FRF ar trebui să ceară o dispensă de la FIFA și UEFA. Meciurile tricolorilor ar trebui să dureze numai 75 de minute, situație în care am fi din nou printre cele mai eficiente echipe din lume, așa cum se întâmpla în anii 90! „Am luat din nou gol pe final. Nici nu mai știu al câtelea meci este când ne împiedicăm în ultimele minute!”, declara selecționerul cu năduf, la finalul meciului cu Cipru (scor 1-1), când am fost egalați în minutul 84. Răzvan Lucescu are de ce să fie necăjit. În mandatul său, șapte partide au fost decise în favoarea adversarilor în ultimul sfert de oră! Minutele fatidice par a fi 82-84, când am încasat cinci goluri care s-au dovedit a fi decisive în stabilirea scorului final.
„Vă mai amintiți de Bayern – Manchester?” De ce primim gol pe final de meci? ProSport a încercat să găsească o explicație stând de vorbă cu profesorul Mircea Rădulescu, șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF. „Este un răspuns dificil, pentru că trebuie luați în calcul mai mulți factori. Înainte de a căuta un răspuns aș vrea să spun că nu e tipic numai pentru noi. Să nu uităm că s-au pierdut finale de Liga Campionilor pe final. Cum a fost cazul celebrului meci Bayern München – Manchester United (n.r. – 1999, scor 1-2), când nemții pregătiseră șampania, iar englezii le-au dat două goluri din corner în două minute, pe final”, a punctat Mircea Rădulescu.
„Nu-i mai avem pe Hagi, Popescu și Lăcătuș” De la ce date ar trebui să pornească o astfel de analiză? Explică șeful antrenorilor români: „În primul rând cele de ordin tactic. Când te bagi cu fundul în poartă și lași adversarul să vină peste tine, oricând poți primi gol pe o centrare, să nu mai spun de faza fixă. Apoi, cele de ordin fizic. Este clar că pe final de meci nu mai este aceeași prospețime ca la început, apar greșeli individuale. În fine, mai sunt cele de factură psihică. Există tendința ca unii jucători să considere meciul rezolvat pe final și să se relaxeze. Este de ajuns pentru un adversar disperat să găsească o breșă. Nu mai este generația lui Hagi, Popescu sau Lăcătuș, care știau să gestioneze un final de meci. Ca o concluzie, sunt mai mulți factori, dar toți sunt cuprinși în două cuvinte: valoarea jucătorilor”. Dacă nu ar fi pierdut puncte pe final de meci în preliminarii (unul cu Franța și două cu Albania), tricolorii s-ar fi aflat acum pe locul 3 al grupei D, cu 5 puncte.
Steaua a plătit cel mai scump Cel mai dureros moment în care românii au pierdut un meci pe final a avut-o în prim-plan pe Steaua, în returul „dublei” cu Middlesbrough (1-0 la București, 2-4 în Anglia). Roș-albaștrii au pierdut în ultimele minute o calificare istorică în finala Cupei UEFA din 2006, după ce s-au retras inexplicabil în defensivă pe final de meci. Italianul Maccarone a fost atunci cel care a ucis speranțele formației din Ghencea, după ce, la pauză, formația lui Olăroiu a condus cu 2-0 prin golurile lui Dică și Goian. Și în acest sezon de Europa League, Steaua a comis-o de două ori cu Napoli, pe final.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER