Pițurcă, în general un as al meciurilor decisive, a ales cele mai neinspirate soluții în cel mai important meci al anului. Selecționerul a mizat pe experiența unor jucători care nu mai spun nimic de mult timp în fotbalul mare, iar rezultatul a fost unul dezastruos, șansele de calificare la Mondial ținând parcă mai mult de zona miracolelor.
Ultima săptămână a fost una de coșmar pentru selecționer, care s-a văzut privat de aportul a trei dintre cei mai importanți jucători. Tătărușanu, Pintilii și Chiricheș au absentat la Pireu, dar tehnicianul naționalei nu a găsit înlocuitori pe măsură. Cele mai mari greșeli ale lui Pițurcă au fost reprezentate de titularizările lui Lobonț și Cociș, dar și de lipsa de credit oferită celui mai în formă jucător, Alexandru Maxim.
4 „mâini moarte” în primul „11”
Dacă defensiva naționalei a devenit una clasică, în condițiile absenței lui Chiricheș selecționerul neavând prea multe opțiuni în afara folosirii lui Goian și Gardoș (Mățel și Raț nu au contracandidați pe măsură pe flancuri), rămâne de discutat modul în care Pițurcă a ales să mizeze pe fotbaliști complet ieșiți din formă.
Lobonț – rezervă eternă la Roma, nu a evoluat niciun minut în acest sezon. Ajuns la 34 de ani, cel poreclit „Pisica” are doar 5 meciuri în ultimul an și jumătate, iar acest lucru s-a văzut. Pițurcă a mizat pe experiența lui, dar „Lobby” este departe de forma arătată în perioada de glorie. Nu i se poate imputa clar vreun gol, însă a fost în permanență nesigur, lucru care i-a afectat și pe fundași, care au „împrumutat” parcă din stângăciile goalkeeper-ului. Mai mult ca sigur, Pantilimon, care a devenit titular la City în ultima perioadă, ar fi fost o alegere mai inspirată.
Cociș – probabil cea mai neinspirată alegere a lui Pițurcă. Ieșit din circuitul naționalei de mult timp, fotbalistul Zakarpattiei Uzhhorod a înotat în multe momente pe teren. A fost complet deconectat de la miza meciului și nu i-a oferit suficient sprijin lui Bourceanu, care a reușit totuși să mai repare din gafele făcute de acesta. Pițurcă a pariat pe inteligența acestuia și pe faptul că este un jucător care respectă cu sfințenie sarcinile tactice și l-a preferat lui Costin Lazăr. Acesta din urmă avea marele avantaj că îi știa extrem de bine pe adversari, evoluând la PAOK, dar putea fi mult mai util și pe fază ofensivă, fiind un jucător care are în „arsenal” pasa decisivă.
Torje – în ultimul moment, Pițurcă a decis să mizeze pe fotbalistul care a prins un singur joc la Espanyol în acest sezon. Inițial selecționerul voia să îl utilizeze pe Bănel Nicoliță, un fotbalist de travaliu, care „ară” terenul, dar s-a răzgândit în ultima clipă. Și a ales prost, spunem noi, chiar dacă mijlocașul dreapta a livrat centrarea pentru golul lui Stancu. Exceptând acea fază, Torje a pierdut multe baloane, a ajutat prea puțin defensiva și a avut un joc extrem de dezorganizat. Mai mult, în repriza secundă a dispărut total din joc, demonstrând că este departe de forma fizică ideală, lucru firesc în măsura în care nu are meciuri în picioare.
Tănase – probabil că dintre toți cei menționați până acum, decarul Stelei era singurul care să aibă argumente pentru a fi titular într-un astfel de meci. „Dodel” a fost motorul campioanei în ultimele luni, de evoluția lui depinzând în mare măsură jocul echipei lui Reghecampf. Totuși, aseară mijlocașul a fost poate cel mai slab de pe teren: în general bun pe faza defensivă, Tănase a fost extrem de indisciplinat tactic, din cauza greșelii lui naționala primind golul doi. În ceea ce privește atacul, fotbalistul de 26 de ani a fost mai mult decât discret. Grecii l-au „citit” repede, iar „celebrul” său dribling (altfel previzibil, dar cu rezultate în Liga 1) a fost contracarat cu o ușurință dezarmantă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER