Campionatul Mondial din 1994 a lansat moda ieșirii în stradă. În 1986, când Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni, o astfel de manifestare ar fi fost înăbușită în sânge. La Cupa Mondială din 1990, românii aveau epuizată doza de efervescență stradală după evenimentele din decembrie 1989.
Meciul cu echipa blindată de vedete a Columbiei a început la ora 2:30 la București și s-a încheiat aproape de răsăritul soarelui. Capitala a fost însă trezită mai devreme de un puhoi de oameni ieșiți în stradă. Pentru prima oară, suporterii români au învățat să sărbătorească marile victorii ale naționalei de fotbal împreună, pe străzi, bulevarde sau la Piața Universității. Victoria lui Hagi, a lui Răducioiu, a întregii echipe conduse de Puiu Iordănescu a lăsat orașele mari fără somn. Pe jos, în mașini, cu steaguri sau fără, tineri și chiar bătrâni, românii s-au bucurat pentru lecția de fotbal predată favoriților marelui brazilian Pele.
„Cea mai mare motivație”
Gică Popescu își aduce aminte de modul în care au ajuns la ei imaginele cu oamenii bucurându-se: „Nu le-am văzut imediat. Nea Puiu a cerut o înregistrare de la București, iar înaintea fiecărui meci care a urmat ne-a prezentat imaginile. Nici nu vă dați seama ce efect au avut asupra noastră. Bucuria oamenilor făcea cât toată după ședința tehnică. Ne crea o încărcătură extraordinară, nu era altă motivație mai mare. Nea Puiu a fost inspirat”. De atunci, întâlnirile suporterilor au devenit frecvente. Oamenii au fost scoși în stradă de națională, dar și favoritele locale. În ultimii ani, apetitul stradal s-a estompat. N-au mai fost victorii mari de sărbătorit.
ProSport continuă să spună povestea Campionatului Mondial din 1994. Povestea Generației de Aur a fotbalului românesc! Dialog: Gică Popescu: Iar ne întorcem în trecut? ProSport: Când nu mai avem prezent, iar viitorul e incert, trăim în trecut. Gică Popescu: Atunci e grav! Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER