OPINIE | „Ce are el și nu am eu?”. A impresionat în acest sezon, dar Contra l-a preferat pe Grozav. Revelația care putea prinde lotul pentru dubla cu Suedia și Feroe
Alexandru Păun (23 de ani) a impresionat în acest sezon la campioana României, CFR Cluj, dar nu a intrat în vederile selecționerului Cosmin Contra pentru dubla cu Suedia și Insulele Feroe, din preliminariile pentru Campionatul European din 2020.
Cu nouă etape înainte de finalul campionatului, Alexandru Păun și-a egalat deja cifrele din stagiunea precedentă: două goluri și patru pase decisive. Nu sunt cifre ‘wow’, dar Păun e mult mai prezent în joc și a reușit să devină o piesă de bază. Aflat de peste zece ani la CFR Cluj, Păun a crescut foarte mult în joc sub comanda lui Antonio Conceicao. După un start modest de sezon, portughezul i-a dat încredere și Păun nu l-a dezamăgit. Șeptarul din Gruia nu numai că a dat dovadă de multă siguranță în timpul jocurilor, dar și-a permis de multe ori să apeleze și la diferite gesturi tehnice. Cu siguranță v-a rămas pe retină golul marcat contra lui Dinamo, în „Groapă”, la acel 3-0. Jaime Penedo a avut și el partea lui de vină la acel gol, însă acțiunea lui Păun rămâne în picioare.
Evoluția lui Păun a pornit de la Dan Petrescu. În sezonul trecut, „Bursucul” l-a pus pe șeptar pe un drum bun, de la care nu s-a abătut. Anul trecut, în cadrul emisiunii ProSport Live, Alexandru Păun a explicat cum l-a ajutat Dan Petrescu: „Am învățat multe din punct de vedere defensiv. Am învățat că talentul nu face nimic. Poți să ai cu carul, dar dacă nu muncești, nu faci nimic cu talentul. Dan Petrescu mi-a spus că dacă sunt serios și dacă mă antrenez cum trebuie, voi juca. Și am făcut-o! Aș fi vrut să joc mai mult în playoff, dar dânsul a avut o altă strategie.”
Din tabăra CFR-ului, doar Omrani și Camora au mai multe pase decisive decât Păun. În actualul sezon, francezul și-a servit ideal colegii în 12 rânduri, iar fostul căpitan are la activ opt assist-uri. Păun împarte ultima treaptă a podiumului cu Ciprian Deac. Diferența dintre cei doi este că fostul jucător de la Schalke 04 a fost convocat la națională, iar Păun va vedea meciurile cu Suedia și Insulele Feroe din fața televizorului.
Păun OUT, Grozav IN
În locul lui Alexandru Păun a fost preferat Gheorghe Grozav (28 de ani). Fosta vedetă a Petrolului a ajuns în Ungaria, la Kisvarda, o echipă aflată în subsolul clasamentului din prima ligă. Grozav și Contra au lucrat foarte bine la Petrolul, iar „Guriță” speră că omul dat afară de Rednic poate să fie decisiv în debutul preliminariilor. De ce a fost dat afară Grozav de la Dinamo? Pentru că a executat lamentabil o lovitură de la 11 metri, în meciul din Cupa României, de la Miercurea Ciuc.
Cu o săptămână înainte de meciul cu Suedia, Contra a explicat convocarea lui Grozav: „Dintre toți jucătorii analizați, Grozav are șase meciuri în picioare, toate titular, două goluri, două pase de gol, e în formă bună. Nu mă așteptam să revină așa repede, după perioada de inactivitate, dar dă randament în Ungaria. A contat că are tonus bun.”
Poate că Gicu Grozav va fi decisiv în meciurile cu Suedia și Insulele Feroe, chiar dacă în ultimele luni nu a avut vreo performanță notabilă. În mod normal, orice alt selecționer s-ar fi gândit de trei ori înainte să-l convoace pe Grozav. Sau poate că nu s-ar fi gândit deloc. Însă Cosmin Contra mizează pe realizările din trecut și în același timp îi oferă lui Grozav șansa de a evada din pivnița fotbalului maghiar. Rămâne de văzut dacă Gicu va profita, sau va trimite cu multă finețe peste poartă, așa cum a făcut la Miercurea Ciuc.
Lotul complet convocat de Cosmin Contra:
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 57/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 7/1), Romario Benzar (FCSB, 14/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 33/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Dragoș Grigore (Ludogoreț, 33/0), Cosmin Moți (Ludogoreț, 14/0), Cristian Ganea (Numancia, 5/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 7/0)
Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul, 3/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 14/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 8/0), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS, 3/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 40/5), Nicolae Stanciu (Al-Ahli, 28/10), Ianis Hagi (FC Viitorul, 1/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 6/0), Gheorghe Grozav (Kisvárda FC, 27/5), Ciprian Deac (CFR Cluj, 18/3)
Atacanți: George Pușcaș (Palermo, 4/1), Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 29/7), George Țucudean (CFR Cluj, 9/3)
România debutează în preliminariile Campionatului European din 2020 pe 23 martie. Tricolorii se deplasează în Suedia, iar 3 zile mai târziu, pe 26 martie, primesc vizita Insulelor Feroe.
Programul Grupei F:
- 23 martie 2019: Malta – Feroe, Suedia – România (ora 19:00), Spania – Norvegia (ora 21:45)
- 26 martie 2019: Malta – Spania, Norvegia – Suedia, România – Feroe (ora 21:45)
- 7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
- 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
- 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
- 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
- 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
- 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
- 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
- 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)