ProSport v-a prezentat luni dimineață un material amplu despre lichiditățile din conturile Federației Române de Fotbal. Materialul publicat evidențiază cum rezervele financiare ale FRF au scăzut dramatic. Acum trei luni, pe 31 decembrie 2018, în conturile bancare și în casieria federației se mai găseau 8.339.243 lei (echivalentul a aproximativ 1.774.000 de euro), de aproape 4 ori mai puțini bani decât la începutul mandatului lui Răzvan Burleanu ca președinte. Declinul este catastrofal atât comparativ cu anul precedent – pe 31 decembrie 2017 casa și conturile din bănci numărau rezerve de 18.087.591 lei (aproximativ 3.925.000 de euro la cursul de atunci leu/euro) -, dar și față de momentul zero, data de 5 martie 2014, atunci când Răzvan Burleanu intra prima oară pe ușa Casei Fotbalului în calitate de președinte al FRF. Materialul îl puteți citi AICI
Pe adresa redacției a sosit în această seară poziția forului condus de Răzvan Burleanu. Iată, mai jos, explicațiile oficialiilor FRF.
„Menționăm că disponibilul de lichidități la o anumită dată depinde de încasările și plățile perioadei precedente. Federația Română de Fotbal a urmărit mereu sincronizarea încasării fondurilor cu utilizarea lor pe proiectele bugetate și nu stocarea lichidităților. FRF, ca organizație non-profit, nu și-a propus stocarea lichidităților, doar 10% reprezintă rezerva financiară.
Precizăm că anul 2018 a fost un an în care aproape toate contractele încheiate de FRF au avut scadența și a urmat o perioadă de negocieri cu actuali și viitori sponsori sau parteneri. Federația Română de Fotbal a devenit un partener de valoare pentru piața de business, motiv pentru care contractele nu se mai semnează în orice condiții. În prezent, contractele de sponsorizare sunt la un nivel superior.
Este programat financiar ca lichiditățile să fie mai mari la începutul anului pentru că FRF dorește coordonarea încasărilor cu startul meciurilor echipelor naționale și al competițiilor interne. Astfel, suma de la sfârșitul anului 2018 nu este elocventă pentru a analiza activitatea financiară a Federației Române de Fotbal.
În ultimii cinci ani, cifra de afaceri a FRF a crescut considerabil, cu o medie anuală de aproximativ 50%, banii fiind investiți în competiții și proiecte care nu au existat înainte de 2014: Liga Elitelor U19, U17, U16 și U15, Cupa României Elite la U17 și U19, Turneul Speranțelor, cea mai mare acțiune de scouting la nivel național, Cupa Satelor, Cupa Tymbark Junior, Liga de junioare U15, Gimnaziada, ONSȘ, Campionatul Național Universitar, Unificat în 7, Campionatul Național de Juniori U19 la futsal, formarea de noi echipe naționale, precum U15 sau U19 la futsal. În plus, s-au făcut investiții în personal, aparatură și instrumente de monitorizare și analiză a performanței și parametrilor jucătorilor, dar și în infrastructură prin construirea de terenuri cu suprafață de joc artificială, un plan prin care se dorește a avea un astfel de teren în fiecare județ”, se arată în comunicatul trimis pe adresa redacției de departamentului media al Federației Române de Fotbal.