România a terminat pe locul 3 grupa din Liga Națiunilor, însă a urcat în urna 2 pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial. Selecționerul Mirel Rădoi a fost la prima campanie pe banca naționalei mari, după succesul avut la reprezentativa sub 21 de ani, unde a ajuns până-n semifinalele EURO 2019.
ProSport a analizat prima campanie a lui Mirel Rădoi la reprezentativa de seniori și a tras 5 concluzii importante.
Mirel Rădoi a ratat calificarea la EURO 2020 (2021) după eșecul cu Islanda, scor 1-2, însă a reușit promovarea în urna a doua pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022. România picase de pe locul 20 din Europa la mijlocul lunii octombrie, însă datorită punctului obținut cu Irlanda de Nord (1-1) și în urma eșecului Rusiei în fața Serbiei, scor 0-5, „tricolorii” reușesc să ia fața rușilor și să urce în urna a doua.
De altfel, luna octombrie a fost una neagră pentru România și pentru Mirel Rădoi. „Tricolorii” au pierdut toate cele 3 meciuri disputate, barajul pentru EURO cu Islanda (1-2), dar și partidele din Liga Națiunilor, cu Norvegia (0-4) și cu Austria (0-1).
Mirel Rădoi a reușit o performanță fantastică cu naționala României sub 21 de ani la Campionatul European de tineret, iar când a fost numit selecționer a încercat să aducă la prima reprezentativă mai mulți puști cu care ajungea la EURO 2019 până în semifinalele competiției.
Totuși, tineri ca Ianis Hagi, Tudor Băluță sau Cristi Manea nu s-au impus în naționala mare. Mai mult, Ianis chiar a fost trimis la U21 pentru meciul decisiv cu Danemarca U21 și a reușit o nouă calificare la EURO 2021 cu naționala lui Adrian Mutu, însă diferența între seniori și juniori continuă să fie destul de mare chiar și pentru fiul „Regelui”.
Mirel Rădoi este în continuare în căutarea soluțiilor pentru a forma o echipă competitivă. În prima sa campanie la cârma naționalei mari a adus sub tricolor peste 50 de jucători, foarte mulți venind din Liga 1. Totuși, fotbaliștii autohtoni s-au impus cu greu în primul „11”, fiind preferați stranierii. Tătărușanu, Nedelcearu, Toșca, Răzvan Marin, Denis Alibec, Bicfalvi sau Maxim sunt doar câțiva dintre stranierii care au fost preferați în fața jucătorilor din Liga 1 în majoritatea meciurilor.
Pe lângă mentalitatea pozitivă, Mirel Rădoi a adus la națională și un alt sistem de joc. Dacă fostul selecționer Cosmin Contra folosea unul dintre sistemele 4-4-2 sau 4-2-3-1, Mirel Rădoi ne-a surprins cu un 3-4-3, care, la prima vedere, a părut ofensiv. Din păcate, dacă ne uităm în clasamentul din Liga Națiunilor observăm că în 5 meciuri n-am reușit să marcăm decât 5 goluri și am primit alte 9. Totuși, o mică schimbare se vede. De la „haida, haida”, acum „tricolorii” au ajuns să aibă pe bancă un antrenor care știe să dea și indicații tehnico-tactice.
Asta denotă și faptul că în acest moment ne lipsește un atacant central, un nouar, un vârf de careu care să bage mingea în plasă de fiecare dată când balonul ajunge la el. Chiar dacă ne e greu să credem în momentul de față România n-are un atacant central cum era Ciprian Marica. Nici Denis Alibec, nici George Pușcaș nu sunt în acest moment la nivelul fostului fotbalist de la Dinamo, FCSB și Schalke 04. Acest lucru e dovedit de cifre, nu de vorbe!
În mandatul lui Mirel Rădoi s-a bifat un alt moment important în disperarea de a aduce sânge proaspăt printre „tricolori”! Mario Camora a devenit primul jucător naturalizat și convocat din istoria recentă a României. Înaintea portughezului de la CFR Cluj a mai fost un jucător naturalizat. În 1922, pe 8 iunie, România juca primul meci din istorie contra Iugoslaviei, pe stadionul SK Iugoslavia, din Belgrad. Doar 11 jucători au fost convocați, însă lotul României era plin de jucători de alte origini, cei mai mulți fiind maghiari sau evrei.
Aurel Guga, Adalbert Ritter, Lajos Szilagy, Elemer Hirsch, Dezso Jakobi, Francisc Ronay, Nicolaus Honigsberger, Franz Zimmermann, Karl Frech, Paul Schiller și Johann Auer erau jucătorii convocaţi pentru meciul cu Iugoslavia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER