Pariul lui Hiddink
Când Guus Hiddink a preluat naționala Rusiei, multă lume a primit cu rezervă această numire. Chiar dacă olandezul făcuse minuni pe la cărma naționalelor Coreii de Sud, ori a Australiei, puțini îl creditau cu șanse de a reuși ceva notabil la cârma unei selecționate debusolate, aflată în plin schimb de generații, trăind din amintirile unui palmares glorios, cel al URSS.
Rusia nu mai este echipa de care se temea Europa. Pierderea filonului georgian, ori ucrainian, au transformat "Zbornaia" într-o trupă lipsită de strălucire. Hiddink s-a pus pe treabă imediat. Planul său era să dea credit unor tineri talentați. Potențial exista, echipele rusești având performanțe notabile în cupele europene, în special în Cupa UEFA. Olandezul a știut să găsească ce avea nevoie, să insufle tinerilor săi elevi o mentalitate de învingători și să găsească și combinația perfectă între experiența unor jucători, în special din blocul defensiv, și entuziasmul jucătorilor din blocul ofensiv. Iar Rusia a arătat că există viață și după retragerea unor Mostovoi, Karpin sau Onopko
Rezultatul este știut. Într-o grupă cu două mari favorite, Anglia și Croația, trupa lui Hiddink a suferit, a avut noroc, dar și inspirație. A murit și a înviat. Și a ajuns la Euro, în timp ce Anglia lui Gerrard sau Lampard se întreabă și acum ce s-a petrecut de a rămas acasă.
Acum lumea așteaptă să vadă ce face Hiddink. Se spune că prezența Rusiei la turneul final e mai mult meritul Croației, victorioasă pe Wembley. Poate că așa e, dar Rusia este o echipă capabilă de surprize, tocmai pentru că prezintă multe necunoscute. Adversarii nu îi dau multe șanse, dar se și tem. De entuziasmul jucătorilor ruși, dar și de ambiția neobositului Hiddink. Care este determinat să își ducă pariul până la capăt.
De la ruși nu știi niciodată la ce să te aștepți. E o axiomă a istoriei și, acum, după ce Zenit a luat Cupa UEFA, e valabil și fotbalistic. Era un pic și cazul. De când marele imperiu al înfrățirii între popoare a căzut în fața loviturilor „putredului capitalism” american și de când Zbornaia lui Lobanovski a pus capul jos în 88 în fața lui Van Basten și Gulitt, de la est n-a mai venit nimic notabil. Până acum, când Arshavin, Anyukov, Pogrebniak și Zirianov (îi vedem pe toți și la vară) au bătut pe Marseille, Bayern și Rangers și au luat triumfal UEFA. Coincidență sau nu, cu antrenor olandez.
În rest, dacă e să luăm strict naționala lor, pentru noi nu înseamnă decât acel amical pierdut rușinos la București și un „caz Valiza” la Anglia- Croația, mult mai consistent financiar cel decât al lui Gigi. Nu prea sună bine, nu? S-au calificat totuși înaintea Angliei, pe care au bătut-o la Moscova, deci să nu uităm asta. Dar nici să nu credem vreodată că asta plus Hiddink egal marea supriză din vara lui 2008. De la ruși vin banii, ploaia, gazele, dar nu cred că și marile șocuri ale Euro.
Alex Brădescu
Aleksandr Aniukov (Zenit Sankt Petersburg)
Roman Șirokov (Zenit Sankt Petersburg)
Aleksei Berezuțki (ȚSKA Moscova)
Vasili Berezuțki (ȚSKA Moscova)
Serghei Ignașevici (ȚSKA Moscova)
Denis Kolodin (Dinamo Moscova)
Renat Ianbaev (Lokomotiv Moscova);
Mijlocași:
Dimitar Bilialetdinov (Lokomotiv Moscova)
Dmitri Torbinski (Lokomotiv Moscova), Vladimir Bistrov (Spartak Moscova)
Iuri Jirkov (ȚSKA Moscova)
Konstantin Zirianov (Zenit Sankt Petersburg)
Igor Semșov (Dinamo Moscova)
Serghei Semak (Rubin Kazan)
Atacanți:
Roman Adamov (FC Moscova)
Roman Pavliucenko (Spartak Moscova)
Dmitri Sichev (Lokomotiv Moscova)
Pavel Pogrebniak (Zenit Sankt Petersburg)
Andrei Arșavin (Zenit Sankt Petersburg)
Ivan Saenko (FC Nurnberg)
Atacant, mijlocaș central sau mijlocaș lateral, chiar și playmaker. Acesta e profilul lui Arshavin, omul responsabil cu jocul ofensiv al proaspetei câștigătoare a Cupei UEFA, Zenit St. Petersburg.
Arshavin și ceilalți lupi tineri ai rușilor au șansa acum de a se remarca pe scena unei mari competiții, cum sunt Europenele
Hiddink evoluează într-un sistem prudent, organizat. Tehnicianul olandez preferă să aglomereze mijlocul terenului, blocând accesul spre propria poartă, dar și să mențină posesia cât mai mult. Acest sistem se poate schimba ușor, la nevoie rusia trecând la sistemul cu 4 fundași, urmând ca vârful retras să coboare în linia de mijloc
În apărare, pe lângă portarul Akinfeev, olandezul merge pe mâna rutinaților Sergei Ignashevich, Vasili Berezutski și Aleksei Berezutski. În fața celor trei, stau doi închizători puternici, care să sprijine blocul defensiv, și anume Semshov și Zyrianov. din acest punct Hiddink mizează în atac pe o pleiadă de jucători iuți, tehnici, care permutează de pe o poziție pe alta. Bilyaletdinov, Yuri Zhirkov, Vladimir Bystrov sau Saenko pot oferi oricând soluții olandezului.
În spatele vârfului împins apare Arshavin, omul de care se leagă multe speranțe. În fața lui, Sychev, Progebniak sau Pavlyuchenko sunt cei dintre care Hiddink își va alege vârful.
După destrămarea URSS, Rusia nu a reușit să mai repete performanțele de până atunci. Un titlu european, obținut în 1960, chiar la prima ediție, urmat de alte trei finale, în 1964, 1972 și 1988, pierdute toate ce e drept.
Rusia nu a reușit să se ridice la înălțimea acestor rezultate. Zbornaia a mai fost prezentă la Europenele din Anglia 1996 și la turneul din 2004, din Portugalia. De fiecare dată lumea a așteptat niște evoluții bune ale Rusiei, dar de fiecare dată esticii au dezamăgit, fiind eliminați din primul tur
Rusia – Croația (A) 0 – 0
Rusia – Israel (A) 1 – 1
Rusia – Estonia (A) 2 – 0
Rusia – Macedonia (D) 2 – 0
Rusia – Estonia (D) 2 – 0
Rusia – Andorra (A) 4 – 0
Rusia – Croația (D) 0 – 0
Rusia – Macedonia (A) 3 – 0
Rusia – Anglia (D) 0 – 3
Rusia – Anglia (A) 2 – 1
Rusia – Israel (D) 1 – 2
Rusia – Andorra (D) 1 – 0
Grupa E
Croatia 12 9 2 1 28 8 29
Rusia 12 7 3 2 18 7 24
Anglia 12 7 2 3 24 7 23
Israel 12 7 2 3 20 12 23
Macedonia 12 4 2 6 12 12 14
Estonia 12 2 1 9 5 21 7
Andorra 12 0 0 12 2 42 0
Marți 10 iunie 18:00
Spania – Rusia Innsbruck – Tivoli Neu
Sâmbătă 14 iunie 20:45
Grecia – Rusia Salzburg – EM Stadion Wals-Siezenheim
Miercuri 18 iunie 20:45
Rusia – Suedia Innsbruck – Tivoli Neu
Pronostic: Este greu de crezut că naționala Rusiei va putea depăși faza grupelor, având în față adversari redutabili, însă Hiddink a reușit lucruri mai mari cu echipe mai slab valorice.