Raport provocator la loturile României: noua națională de fotbal nu vine de-acasă! Cei 24 de tricolori 2.0 crescuți de diaspora română și cluburile Europei | SPECIAL

Andrei Rațiu si George Pușcaș se bucura dupa un gol romanesc marcat in meciul de fotbal dintre Romania si Bosnia Hertegovina, contand pentru Liga Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Rapid Giulesti din Bucuresti, luni 26 septembrie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 4 poze

Diferențele mari din ultimii ani privind modul de creștere și formare al juniorilor, între fotbalul românesc și cel din afară, compun o tendință care modifică evident chipul echipei naționale. În plus, copiii din diaspora română încep să devină tricolori! Convocările de la loturile naționale U20, U21 și de seniori din această lună oferă un raport provocator: cum arată tricolorii 2.0!

Deja o treime sunt din alt fotbal și altă cultură!

Selecționerii Pancu (U20), Săndoi (U21) și Iordănescu au convocat 73 de fotbaliști împreună, iar din aceștia se remarcă un lot special de 24 de jucători care au toate șansele să reprezinte, prin talent și vârstă, naționala de seniori a României de mâine. De ce e un lot special? Sunt exclusiv:

  • tricolori născuți și crescuți în străinătate sau
  • ajunși cu familia la vârste foarte fragede peste graniță și crescuți acolo sau
  • pe perioada junioratului (până la 19 ani), s-au format ori desăvârșit în fotbalul vest-european

Dincolo de cei 21, alți jucători care nu au prins loturile în această lună din diverse motive pot constitui oricând importante. E un raport care aduce din nou întrebări despre capacitatea sistemului nostru juvenil de a-și crește produsele dar poate e tocmai direcția pe care o așteptăm pentru performanțele naționalelor. ProSport îți prezintă azi jucătorii lotului tricolor 2.0!

Italia e lider detașat, începând de la portari

Bucureștean la origine, goalkeeper-ul Ionuț Radu (Auxerre) e plecat din România la 16 ani, după un ping-pong Steaua-Dinamo, spre Pergolettese (Italia), de unde a fost recrutat de Inter Milano. Răzvan Sava (CFR Cluj) e născut la Timișoara, dar de la 15 ani a lăsat LPS Banatul pentru Il Calcio: Pro Sesto, Juventus, Pescara, Lecce, Torino sunt cluburile unde s-a format până la revenirea în Superliga. Alexandru Borbei (Lecce) a părăsit fotbalul nostru pe filieră similară (ex-Poli Timișoara), ajungând de la 17 ani în Peninsulă.

Aproape 4 ani s-a format portarul Ionuț Radu în fotbalul italian, până la împlinirea vârstei de 19 ani, finalul junioratului

Trecem spre zona fundașilor și începem cu cei din lotul naționalei de seniori. Andrei Rațiu (Huesca) e de la 6 ani în Spania cu familia, crescut de Aguaviva, Andorra Teruel și academia Villarreal.  Entuziasmantul Radu Drăgușin a ajuns în Italia de la 16 ani, după Sportul Studențesc și Regal Sport în țară semnând cu Juventus Torino. În vreme ce Raul Opruț (Hermannstadt), posibila soluție de viitor în flancul stâng, a plecat la 16 ani de la LPS Banatul Timișoara spre Chievo și Genoa!

  • 13 din cei 24 de jucători au în perioada junioratului cluburi din Italia în CV: urmează Spania (3), Olanda (2), Belgia (2), Franța (1), Anglia (1), Moldova (1), Elveția (1), Ungaria (1), Germania (1).

La lotul U20 sunt fundașii Enrichi Finica (Poli Iași), născut la Chișinău și cu junioratul la Torino (Italia), alături de Matei Ilie (Padova), fiul fostului mijlocaș Costel Ilie, care de la 15 ani a evoluat pentru Pro Sesto, Padova și Chievo.

6 din 8 fundași U21!

Tendința devine deja regulă în categoria fundașilor U21: 6 din cei 8 convocați de Săndoi în această lună au profilul special! Alexandru Țîrlea (foto jos) e născut în Alcala de Henares, lângă Madrid, din părinți români și a învățat fotbal la Real Alcala și academia Real Madrid, acum activând la Gimnastic Tarragona. Tot acest parcurs, dar în Franța, a avut stoperul Bogdan Racovițan (Rakow), născut la Dijon și format la clubul din localitate. Și Cristi Manea (CFR), crescut de Viitorul, a prins până la 19 ani experiență afară, la Mouscron în Belgia, la fel ca Screciu (Genk)!

Deși originar din Râmnicu-Vâlcea, Victor Dican (Botoșani) a început fotbalul și l-a practicat 2006-2009 la CD Teruel (Spania), abia apoi revenind cu familia în țară. Născut în sudul Germaniei, la Spaichingen, Marco Ehmann s-a format pe perioada junioratului la Reutlingen, Freiburg, Borussia Dortmund și Karlsruhe, a venit apoi la Dinamo și azi joacă în Cipru (Paralimni). Iar Andres Dumitrescu (Sepsi) a petrecut ultima perioadă până spre 19 ani la Padova (Italia) și Lugano (Elveția).

Din Bournemouth la Utrecht, via Ungaria

La mijlocași îi avem, de la seniorii convocați în martie, pe Marius Marin (Pisa) și Alexandru Dobre (Famalicao). Marin a petrecut ultimul an de juniorat la Sassuolo și a rămas de-atunci în Il Calcio, în vreme ce Dobre a ajuns cam la același moment în fotbalul englez, mai exact Bournemouth, de la Viitorul Cluj. Iar la U21, pe Dragoș Albu (FCU Craiova), olteanul din Plenița, Dolj, plecat de la 16 ani la academia olandezilor de la Utrecht, alături de Marius Corbu (Puskas Akademia), născut în Cădărești (Bacău), ajuns înainte de majorat în fotbalul maghiar.

La România U20 sunt Alexandru Mogoș (Poli Iași), extremă stânga legitimată de la 16 la Virtus Entella (Italia), dar și Ștefan Bodișteanu (CSA Steaua), singurul din lotul nostru special care provine din fotbalul est-european: născut în Chișinău, cu primii ani de activitate la juniori în academia Zimbrul.

Alex Dobre a evoluat doar pentru formații din Anglia, Franța și Portugalia până azi, fără să joace pentru vreo echipă de club din România la seniori!

Și ce listă lungă e în circuit!

Denis Alibec (Farul) și-a petrecut ultimul an de juniorat la Inter Milano, în vreme ce Louis Munteanu, de la același club, impresionează în acest sezon după ce tot la 18 ani s-a transferat la Fiorentina și a petrecut acolo un an, aparținând încă de formația italiană. Daniel Bîrligea (CFR Cluj) s-a mutat de la 12 ani în Italia cu mama lui și a început fotbalul la Cantera Ribolla, ulterior ajungând la juniorii lui Palermo.

Dincolo de cei 73 de jucători de pe lista finală a selecționerilor pentru meciurile din aceste zile, mai sunt mulți fotbaliști de profilul acesta care se află în circuitul naționalelor. Să nu uităm că Vlad Chiricheș a petrecut o bucată de juniorat la Benfica (Portugalia), Ianis Hagi a mers la Fiorentina pentru o perioadă de acumulare înainte să fi împlinit 18 ani. Accidentatul Pușcaș semna cu Inter Milano la 17 ani, Andrei Cordea a trecut pe la Novara (Italia), iar Antonio Sefer (Rapid – foto jos), pe la Groningen (Olanda), în vreme ce Pașcanu (Ponferradina) e produs al englezilor de la Leicester.

Primul 11 și „pierderile” pe filieră italiană

Într-un exercițiu de imaginație, cum a arăta o echipă de start a României alcăuită doar din acest tip de jucători, din rândul celor aflați în loturile pentru luna martie? Într-un 4-3-3 interesant, pare o soluție cu potențial pentru viitor, dacă nu și pentru prezent!

  • ROMÂNIA 2.0: Radu – Rațiu, Drăgușin, Racovițan, Opruț – M. Marin, Dobre, Dr. Albu – L. Munteanu, Alibec, Bîrligea
  • REZERVE: Sava, Borbei, C. Manea, Screciu, Țîrlea, M. Ilie, Ehmann, Finica, A. Dumitrescu, Dican, Bodișteanu, Corbu, Al. Mogoș

Stoperul Andrei Coubiș și mijlocașul Daniele Boloca sunt cumva „tributul” pe care îl cere spațiul vest-european care reprezintă o arie tot mai importantă pentru formarea și promovarea talentelor noastre. Amândoi au reprezentat naționalele României și ambii au decis recent să opteze pentru Italia, țara de care se simt legați.

Publicat: 20 03. 2023, 11:37