Polonia a ajuns să fie mare favorită într-un meci cu România, după ce din 1986 și până în 2002 nu s-a calificat la niciun turneu final. Pawel Golanski, fost jucător în naționala Poloniei și fost echipier al FCSB și ASA Târgu Mureș, face o comparație între Polonia și România, atât la nivelul echipelor naționale, cât și la nivelul primelor ligi. Meciul de sâmbătă este văzut și de el cu țara sa favorită clară, chiar dacă oferă șanse și României. „Este un meci foarte important și pentru noi și pentru voi. Dacă vom câștiga, aproape sigur mergem la Mondial, voi dacă nu scoateți un punct, cel puțin, va fi greu. Suntem favoriți pe hârtie, dar se poate orice. În tur, Polonia a jucat senzațional în prima jumătate de oră. Selecționerul nostru are respect însă pentru naționala voastră”, este de părere Pawel Golanski.
Scandalul din 2009, începutul dezvoltării
Totul a început în 2009, când peste 200 de persoane importante în fotbalul polonez au fost anchetate pentru fapte de corupție, incluzând membri ai federației, arbitri, oficiali de cluburi sau jucători. „A fost un moment în care a fost acel scandal, iar arbitri, jucători, președinți au plătit pentru ce au făcut. Acum s-a terminat cu asta și lumea se teme să mai facă ilegalități. Pentru fotbal a fost bun acel moment”, explică jucători de 34 de ani. După „curățarea” forțată, campionatul Poloniei a devenit mult mai credibil, au apărut investitori care au ridicat nivelul financiar și a progresat și naționala. Astăzi, se poate lăuda cu o infrastructură mult peste România. „În Polonia cred că e organizare mai bună, infrastructură bună, stadioane noi, frumoase, terenuri de antrenament la fel, de calitate foarte bună. În România sunt 3-4 stadioane mai noi, în rest toate sunt vechi, mai sunt probleme cu banii la unele echipe, din câte am auzit. Când jucam eu în România salariile mai întârziau o lună, o lună și jumătate, dar acum am auzit că sunt jucători neplătiți de 3-4 luni. La Târgu Mureș e chiar mai rău, pentru că nu s-a plătit nimic”, povestește Golanski
„Dacă salariile întârzie o lună, clubul e penalizat cu 3 puncte”
Problema salariilor fotbaliștilor, neplătite la timp, a fost rezolvată de Federația din Polonia, explică fostul jucător. „În Polonia ultimele 2 echipe, care au și retrogradat, nu au plătit salariile la timp, dar restul plătesc la timp. Federația a instaurat un program prin care echipele care nu plătesc o lună jucătorii, pot fi penalizate cu 3 sau 6 puncte și să primească o amendă. Din această cauză nimeni nu mai întârzie cu banii”, spune Golanski, care explică și că nivelul salarial din prima ligă poloneză este de 3-4 ori mai mare decât în Liga I: „Un jucător bun, care nu e însă în națională câștigă 7.000 – 8.000 de euro pe lună, în prima ligă din Polonia. La Lechia sau Legia sunt jucători care câștigă și 30.000 – 40.000 de euro pe lună. În România nu se câștigă mai mult de 10.000 – 12.000 de euro. De câțiva ani au intrat în fotbal oameni care au și adus bani, nu doar au făcut promisiuni, ca și până atunci”.
350.000 de euro pentru echipa cu cei mai mulți juniori
Un alt lucru interesant implementat de federația din Polonia este felul în care echipele sunt încurajate să promoveze jucători tineri, în Liga a II-a. 350.000 de euro este premiul pentru echipa care joacă cu cât mai mulți juniori în al doilea eșalon, conform spuselor lui Golanski. „Federația oferă bani și la Liga a II-a, pentru echipele care folosesc cei mai mulți jucători tineri, sub 20 de ani. Echipa care are cei mai mulți jucători tineri utilizați, primește la finalul sezonului 350.000 de euro”, povestește polonezul.
„Au introdus mulți tineri în campionat”
Generația lui Lewandowski s-a născut, pentru că antrenorii au mizat agresiv pe jucători tineri, spune Golanski. „A fost un moment, în urmă cu 5-6-7 ani, când majoritatea antrenorilor din Liga I au introdus mulți jucători tineri. Atunci au fost transferați în străinătate Levandowski, Milik sau alții, care după jumătate de sezon sau după un sezon în prima ligă au fost transferați”, spune fostul stelist. Creșterea performanțelor a atras și lumea la stadioane, dar și faptul că stadioanele sunt noi sau modernizate, la toate echipele din prima ligă, iar gradul de ocupare al stadioanelor merge spre 70 la sută, în competiția internă, după cu explică Golanski. „Naționala a avut mulți ani în care nu a jucat bine, iar suporterii n-au mai fost interesați de națională. Acum s-au vândut toate biletele cu o lună înainte de meci. Eu, care am jucat la echipa națională, am cerut un bilet la Federație și n-am găsit niciun bilet”, a povestit cel care a jucat 3 ani la FCSB, între 2007 și 2010.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER