România a trecut de Andorra, 2-0, în primul meci din campania pentru Euro 2024, dar incidentele produse de fani în Pirinei (scandări xenofobe la adresa Ungariei, bătăi între suporteri, materiale pirotehnice) au toate premisele să se lase imediat cu sancțiuni severe pentru FRF. Astfel, există un risc iminent să jucăm cu porțile închise contra Israelului, pe 9 septembrie, primul meci pe teren propriu care ar putea intra sub incidența pedepselor UEFA. Cheia va sta în ceea ce va scrie în raport observatorul luxemburghez Claude Kremer.
Federația de la București se află deja într-o procedură de monitorizare după evenimente similare întâmplate anul trecut în Liga Națiunilor, când forul continental a aplicat doar amenzi, dar cu o sancțiune complementară automată de porți închise dacă se repetă situația în următorii doi ani!
În iulie 2022, FRF era penalizată financiar de UEFA cu 104.500 euro pentru incidentele petrecute în Giulești la partida România – Finlanda (1-0) din grupa Ligii Națiunilor. Atunci, meciul a fost întrerupt la mijlocul primei reprize pentru circa două minute din cauza materialelor pirotehnice aruncate pe gazon. De asemenea, ultrașii au lansat scandări xenofobe la adresa Ungariei.
Comisia UEFA de Control, Etică și Disciplină a transmis decizia în cazul deschis ca urmare a incidentelor de la partidele echipei naționale din luna iunie. Astfel, pentru incidentele de la cele patru partide disputate în Liga Națiunilor, UEFA a decis să amendeze Federația Română de Fotbal cu suma de 104.500 euro! Totodată, Comisia UEFA a hotărât ca meciurile echipei naționale a României să fie monitorizate în următorii doi ani. Dacă incidentele se vor repeta, va urma o sancțiune de cel puțin un meci disputat fără spectatori”, comunicat FRF, iunie 2022
Suplimentar, UEFA a dictat o perioadă de monitorizare de 2 ani pentru FRF, iar o recidivă în acest interval poate atrage inclusiv cel puțin un meci de pe teren propriu al României cu porțile închise.
Dar totul depinde acum de raportul observatorului de joc din Andorra, luxemburghezul Claude Kremer. Dacă acesta descrie toate evenimentele petrecute în tribuna românilor, șansele să scăpăm nesancționați cel puțin la partida cu Israel sunt minime, estimează surse FRF!
În politica de abordare UEFA, nu mai contează dacă incidentele se petrec acasă sau în deplasare. România a trecut deja printr-o pățanie similară în 2018.
La o partidă disputată la Belgrad, 2-2 în Liga Națiunilor, fanii români au scandat, între altele, ”Kosovo e Serbia”. Pentru meciul următor pe teren propriu, tot cu Serbia, 0-0, UEFA a închis un sector cu 1.000 de locuri pe Arena Națională cu titlu de sancțiune pentru comportamentul ultrașilor la Belgrad.
Atunci, pedepsele au continuat să se și înăsprească: fanii au continuat haosul acasă cu Serbia, iar jocul următor, cu Lituania (3-0 la Ploiești), s-a disputat complet cu porțile închise.
De asemenea, România a mai trecut în 2019 prin necazuri identice, în campania pentru Euro 2020. A trebuit să joace fără spectatori întâlnirea din Capitală cu Norvegia, 1-1, din cauza faptului că, anterior, la partida cu Spania, doi fani au pătruns pe gazon.
FRF s-a ales atunci și cu o amendă de 83.000 de euro, plus încă un meci fără spectatori, în afara celui cu Norvegia, dacă fanii români recidivau în interval de un an. ”Tricolorii” au scăpat însă în acea perioadă de activarea sancțiunii suplimentare, fiindcă a fost liniște în tribune din cauza pandemiei.
Acum însă, sunt șanse mari ca incidentele din Andorra să ducă la punerea în aplicare a unei pedepse suplimentare, în completarea celor deja aplicate vara trecută.
Asta pentru că România e încă în perioada de supervizare, în interiorul căreia s-a mai produs încă un moment de care FRF a scăpat în mod fericit. În septembrie 2022, la România – Bosnia 4-1, tot în Giulești, suporterii din ambele tabere s-au luat la bătaie în peluză, scandal care a generat întreruperea partidei timp de un minut.
FRF a scăpat însă doar cu o amendă de 30.000 de euro și, atenție!, închiderea parțială a cel puțin 2000 de locuri la următorul meci de pe teren propriu, dacă se repetă incidentele într-o perioadă de probă de doi ani.
Practic, numai o stare de clemență excepțională din partea Comisiei de Disciplină UEFA ne-ar mai putea salva de porți închise cu Israel, dat fiind faptul că România e, în fapt, sub monitorizare pe două dosare de anul trecut: cel din vară, după partida cu Finlanda, și cel din toamnă, după jocul cu Bosnia.
În mod normal, partida de acasă cu Belarus, programată marți pe Arena Națională, ora 21:45, nu ar mai avea cum să intre eventual sub incidența unei sancțiuni, fiindcă timpul e extrem de scurt, doar 24 de ore la dispoziție. Dar noi incidente în tribune ar însemna practic o condamnare inevitabilă a României la comisiile UEFA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER