Pompiliu Popescu: „În viața mea nu mi-a picat echipa după 60 de minute!” Diagnostic incomod pentru FRF și Iordănescu: explicația științifică pentru prăbușirea fizică a „tricolorilor”
This browser does not support the video element.
România a obținut primul punct de la EURO, 1-1 cu Elveția, iar „tricolorii” sunt obligați să câștige meciul cu Albania pentru a trece de faza grupelor. Elevii lui Iordănescu au căzut din punct de vedere fizic în partea a doua a reprizei secunde, iar doi fotbaliști au solicitat schimbări din cauza accidentărilor.
Fostul medic al echipei naționale, plecat cu scandal de la FRF, a rămas pur și simplu stupefiat de modul în care s-a prezentat România din punct de vedere fizic. Pompiliu Popescu dă vina pe noul staff medical al echipei naționale despre care spune că nu a știut cum să recupereze fotbaliștii deși meciul cu Elveția s-a jucat la cinci zile distanță față de partida cu Franța, iar elvețienii au avut o zi în minus de odihnă. Medicul Popescu precizează că un staff medical bun poate suplini lipsa de inspirație a unui antrenor: dacă antrenorul nu știe ce schimbări trebuie să facă, fotbaliștii care sunt în teren pot alerga pe durata tuturor celor 90 de minute și astfel pot ‘ascunde’ faptul că nu au existat modificări tactice.
Pompiliu Popescu îl consideră principal vinovat pentru această situație pe președintele FRF, Răzvan Burleanu, care a înlocuit staff-ul medical fără a ține cont de modul în care s-a lucrat până acum.
„E foarte simplu să pregătești din punct de vedere medical o partidă la un turneu final. Dacă știi cum… Eu nu am avut niciodată o asemenea problemă la multele Campionate Europene și Mondiale la care am participat: nu mi-a căzut niciodată echipa fizic din minutul 60. Nu am avut în viața mea asemenea probleme, vă rog să-mi arătați din perioada mea un jucător care s-a prezentat așa cum s-au prezentat jucătorii aseară. Esențial e să le menții forma fizică și să previi accidentările. Toate accidentările de aseară sunt consecința unei medicamentații defectuoase. Asta pe lângă masaj și tot ce mai este nevoie, dar trebuie să cunoști jucătorii. Fiecare jucător se reface diferit. Rolul echipei medicale s-a văzut în meciul cu Elveția, nu există așa ceva. A fost o cădere abruptă din punct de vedere fizic, ceea ce înseamnă că pregătirea nu s-a făcut bine atât înaintea Campionatului European, cât și în timpul turneului. Medicația este fundamentală. S-a făcut o pregătire neadecvată. Eu am introdus pentru meciurile cu Lituania și Spania o medicație specială pentru a fi testată și a pentru a fi aplicată la EURO. Este de ultimă oră și avea menirea de a recupera jucătorii la 48 de ore sau la trei zile. Dețin asemenea substanțe care sunt perfect legale și eficiente, nu spun numele medicamentelor ca să nu fac reclamă. E o medicație care șterge oboseala și acoperă carențele de pregătire. S-a văzut o retenție mare de acid lactic și de antioxidanți la nivelul mușchilor. Arătă, de asemenea, o proastă pregătire tehnico-tactică și medicală. Există deficit de minerale și de antioxidanți. Se poate merge până la o proastă alimentație și medicamenție deficitară. Se fac experimente la echipa națională, știu lucrurile astea din interior.
Dacă antrenorul nu știe ce trebuie să facă tactic, o echipă medicală poate să ‘ascundă’ acest lucru pentru că echipa poate alerga. La cinci zile e floare la ureche să recuperezi jucătorii. La Campionatul European din 2008 am jucat cu Italia la trei zile după meciul cu Franța, nu la cinci ca acum, și puteam să câștigăm acel meci. Echipa medicală trebuie să lucreze în regim de desant, rapid. Mai important decât antrenorul este staff-ul medical. Doctorul îți poate câștiga un meci sau un turneu final, dacă vrei. Am vorbit cu domnul Pițurcă aseară și mă întreba care e problema. M-a întrebat ce fac acolo medical, dacă nu au doctor. Noi am jucat cu Italia în 2008 și zbârnâiam pe teren.
M-am uitat la meci și mi-am dat seama că Burleanu își bate joc de fotbalul românesc și de această generație. De la Burleanu a plecat toată nenorocirea, care în cele din urmă se va deconta. Au eliminat staff-ul medical, neștiind care vor fi consecințele. Nu a contat ce se făcea acolo, cum se lucra”, a declarat Pompiliu Popescu la ProSport LIVE.
Lui Pompiliu Popescu i-a fost reziliat contractul cu Federația Română de Fotbal cu fix o lună înainte de startul Campionatului European. Locul său a fost luat de Dan Laurențiu Oproiu.
- Așteptăm comentariile și sugestiile voastre pe live@prosport.ro.
ProSport LIVE este un format unic în peisajul media autohton, iar cititorii ProSport vor putea să contribuie în timp real la realizarea emisiunii.
Nu rata ProSport LIVE, de luni până vineri, de la 10:00, pe www.prosport.ro