Presa din Ungaria, reacție dură după decizia UEFA în cazul scandalului de la România – Kosovo. Editorial cu un mesaj puternic și controversat în Nemzeti Sport: „Kosovo, Basarabia, Transilvania”

Presa din Ungaria a reacționat imediat după ce UEFA a anunțat sancțiunile de la meciul România – Kosovo, 2-0.

Presa din Ungaria, reacție dură după decizia UEFA în cazul scandalului de la România – Kosovo. Editorial cu un mesaj puternic și controversat în Nemzeti Sport: „Kosovo, Basarabia, Transilvania”

UEFA a hotărât ca România să joace următorul meci oficial doar cu spectatori sub 14 ani în tribune, după incidentele de la meciul cu Kosovo, iar jurnaliștii din Ungaria nu au lăsat să le treacă pe sub nas acest subiect.

Maghiarii au transmis, prin intermediul unui editorial publicat de Nemzetisport.hu, că simțirile suporterilor români care consideră atât că „Basarabia e România”, cât și că, așa cum au scris și pe un banner, „Kosovo e Serbia”, sunt egale cu cele ale fanilor din Ungaria, care încă sunt nostalgici după Transilvania.

Jurnalistul Csinta Samu a comentat sancțiunile dictate de UEFA, care a blocat accesul spectatorilor majori la meciul cu Andorra și a amendat Federația Română de Fotbal cu 52.000 de euro. Pedeapsa este considerată „o bagatelă” de către editorialist, care spune că obiectivul de viață și de moarte al „tricolorilor” este calificarea la Campionatul European – astfel că prețul care trebuie plătit este unul extrem de mic raportat la importanța rezultatului final.

„Faptul că istoria popoarelor care trăiesc în regiunea Europei Centrale de Est, încărcată cu tot felul de nemulțumiri reale sau percepute, este capabilă să producă manifestări similare și astăzi, nu este decât surprinzător pentru cei care nu locuiesc aici. Ultrașii români au extins imediat sfera, rimând afirmația «Basarabia e România» la mesajul semnului de propagare a «inexistenței» Kosovo. Pe parcursul secolului care a trecut de la evenimentele din 1918, când Basarabia a devenit parte a României, diverse versiuni și interpretări ale celor întâmplate au concurat între ele. În discursul național românesc, răspunsul potrivit la întrebarea unificării sau anexării este unificarea, iar oricine se opune este un trădător. Zona care este aproximativ aceeași cu Republica Moldova de astăzi a fost adăugată Uniunii Sovietice după 1940.

În acest peisaj s-ar încadra și semnul care anunță apartenența Transilvaniei, dar, pe de o parte, nu merită să pierzi cuvinte pe dovezi și, pe de altă parte, de ce să discutăm oricum subiecte sensibile. Clarificarea în serie a abordării problemei Kosovo poate părea de neînțeles în acest context, dar dacă o privim din unghiul potrivit căruia nu există niciun motiv să punem la îndoială granițele Europei astăzi, nu mai este așa. (…)

Ei bine, pedeapsa anunțată miercuri a interzis doar accesul spectatorilor adulți la meciul împotriva Andorrei, și a impus o amendă de 52.000 de euro. O bagatelă, dacă ne gândim că ajungerea la Campionatul European este aproape o chestiune de viață pentru naționala României, care încă își păstrează șansele de a se califica trecând de la un noroc la altul, deoarece unii membri ai ultimei mari generații de jucători, văzând jocul lipsit de speranță, susțin direct sfârșitul sportului. Ceea ce, desigur, este ficțiune, dar indică în mod clar starea de spirit apocaliptică. (…)

Desigur, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei. A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase, vor costa federațiile naționale bani pentru mult timp de acum încolo. Numai Cel Prea Înalt (n.r. Dumnezeu) poate să dețină informații semnificative despre ceea ce se întâmplă în inimi”, se arată în editorialul publicat de Nemzetisport.hu.

Naționala României, sancționată de UEFA după ce ultrașii din grupul „Uniți sub Tricolor” au afișat bannerul „Kosovo e Serbia”

Fanii români care au luat loc la Peluza Sud a Arenei Naționale, la meciul cu Kosovo, au afișat un banner care a condus la întreruperea partidei preț de aproximativ 50 de minute. Arbitrul a decis, în timpul primei reprize, să trimită cele două echipe la vestiare, timp în care forțele de ordine au „negociat” cu fanii, pe care i-au convins să renunțe la mesaj și la scandări.

Echipa națională a României a riscat chiar să piardă jocul cu 3-0 la masa verde, dar suporterii au înțeles în cele din urmă și s-au abținut, astfel că meciul a fost dus la bun sfârșit.

După fluierul de final, Federația Română de Fotbal s-a dezis, prin intermediul unui comunicat remis prin intermediul rețelelor de socializare, de atitudinea afișată a grupului „Uniți sub Tricolor”.

Sancțiunile dictate de UEFA după România – Kosovo

UEFA a hotărât, după incidentele de la România – Kosovo, să permită doar accesul copiilor sub 14 ani la meciul „tricolorilor” împotriva codașei Grupei I, Andorra. În plus, forul continental a amendat Federația Română de Fotbal cu 52.000 de euro.

FRF a sărit în ajutorul elevilor lui Edi Iordănescu pentru această partidă și a anunțat că accesul copiilor la meciul care va avea loc pe 15 octombrie va fi gratuit.

„În urma sancțiunii dictate de UEFA, partida România – Andorra, programata pe 15 octombrie, de la ora 21:45, se va desfășura fără spectatori. Cu toate acestea, FRF a decis să permită accesul GRATUIT al copiilor sub 14 ani, organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal, doar cu câte un însoțitor la fiecare grup de 10 copii. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare.

Federația Română de Fotbal respinge comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului cu Kosovo și reiterează principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv. De asemenea, FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane. Totodată, așteptăm cu interes de la organele abilitate rezultatele cercetării legale în funcție de faptele comise de spectatorii care au determinat întreruperea meciului cu Kosovo”, se arată în comunicatul remis de FRF pe marginea acestui subiect.

Publicat: 21 09. 2023, 10:38
Actualizat: 21 09. 2023, 10:40