Selecționerul Italiei, Roberto Donadoni, spune că România are mulți jucători valoroși și respinge ideea că naționala lui Pițurcă nu are nicio șansă de a ieși din grupă la Euro Roberto Donadoni s-a prezentat într-o excelentă formă psihică la prima întâlnire cu reprezentanții mass-media la centrul de pregătire al naționalei azzurre de la Coverciano.
Domnule Donadoni, campioana mondială atacă Europenele, o competiție pe care n-a câștigat-o decât o dată, și asta cu 40 de ani în urmă. Nu obișnuiesc să mă uit niciodată în urmă, ci tot timpul privesc spre ceea ce este, eventual cu un gând pentru viitor. E adevărat că la Europene Italia n-a avut același succes. Acum trebuie să demonstrăm că avem forță și pentru a obține rezultate bune pe continent. Dacă totuși vrem o mică explicație, în opinia mea un Mondial poate oferi un program mai ușor, cel puțin în grupe, pentru că apar reprezentante ale unor continente care încă nu au suficientă forță, în timp ce la CE vine crema fotbalului continental.
În această cremă intră și România? Toate cele 16 echipe prezente au același statut. Sunt mulți cei care văd România drept victimă sigură în această grupă… Îmi place să cred că nu oamenii de fotbal pot gândi asemenea prostii. Poate că din alte surse ați putut trage o asemenea concluzie total eronată în ceea ce mă privește. Am studiat atent jocul României și știu, fără a face complimente din politețe, că ne așteaptă cu adevărat un meci foarte greu. România a câștigat de o manieră categorică grupa ei, din care a făcut parte și Olanda, care este o forță în Europa. E o echipă solidă în toate compartimentele și le va pune tuturor probleme.
„Pentru mine nu contează trecutul” Este un avantaj psihologic pentru Italia faptul că a câștigat destul de lejer ultimele confruntări oficiale cu naționala României? V-am spus că nu întorc niciodată capul în urmă. Mă uit doar înainte. Pentru mine n-are nicio relevanță faptul că Italia a bătut România acum opt ani și că a mai făcut-o încă de două ori de atunci. Pentru mine contează ce va fi acum, și eu spun că toate meciurile din grupă vor fi examene grele pentru fiecare echipă. Nu există niciun avantaj psihologic din cauze de tradiție sau palmares. Din punctul meu de vedere, e primul meci al Italiei contra României.
Putea fi al doilea, dacă nu cereați anularea acelui amical din februarie 2007. Da, îmi amintesc faptul că aveam atunci programat un amical, dar, din nefericire, a avut loc drama de la Catania. Tot fotbalul italian s-a oprit atunci, nu puteam face altfel, deși nu mi-a căzut nici mie bine ca selecționer, pentru că aveam nevoie de acel amical pentru a vedea niște jucători și felul în care se prezenta echipa. Dar, pentru mine, chiar și dacă jucam atunci, tot primul meci îl consideram pe cel de acum, pentru că știți bine că un amical nu poate fi comparat cu un meci oficial.
Faptul că jucătorii cei mai buni ai României evoluează de ani buni cu succes în Italia poate ridica nivelul de joc al echipei lui Pițurcă? Mutu și Chivu sunt de ani buni în Italia și sunt jucători de mare valoare. Apoi este și Codrea, cu un sezon foarte bun la Siena, dar iar aș cădea în greșeală dacă aș spune România egal Mutu și Chivu și aș trage linie. Nu, România este ca și Italia, un grup unit, disciplinat tactic, în care forța o dă echipa, nu individualitățile. De altfel, consider că o națională e puternică atunci când are are un grup puternic, nu valori individuale. Cei doi au făcut indiscutabil multe lucruri extraordinare în Serie A, însă nu joacă singuri la echipa națională. Îmi vin acum în minte multe nume de fotbaliști români, care sunt buni fără a juca în Italia, dar nu are rost să le amintesc, pentru că nici ei nu ar fi buni fără forța grupului. " Ar fi curată nebunie să le spun jucătorilor mei că meciul cu România e deja câștigat "– Roberto Donadoni, selecționer Italia
Două tinere îmbrăcate sumar au întrerupt aseară antrenamentul italienilor
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER