și cu Franța. Aș merge pe varianta clasică, anume aceea a unui debut de european încrezător. Așa au făcut mereu. Chiar dacă nu au câștigat mereu, au prestat un joc plăcut ochiului, cu execuții de manual născute din clasa unor fotbaliști precum Robben sau Sneijder. Pe bancă au un ins care e enciclopedie de fotbal, dar care mai așteaptă încă certificatul de mare antrenor. Poate aici să se facă diferența, iar pronosticul meu să cadă în derizoriu.
Iar asta ar putea fi și șansa noastră, nu-i așa?
Iulian Vâlvoiu
Aceasta este porecla celui mai cunoscut jucător olandez de fotbal din zilele noastre: Ruud Van Nistelrooy.
Transferat în vara anului trecut de la Manchester United la Real Madrid în schimbul sumei de 10,3 milioane de lire sterline, Ruud este liderul din teren al “Portocalei mecanice” și poate și cel mai experimentat din lotul pentru Euro 2008.
Ca și Seedorf, Nistelrooy a avut probleme în relația sa cu selecționerul Van Basten, anunțându-și chiar retragerea de la națională, în ianuarie 2007. Mai multe discuții telefonice consecutive între cei doi l-au convins pe starul Realului să revină asupra deciziei în luna mai a aceluiași an. Astfel, jucătorul numit de Pele drept unul dintre cei mai mari fotbaliști în viață, va fi prezent și mai mult ca sigur titular la campionatul European din Austria și Elveția.
Sistemul cel mai utilizat de selecționerii Olandei, încă din 1970 a fost ofensivul 4-3-3. Van Basten s-a decis însă să folosească pragmaticul 4-4-2 și nu se poate spune că a fost o alegere proastă, pentru că batavii au ajuns atât la Campionatul Mondial din Germania cât și la Campionatul European din acest an.
Locul lui Van Der Sar în poartă este ca și sudat, iar Mathijsen va fi cu siguranță printre cei patru fundași, pe celelalte trei locuri bătându-se Ooijer, Heitinga, Melchiot, Bouma, De Cler și Van Bronckhorst.
La mijloc, Van Basten se va baza pe tripleta magică Rafael Van Der Vaart – Wesley Sneijder – Robin Van Persie. Poate trei dintre cei mai creativi și talentați mijlocași ofensivi din Europa la ora actuală.
Nistelrooy va fi în centrul atacului, pe când Dirk Kuyt și Klaas-Jan Huntelaar au cele mai mari șanse să completeze linia de atac.
Mijlocașul olandez evoluează în acest moment la AC Milan și încă nu s-a retras de la națională. Cu toate acestea, el și-a anunțat neparticiparea la turneul final din Austria și Elveția, afirmând că nu se poate înțelege cu selecționerul Van basten.
Seedorf este cu siguranță o pierdere pentru naționala lui Van Basten, pentru că experiența sa fotbalistică imensă ar fi putut avea un impact serios asupra rezultatelor echipei și ar fi fost un lider foarte bun de echipă.
În lipsa lui, starul Realului, Ruud Van Nistelrooy, va fi omul numărul unu.
Seedorf a participat la Euro ’96, Cupa Mondială din ’98, Euro 2000 și 2004, fiind ignorat de Van Basten odată cu venirea sa pe banca “Portocalei mecanice”.
Nu se știe dacă olandezul va mai prinde mondialul din 2010, așa că asta a fost probabil ultima sa șansă de a fi prezent la un turneu final.
Olanda a câștigat turneul final din 1988 în fața Uniunii Sovietice, cu scorul de 2-0, la prima și unica lor prezență într-o finală. Au marcat atunci pentru batavi Ruud Gullit și selecționerul actual, Marco Van Basten.
Olandezii au mai ajuns de patru ori în semifinale (1976, 1992, 2000 și 2004) și o dată în sferturi (1996).
Batavii s-au calificat la ultimele cinci Campionate Europene.
Olanda s-a chinuit în preliminarii pentru a termina pe pozițția secundă din grupă. Echipa lui Van Basten a dat emoții suporterilor la fiecare meci, iar cea mai concludentă victorie a fost un 3-0 cu Belarus, în condițiile în care au dat piept cu echipe ca Luxemburg sau Albania.
România a reușit să se impună în fața batavilor, iar în ultima etapă a preliminariilor, Belarus a produs una dintre marile surprize, învingându-i cu 2-1.
Olanda – Luxemburg (D) 1 – 0
Olanda – Belarus (A) 3 – 0
Olanda – Bulgaria (D) 1 – 1
Olanda – Albania (A) 2 – 1
Olanda – România (A) 0 – 0
Olanda – Slovenia (D) 1 – 0
Olanda – Bulgaria (A) 2 – 0
Olanda – Albania (D) 1 – 0
Olanda – România (D) 0 – 1
Olanda – Slovenia (A) 2 – 0
Olanda – Luxemburg (A) 1 – 0
Olanda – Belarus (D) 1 – 2
Grupa G
România 12 9 2 1 26 7 29
Olanda 12 8 2 2 15 5 26
Bulgaria 12 7 4 1 18 7 25
Belarus 12 4 1 7 17 23 13
Albania 12 2 5 5 12 18 11
Slovenia 12 3 2 7 9 16 11
Luxemburg 12 1 0 11 2 23 3
9 iunie, ora 21:45> Olanda – Italia
Berna (Stade de Suisse)
13 iunie, ora 21:45> Olanda – Franta
Berna (Stade de Suisse)
17 iunie, ora 21:45> Olanda – Romania
Berna (Stade de Suisse)
Echipa lui Van Basten nu este în cea mai bună formă, având câteva rezultate negative în amicalele dinaintea Campionatului European. Van Basten va pleca aproape sigur de la națională la finele acestui turneu, iar jucătorii nu par la fel de uniți ca acum doi ani, când Olanda juca bine și se oprea în optimi, învinsă cu greu de Portugalia (0-1).
Pronostic: Nu vor trece de grupe.
Vezi aici o prezentare a Spaniei
Vezi aici o prezentare a Suediei
Vezi aici o prezentare a Franței
Vezi aici o prezentare a Greciei
Vezi aici o prezentare a Portugaliei