Pițurcă avertizează: „Dacă nu se schimbă gazonul pe Arena Națională, jucăm în altă parte!”

Selecționerul Victor Pițurcă e îngrijorat de starea terenului de pe Arena Națională, dar înlocuirea gazonului e tot mai puțin probabilă din cauza programului dens de meciuri

Continuăm astăzi interviul cu Victor Pițurcă. După ce în ediția de ieri, selecționerul a vorbit în special despre jucătorii echipei naționale și relația cu Steaua, astăzi subiectele sunt ceva mai diversificate. Marea grijă a lui Pițurcă este însă starea gazonului de pe Arena Națională pentru meciurile cu Ungaria și Turcia. Chiar în ziua interviului, săptămâna trecută, selecționerul fusese pe stadion și nu se ferește să spună că, dacă gazonul nu va fi schimbat, va duce naționala pe un alt stadion!

Există însă mai multe probleme. Nu prea există timp pentru schimbarea gazonului, cu programul dens de acolo, având meciuri atât Steaua, cât și Astra în Europa, plus meciuri din campionatul intern. Singura variantă ar fi ca Steaua, în cazul în care ajunge în playoff să joace turul în deplasare pe 20-21 august, iar returul acasă pe 27-28 august. Astfel ar fi două săptămâni între amicalul cu Slovacia (14 august) și meciul decisiv al Stelei pentru grupele Ligii. Altfel, vor începe discuțiile. Ultimele informații dinspre firma care se ocupă mai nou de gazon sunt că acesta nu va fi schimbat. Rămâne de văzut dacă Pițurcă rămâne ferm în a duce naționala pe alt stadion în acest caz, având în vedere cât de rău arăta iarba și la meciul Dinamo – Vaslui.

Vă îngrijorează starea gazonului de pe Național Arena?
Mă îngrijorează fiindcă chiar am fost pe stadion. A venit o firmă nouă pe care o cunosc, sunt profesioniști, sunt convins că în scurt timp gazonul va arăta altfel, problema e că sunt foarte multe meciuri între timp pe acest teren.

Steaua nu vrea să schimbe gazonul, ca să poată juca acolo, naționala vrea să-l schimbe. E un conflict?
Steaua va juca acolo, dar e o problemă dacă trec de Dinamo Tbilisi. Sper ca primul meci din playoff să se joace în deplasare ca să fie timp să se schimbe gazonul. După meciul cu Slovacia, din ce am înțeles de la președintele Mircea Sandu, se va schimba gazonul. E extrem de important să fie schimbat.

Se schimbă 100%?
Da, așa a fost discuția, e și normal să fie așa, altfel va trebui să luăm alte măsuri, să jucăm în altă parte, fiindcă terenul în acest moment arată groaznic.

„Chivu mai joacă un an și se lasă”

Căpitanul naționalei rămâne Raț?
Am mai spus, căpitan va fi cel mai vârstnic jucător din lot.

Pe Tamaș l-ați iertat pentru escapada nocturnă?
Da, am declarat din momentul acela că l-am iertat. Sigur că n-a fost bine deloc, atât pentru el, cât și pentru imaginea naționalei ce a făcut. Depinde de el cum va reacționa. Nu cred că va avea probleme la club, aceste lucruri în Anglia se întâmplă. Important e ce va fi, trebuie să se impună, să joace.

Cu Cristi Chivu ați mai vorbit?
Va mai juca un an și apoi va pune ghetele în cui. Are o problemă extrem de gravă cu un deget de la unul dintre picioare. A făcut două operații, trebuie să o facă și pe a treia, dar nu era sigur că se va face bine. Așa că probabil se va lăsa. N-am mai discutat ce va face, am discutat doar în urmă cu câteva luni. Eu aș fi vrut să vină la echipa națională, dar are problemele acestea, nu știu…

Noua conducere vrea să-l coopteze la FRF.
Am auzit, dar ce să facă la Federație? Ar fi foarte bine, însă eu îl văd la un club.

Antrenor sau manager?
Și antrenor, și manager. Poate să le facă pe amândouă. A jucat în campionate puternice și poate ajuta foarte mult, fotbalul românesc de oameni ca el are nevoie.

Era mai bine să fie 12 echipe și playoff?
Pentru mine e important să fie cât mai mulți jucători români valoroși la nivelul acesta și să am de unde să selecționez. Din păcate vedeți că sunt tot mai puțini jucători valoroși.

Duckadam și-a ras mustața după câștigarea titlului de către Steaua. Dvs. ce faceți dacă vă calificați la Mondial?
Nu vreau să fac nimic. O calificare ar fi fantastică, pentru asta am revenit la națională, pentru asta muncim de câțiva ani. Am reușit să facem o națională puternică în scurt timp. Dacă ne-am califica ar fi o performanță formidabilă.

Proiectul de la Dinamo vi se pare că prinde contur?
Eu cred că poate să fie un proiect sănătos, dar e vorba de Dinamo, va conta foarte mult răbdarea. În primul rând a patronului, care n-are experiență în sport, în fotbal. Dar e un proiect viabil dacă vor veni jucători tineri și dacă vor dori ca peste 2-3 ani de zile să lupte pentru titlu, pentru cupele europene. Dar văd că ei vor de acum să lupte pentru cupele europene. Nu e ușor să construiești o echipă în 50-60 de zile de când a preluat-o Gigi Mulțescu.

Ce părere aveți despre Rapid, Copos a cedat echipa?
E bine că Rapid n-a dispărut de pe prima scenă, era foarte important. Restul vom vedea în continuare, cât de puternic este noul acționariat.


Am căzut de acord pe un calendar de schimbare a întregii suprafețe de joc în luna august, între 15 și 26. Vom face o cerere la UEFA ca Steaua să joace returul la finalul lui august, pentru că turul s-ar suprapune cu schim­barea gazonului.
Mircea Sandu, președinte FRF


„Jucătorii vor fi controlați la sânge la națională”

Antrenorul României le recomandă fotbaliștilor să fie conștienți de riscul la care se supun în caz de dopaj

Cât de curat e campionatul din punct de vedere al blaturilor, pariurilor și chiar dopajului.
N-am de unde să știu. Eu cred că a fost foarte curat campionatul trecut. Vizavi de pariuri, de aranjamente, nu cred că sunt în fotbalul românesc. S-au întâmplat poate acum un an, la liga a doua, am mai auzit și eu și probabil s-au întâmplat, dar din astea minore. Iar pariurile legale – toată lumea pariază, chiar și eu am pariat. Și pe cine credeți că am pierdut? Pe Barcelona.

Existe pariuri legale și ilegale.
Ilegale înseamnă să aranjezi un meci, iar cei care aranjează să câștige sume mari. Milioane de dolari, de euro, nu? Asta înseamnă un aranjament. Eu nu cred că s-a întâmplat în fotbalul românesc așa ceva pentru că s-ar fi scris. Ar fi apărut, când se câștigă atât de mult trebuie să apară. Așa cred eu.

Dopaj? Mai ales că sunt jucători care vin la națională, iar de unii s-a vorbit că ar fi pregătiți fizic mai mult decât normal.
Toți jucătorii care vor veni la națională vor face teste de sânge. Noi trebuie să știm foarte bine cum stă fiecare jucător din punctul ăsta de vedere. În rest, eu sper ca jucătorii să fie conștienți de viața lor, de viitorul lor. Nu cred că există, deși am citit și eu despre Steaua, despre Chiajna că s-au întâmplat anumite lucruri. Însă sunt doar vorbe, speculații. Cu aceste lucruri nu trebuie să te joci. Dacă e ceva, trebuie să semnaleze cei obligați să o facă, nu să vorbim ca să ne aflăm în treabă.


„N-ar costa așa mult Federația dacă ar vrea să plec”

Pițurcă e liniștit, chiar dacă viitoarea conducere a FRF, cu Gică Popescu în frunte, nu-i este neapărat prietenă

Cum vedeți lupta pentru șefia Federației? Cu Gică Popescu ați vorbit?
Da, am vorbit cu el, chiar după finala Cupei am stat mai mult. Și cu staff-ul federal actual. Mai e mult timp, vorbim despre ce va fi peste un an.

E posibil să vă afecteze cumva?
Pe mine de ce să mă afecteze? N-are ce!

Poate noua conducere să vrea alt selecționer.
În regulă, nu mă opun.

E vorba de clauza pe care o aveți?
Eu am un contract extrem de clar. Eu sunt de acord cu o eventuală altă poziție a viitorului președinte.

Dar Mircea Sandu v-a spus dacă Gică Popescu intenționează să pună alt selecționer? E vreo garanție?
Nu. N-am discutat acest aspect. Singura mea garanție sunt rezultatele. Nu contractul, pentru că deja s-a derulat și se va derula până la vară, când au loc alegerile, mai mult de jumătate din contract, deci n-ar costa mult Federația dacă ar vrea să plec. Dar să vedem ce se va întâmpla.

Pe cine ați alege dvs șef la FRF?
Eu personal nu pot să vă spun. Nu am o preferință anume acum. Peste un an de zile vor avea loc alegerile. Votul Adunării Generale va decide.

Dar sprijinul lui Mircea Sandu e important.
Nu cred. Să știți că oamenii vor vota pe cine vor crede ei că trebuie să fie președinte, să conducă fotbalul românesc. Deja am văzut analize, declarații în sensul ăsta, sunt și interese la mijloc.

Este posibil să revină Mircea Sandu asupra deciziei de retragere?
Nu, este imposibil. Exclus.

Dar de ce se retrage?
El a considerat că este momentul să se retragă. Are nevoie de relaxare, a stat într-un stres continuu, vedeți ce i s-a întâmplat în acest timp.

Știți de ce și-a anunțat atât de rapid candidatura Gică Popescu?
Nu știu, e strategia lui. Nu cred că va fi schimbarea mai repede de termen, n-am auzit așa ceva.


„Nu voi recupera banii de la Craiova”

Pițurcă explică de ce nu renunță la litigiul cu Adrian Mititelu, deși nu crede că va mai vedea vreun euro  chiar dacă va câștiga la tribunal

La Craiova au apărut două echipe acum, una a primăriței, alta a lui Mititelu.
Nu cred că echipa e a primăriței. E un acționar majoritar. Primăria e implicată și ea cu anumite procente. Am înțeles că această echipă făcea parte din clubul vechi, eu cred că suporterii vor fi alături de această echipă. Văd că și Mititelu vine cu echipa lui. Nu știu cum e posibil cu atâtea datorii. Eu ar trebui să fiu avantajat ca echipa lui Mititelu să-și desfășoare activitatea, are anumite datorii față de jucători, antrenori, dacă nu va mai fi clubul, aceste datorii ce se întâmplă cu ele?

Fanii olteni decid urmașa „Științei”

Dar care e urmașa Științei?
Nu știu, chiar nu știu.

Susțineți public echipa Primăriei?
Nu e important ce susțin eu, am spus că oltenii au nevoie de echipă de fotbal. S-a întârziat doi ani, acum au apărut două echipe, ține de preferințele suporterului oltean.

V-ați gândit vreo clipă să renunțați la litigiul cu Mititelu ca să nu spună lumea că faceți rău Craiovei?
Păi atunci absolut toți jucătorii, antrenorii pe care nu i-a plătit Mititelu ar trebui să renunțe. Ce se va întâmpla de aici încolo? Mititelu va continua să facă la fel: va aduce antrenori, va angaja, îi va da afară, jucătorii nu-i va plăti 8-9 luni de zile. Ați văzut ce s-a întâmplat după ce am plecat eu, ce s-a vehiculat: că eu aș fi avut un aport la excluderea Craiovei, că e vina mea. Adică, vezi Doamne, eu am cheltuit banii mei acolo, dar aveam interesul să dispară.

Dar e posibil chiar dacă veți câștiga procesul să nu recuperați banii.
Cu siguranță nu voi avea de unde. Dar Mititelu se bate cu pumnul în piept că are dreptate. E un litigiu de muncă, vom vedea ce spun instanțele.

Nu vă așteptați să vă îmbogățiți, totuși, mă gândesc.
Eu nu sunt conștient? Am făcut reclamații pe la Craiova, pe la Poliție, avem vreo 700.000 de euro, nu știu unde s-au oprit reclamațiile noastre, am pus mână de la mână banii noștri. Vom vedea.


Dacă am renunța la procese, Mititelu ar face la fel, ar da afară antrenorii și nu și‑ar plăti jucătorii cu lunile
Victor Pițurcă, selecționer România


„Îmi reproșez dosarul Valiza”

Selecționerul vorbește în premieră și despre condamnarea la un an de închisoare cu suspendare

Acum că s-a încheiat cazul, vă reproșați ceva din dosarul Valiza?
Îmi reproșez foarte tare. Să semnezi un precontract neștiind că e fals și pe urmă cel care m-a pus să semnez să recunoască că e fals, sigur că îmi reproșez.

Sunteți supărat pe Becali din cauza asta?
Normal că sunt supărat, cum să nu fiu supărat? Eu sunt convins că în ultimă instanță el n-a spus adevărul, acele acte nu erau false, el a spus cu alt scop, probabil să se cumuleze acele pedepse, să scape cu suspendare. El n-a mai ținut cont de celelalte persoane, ci de ceea ce i se va întâmpla lui.

Actele s-au dovedit false în instanță!
Eu cred că acel precontract nu e fals. Era un precontract de a achiziționa un teren. Nu știu ce vină am eu că am semnat ca martor. Nu știu cu ce l-am favorizat eu pe Becali. Mă rog, asta e situația, faptul e consumat.

Dar vă apasă? Inclusiv FIFA s-a interesat de situație.
Nu mă apasă. Când am văzut la televizor, sigur că m-a afectat, aveam meci, dar până la urmă mi-a trecut, mai ales că am jucat și am reușit și să câștigăm. Am trecut mai ușor peste acest moment. Nu vreau să vorbesc mai mult, aș avea foarte multe de spus, dar am merge pe altă direcție, care n-are nimic comun cu sportul, cu fotbalul.

Publicat: 30 07. 2013, 09:35
Actualizat: 30 07. 2013, 09:36