Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Selecționerul naționalei tricolore de fotbal are ocazia să câștige circa 800.000 de euro în următorul an. Contractul dintre Pițurcă și FRF prevede bonusuri importante pentru calificarea la Euro 2016
„Sunt un antrenor scump, chiar foarte scump”, a spus Victor Pițurcă, selecționerul echipei naționale de fotbal a României, cu prilejul unei conferințe de presă în care anunța eșuarea negocierilor cu Al Ittihad, club din Arabia Saudită. Pițurcă a ratat șansa de a câștiga, potrivit propriilor spuse, circa 5 milioane de euro din contractul cu saudiții, însă înțelegerea lui cu Federația Româna de Fotbal este una deosebit de avantajoasă.
Din salarii, prime și alte bonusuri, Victor Pițurcă se poate aștepta să câștige circa 800.000 de euro în următorul an calendaristic. O bună parte din această sumă provine din prima de 350.000 de euro pe care selecționerul o are stipulată în contract pentru atingerea obiectivului de calificare la Euro 2016, unul care este realizabil datorită startului bun în campania de calificare, 1-0 cu Grecia la Pireu, dar și datorită noului sistem de calificare implementat de UEFA.
„Vreau să le mulțumesc celor de la Al Ittihad, m-au dorit foarte mult, dar nu tot timpul ce ne dorim se și întâmplă” Victor Pițurcă
În aceste condiții, Pițurcă și-a asigurat primul loc într-un top al celor mai bine plătiți antrenori din sportul de la noi din țară, principalul „concurent” fiind daneza Mette Klit, antrenoarea echipei de handbal feminin CSM București.
Salariu de 19.000 de euro pe an, primă de 400.000 de euro În contractul de muncă al lui Victor Pițurcă, Federația Română de Fotbal condusă în momentul încheierii înțelegerii de Mircea Sandu i-a oferit selecționerului o serie lungă de beneficii de ordin financiar. Dacă sub titlul de „salariu de bază” apare suma echivalentă a 1585 euro net pe lună, Pițurcă se bucură de o „indemnizație sportivă anuală” în cuantum de 400.000 de euro net, acesta fiind de fapt „salariul” antrenorului.
Veniturile totale anuale ale lui Pițurcă se pot completa cu primele pe care acesta le primește pentru convocările jucătorilor. Astfel, pentru convocările făcute la un meci disputat în România, antrenorul primește 300 de euro pe zi, iar pentru jocurile în străinătate suma crește la 500 de euro pe zi. În condițiile în care procesul durează circa 5 zile, din momentul reunirii lotului și până în ziua meciului, la fiecare dintre cele zece jocuri din campania de calificare pentru Euro 2016 FRF îi plătește lui Pițurcă între 1500 și 2500 de euro sub formă de „primă sportivă”.
„Să nu credeți că Al Ittihad o duce foarte bine din punct de vedere financiar și că aruncă cu banii pe fereastră. Au peste 60 de milioane de euro datorii” Victor Pițurcă
Desigur, cea mai importantă clauză din contractul selecționerului este cea care stipulează primele de calificare pentru turneele finale. Dacă pentru Euro 2012 antrenorul putea câștiga 800.000 de euro net, iar pentru Campionatul Mondial din Brazilia Pițurcă a ratat 500.000 de euro, prima pentru Euro 2016 este de 350.000 de euro net.
Pițurcă ia 1,4 milioane de euro dacă pleacă acum O aparentă greșeală în contractul lui Pițurcă, eroare care prevede că înțelegerea cu FRF expiră în noiembrie 2016, în loc de noiembrie 2015, așa cum se credea, face ca suma totală a despăgubirilor în cazul concedierii antrenorului să fie uriașă. „Dacă până la data de 30.11.2016, oricare dintre părți denunță unilateral contractul, aceasta (angajator sau salariat) va achita celeilalte părți toate sumele ce ar fi fost scadente de la momentul denunțării unilaterale a contractului și până la 30.11.2016 și, în plus, o despăgubire în sumă de 500.000 de euro net”, este pasajul din contractul lui Victor Pițurcă care îi garantează, în acest moment, suma de 1.425.166 de euro. Această „clauză de reziliere” îi este favorabilă lui Victor Pițurcă în cazul demiterii, însă atunci când a fost vorba ca el să denunțe unilateral contractul, Federația Română de Fotbal a fost dispusă să negocieze suma până la 750.000 de euro.
Suma este atât de mare pentru că durata contractului dintre cele două părți este mare, adică până la finalul lui 2016. „Nu știam că atunci expiră contractul, eu credeam că mai stau până la finalul lui 2015. Se poate să fie doar o greșeală de redactare”, a comentat Victor Pițurcă subiectul.
Reghecampf, liderul absolut al câștigurilor în fotbalul românesc Fostul antrenor al Stelei, Laurențiu Reghecampf, este deținătorul unui record în ceea ce privește cele mai mari încasări ale unui antrenor din competițiile organizate în România. În sezonul recent încheiat, Reghecampf a primit o primă de un milion de euro pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor, sumă care a venit să completeze un salariu anual de circa 300.000 de euro. Victor Pițurcă este în acest moment cel mai bine plătit din sportul românesc, cu venituri pootențiale de 800.000 de euro. În alte sporturi, daneza Mette Klit este cea mai bine plătită antrenoare, însă cea care stă pe banca echipei de handbal feminin CSM București câștigă numai 80.000 de euro anual. În fotbalul din Liga 1, până săptămâna trecută, cel mai bine plătit antrenor este Răzvan Lucescu, cel care câștiga 150.000 de euro din contractul cu Petrolul Ploiești.
Contractul lui Pițurcă, publicat în presă Agenția de presă Mediafax a dat publicității, în timpul negocierilor purtate între Victor Pițurcă și saudiții de la Al Ittihad, contractul selecționerului cu Federația Română de Fotbal. Documentul a avut rolul important de a clarifica dimensiunea clauzei de reziliere pe care saudiții urmau să o achite, informațiile de până la momentul publicării contractului fiind că suma este de numai 400.000 de euro. Chiar dacă nu a avut un rol în eșuarea negocierilor cu Al Ittihad, publicarea contractului l-a iritat pe selecționer. „Este normal să fiu deranjat că a apărut contractul meu. Într-o sinstituție cu niște responsabilități nu e normal așa ceva”, a spus Victor Pițurcă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER