Pițurcă: „Dacă obținem 9-10 puncte în acest an, în preliminariile Euro-2016, ar fi perfect”

Selecționerul Victor Pițurcă a declarat, într-un interviu acordat site-ului oficial al FRF, că „ar fi perfect” pentru prima reprezentativă dacă ar obține „nouă sau zece puncte” în cele patru meciuri pe care le va disputa în acest an în Grupa F a preliminariilor Euro-2016.

El afirmat că este foarte preocupat de aceste preliminarii și, din acest motiv, nu s-a uitat cu mare atenție la partidele de la Cupa Mondială. Pițurcă vede naționala Greciei drept cel mai periculos adversar al României, urmată de Finlanda, o echipă cu „jucători foarte interesanți, tehnici și disciplinați tactic”.

„Of, doar la preliminarii mă gândesc. Asta fac din a doua zi după barajul cu Grecia. Mă preocupă atât de mult încât nici la Mondialul brazilian nu mă uit cu mare atenție. Grecia, să încep cu ea, fiind și primul adversar, o cunosc foarte bine. Numai că o știu pe cea de acum, cu Santos antrenor. În septembrie va avea un alt tehnician și nu știu ce gânduri va avea acesta. Oricum, e greu de schimbat ceva major în două luni. Este clar că reprezintă cel mai valoros adversar. Un rezultat pozitiv în primul meci ne-ar da mari șanse de calificare. Nu e o finală, dar este vital să începem bine. La Mondiale nu a venit cu nimic nou. Jucăm apoi cu Ungaria. Ehe, nu e o toamnă ușoară. Cei mai periculoși adversari îi întâlnim în deplasare. E adevărat că ar putea reprezenta și un avantaj. Dacă obținem 9 sau 10 puncte în acest an ar fi perfect. Am urmărit Ungaria permanent. Este o cu totul altă echipă în comparație cu formația pe care am întâlnit-o. Noul antrenor (n.r. – Attila Pinter) a schimbat 75 la sută din lotul pe care-l știam. Dan Apolzan a fost la amicalul cu Finlanda și avem toate datele. Finlanda e cel mai periculos adversar, după Grecia. Și în calificările precedente, dar și în amicalul cu Ungaria, a excelat prin determinare. Au jucători foarte interesanți, tehnici și disciplinați tactic. Este o echipă foarte greu de depășit”, a spus Pițurcă.

În acest moment, selecționerul se bazează pe un grup de 12-14 jucători de bază, dar este îngrijorat de situația unora dintre acești fotbaliști, cum ar fi portarul Ciprian Tătărușanu.

„Avem 12-14 fotbaliști de bază. Important este ca ei să joace la cluburile lor și să fie sănătoși. Am mai avea nevoie de încă 6-7. Mă îngrijorează situația lui Tătărușanu. În ultima perioadă avea un randament aproape de maxim. E adevărat că și eu i-am recomandat să plece într-un campionat puternic, dar acum are o concurență acerba. Mizez pe personalitatea lui, dar recunosc că mi-e teamă. Pantilimon știu cum reacționează când nu joacă, dar Tătărușanu nu știu”, a precizat el.

În ceea ce îl privește pe fundașul Alexandru Mățel, care refuză să-și prelungească înțelegerea cu Astra, Pițurcă a menționat că a discutat atât cu jucătorul, cât și cu conducerea grupării giurgiuvene și nu are motive să fie optimist.

„Am vorbit în această perioadă cu jucătorul și conducerea clubului Astra. Atât cât îmi permite funcția mea, mai mult nu mă pot implica. Situația jucătorului e complicată. Nu am motive să fiu optimist. Cert este că la națională avem nevoie de fotbaliști valoroși atât tehnic, dar și tactic. Care să aibă forță și viteză. Să nu uităm caracterul. Un asemenea tip de jucător este obligatoriu să îmbrace tricoul României. E greu însă de găsit așa ceva. Nu doar la noi, ci în lume”, a declarat Pițurcă.

Pițurcă a urmărit evoluțiile unor jucători tineri, susceptibili de a ajunge la echipa națională, și a ajuns la concluzia că mulți nu sunt folosiți la echipele de club, astfel că este greu să-i convoace la prima reprezentativă.

„Pe cei pe care îi prezintă presa, Patrick Petre, Ianis Hagi sau Dorin Rotariu, îi urmăresc de doi ani și jumătate. Din păcate nici unul dintre ei nu a reușit să se impună la cluburile lor. Urmăresc toți juniorii. Ați văzut că în Elveția l-am debutat pe Cristi Manea. L-am analizat până când am considerat că mă pot baza pe el. A fost titular și chiar am câștigat meciul respectiv, ceea ce e foarte important. Ceilalți, deși au calități și personalitate, nu sunt folosiți mai mult la cluburi. Peste doi, trei ani este clar că vom face și o schimbare de generație. Eu în schimb aș vrea să vorbesc de tinerii pe care chiar aș fi vrut să mă bazez imediat, cum ar fi Iancu și Stanciu. Speram multe de la ei, dar la Steaua mai mult au stagnat decât să progreseze. Sper ca în viitorul sezon să crească valoric”, a afirmat Pițurcă.

În concluzie, selecționerul spune că lotul pe care îl are astăzi la dispoziție este mult mai slab decât cel cu care a obținut calificarea la Euro-2008: „Mult mai rău. Spre exemplu Lazăr, fotbalist cu foarte multe calități, nici nu avea loc la mijloc. De aceea nici nu-l chemam. Era concurență mare. Nu mai spun ce era în atac. Aveam Daniel și Marius Niculae, Marica, Mazilu. Acum stăm în Marica, dar care și el joacă doar 90 la sută. Rusescu va fi cedat de Sevilla, nici la Braga nu a rămas…Cam greu acum.”

România va debuta, la 7 septembrie (ora 21.45), în deplasare, cu Grecia, în preliminariile Campionatului European din Franța, din 2016. În acest an mai sunt programate următoarele partide: 11 octombrie – cu Ungaria, pe teren propriu (ora 19.00), 14 octombrie – cu Finlanda, în deplasare (ora 21.45); 14 noiembrie – cu Irlanda de Nord, pe teren propriu, ora 21.45.

Reprezentativa României face parte din Grupa F, alături de selecționatele Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord și Insulelor Feroe.

Mediafax

Publicat: 04 07. 2014, 14:53
Actualizat: 04 07. 2014, 17:11