România, pe toboganul prăbușirii valorice. De la Hagi la Sânmărtean, de la Dorinel Munteanu la Pintilii, de la Mutu la Bogdan Stancu | VIDEO

Redactor:
Matei Udrea
România, pe toboganul prăbușirii valorice. De la Hagi la Sânmărtean, de la Dorinel Munteanu la Pintilii, de la Mutu la Bogdan Stancu | VIDEO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Partidele jucate de România sâmbătă, cu Ungaria, și marți, cu Finlanda, dau ocazia unei comparații între echipele folosite de tricolori la ultimele întâlniri oficiale cu aceste selecționate și echipa de acum. ProSport vă pune față-n față titularii meciurilor jucate (și câștigate) de România în 1999 și în 2001 cu Ungaria, la București, în preliminarii de Europene și Mondiale, și titularii partidei egale din 2014, tot de la București, cu selecționata maghiară. Între cele trei meciuri se observă un declin valoric constant, vedetele rărindu-se la echipa noastră deodată cu scăderea numărului de jucători la echipe importante în străinătate.

1999: Titulari la Chelsea, Valencia, Galatasaray, Fenerbahce, Espanyol.
2014: Rezerve la Fiorentina, Tottenham, Southampton, Stuttgart

În 1999, starul României era magul Hagi. În 2001, „Cobra” Adi Ilie. În 2014, vedeta e Sânmărtean. Dacă, în 1999, tricolorii veneau de la Chelsea, Valencia, Galatasaray, Fenerbahce, Espanyol, Stuttgart și Koln, iar în 2001 – de la AC Milan, Ajax, Valencia, Atletico Madrid, Wolfsburg, Stuttgart și Nantes, acum ne bazăm pe fotbaliști de la Fiorentina, Tottenham, Stuttgart, Toulouse, Genclerbirligi și Al Hilal, din Arabia Saudită.

Și mai evidentă este prăbușirea valorică dacă privim ce însemnau echipele unde jucau românii acum 15 ani, comparativ cu situația de acum.

În 1999, Hagi, Gică Popescu, Filipescu erau titulari la Galatasaray în sezonul la capătul căruia aveau să câștige Cupa UEFA. Dan Petrescu căpătase deja porecla „The Legend” la Chelsea, cu care câștigase Cupa Cupelor în 1998. Adi Ilie era vedeta Valenciei cu care juca finala Ligii Campionilor din 2000. Dorinel Munteanu era titular la Koln, Gâlcă – la Espanyol.

În 2014, Tătărușanu e rezervă la Fiorentina, Chiricheș prinde ocazional echipa la Tottenham, Gardoș a jucat 45 de minute în 7 etape la Southamton, Maxim dezamăgește la Stuttgart, Pintilii a eșuat între dunele Arabiei Saudite. Cei care își fac treaba onorabil în continuare sunt Raț, la PAOK Salonic, și Dragoș Grigore la Toulouse, dar cele două formații nu contează pe plan european.

Vârf de lance în 2005: Mutu, titular la Juventus, campioana Italiei.
Vedeta din 2014: S
ânmărtean, titular la Steaua, campioana României

Interesantă e și comparația naționalei care înfruntă marți Finlanda la Helsinki cu echipa care, în 2005, reușea să învingă pe exact același stadion în ultimul joc din preliminariile Mondialelor din 2006. Starul echipei noastre la meciul de acum nouă ani era, indiscutabil, Adrian Mutu, om de bază în atacul stelar de la Juventus, campioana Italiei, pentru care a juca în sezonul 2005/2006 în 32 de meciuri și marca 7 goluri. În prezent, speranțele ni se leagă de Lucian Sânmărtean, 34 de ani, fotbalist care trăiește apogeul carierei acum, după ce a mai jucat la Gloria Bistrița, Utrecht, Panathinaikos și FC Vaslui.

În 2005, fotbalul românesc intrase deja în criză acută, iar acest lucru se simțea în primul 11 al naționalei. Față de perioada 1999-2001, nivelul scăzuse mult, chiar dacă vârful valoric Mutu masca situația reală. Lobonț era rezervă la Ajax, Tamaș și Iencsi aveau probleme la Spartak Moscova, defensiva se proptea în continuare pe umerii lui Dorinel Munteanu, ajuns la 37 de ani. Existau însă în continuare jucători de o anumită valoare, care evoluau constant fie la echipe puternice (Raț la Șahtior) fie la formații din campionate de prim-plan (Contra la Getafe). De remarcat însă că toamna lui 2005 a însemnat și explozia din Cupa UEFA a echipelor românești. În acel sezon, Steaua a ajuns în semifinale, Rapid – în sferturi, iar Dinamo a eliminat Everton.

Prin comparație, Raț continuă să fie acum titular, ca și în 2005, dar are 9 ani în plus și joacă la o echipă mai slabă. Naționala caută cu disperare un fundaș dreapta și nădăjduiește că fotbaliști veniți de la Genclerbirligi (locul 8) și Konyaspor (locul 10), din Turcia, pot reprezenta soluțiile salvatoare. În ceea ce privește jucătorii din campionatul intern, marți, cu Finlanda, se anunță patru titulari de la Steaua. Acum 9 ani, trupa din Ghencea băga spaima în echipele Europei, ratând în minutul 94 al returului calificare în finala Cupei UEFA. Astăzi, Steaua vine după un eșec clar la Dinamo Kiev, 1-3 în grupele Europa League.

Explicația egalului de sâmbătă: n-au crescut ungurii, am scăzut noi

5 iunie 1999, preliminarii Campionatul European
România-Ungaria 2-0 (2-0)
Marcatori: Ad. Ilie (2), D. Munteanu (14)
România: Lobonț (21 de ani, Rapid) – Dan Petrescu (32 de ani, Chelsea), Filipescu (25 de ani, Galatasaray), Gh. Popescu (31 de ani, Galatasaray), Nanu (30 de ani, Vitesse Arnhem) – Fl. Petre (23 de ani, Dinamo), Gâlcă (27 de ani, Espanyol), Hagi (34 de ani, Galatasaray) / 46 Lupescu (30 de ani, Dinamo), D. Munteanu (30 de ani, FC Koln) – V. Moldovan (26 de ani, Fenerbahce) / 61 I. Ganea (25 de ani, VfB Stuttgart), Ad. Ilie (25 de ani, Valencia) / 88 Craioveanu (31 de ani, Villarreal). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Dinamo, Rapid), Anglia (Chelsea), Turcia (Galatasaray, Fenerbahce), Olanda (Vitesse Arnhem), Spania (Valencia, Espanyol, Villarreal), Germania (FC Köln, VfB Stuttgart)

2 iunie 2001, preliminarii Cupa Mondială
România-Ungaria 2-0 (1-0)
Marcator: Marius Niculae (4 și 53)
România: Stelea (33 de ani, Salamanca) – Contra (25 de ani, Milan), Rădoi (20 de ani, Steaua) / 65 Prodan (29 de ani, FC Național), Ciobotariu (30 de ani, Standard Liege), Chivu (20 de ani, Ajax) – Fl. Dumitru (24 de ani, Steaua), Codrea (20 de ani, Genoa 1893), D. Munteanu (32 de ani, VfL Wolfsburg), Ad. Ilie (27 de ani, Valencia) / 75 Cătălin Munteanu (22 de ani, Atletico Madrid) – V. Moldovan (29 de ani, FC Nantes) / 58 I. Ganea (28 de ani, VfB Stuttgart), M. Niculae (20 de ani, Dinamo). Antrenor: Laszlo Bölöni

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Steaua, Dinamo, FC Național), Spania (Valencia, Atletico Madrid, Salamanca), Italia (AC Milan, Genoa 1893), Belgia (Standard Liege), Olanda (Ajax), Germania (VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart), Franța (FC Nantes).

11 octombrie 2014, preliminarii Campionatul European
România-Ungaria 1-1 (1-0)
Marcatori: Rusescu (45) / Dzsudzsak (82)
România: Tătărușanu (28 de ani, Fiorentina) – Chiricheș (24 de ani, Tottenham), D. Goian (33 de ani, Asteras Tripoli) / 5 Gardoș (25 de ani, Southampton), Dr. Grigore (28 de ani, Toulouse), Raț (33 de ani, PAOK Salonic) – Hoban (31 de ani, Hapoel Be”er Sheva), Pintilii (29 de ani, Al Hilal) – Maxim (24 de ani, VfB Stuttgart) / 84 B. Stancu (27 de ani, Genclerbirligi), Chipciu (25 de ani, Steaua), Sânmărtean (34 de ani, Steaua) / 67 Tănase (27 de ani, Steaua) – Rusescu (25 de ani, Steaua). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde au provenit internaționalii români: România (Steaua), Italia (Fiorentina), Anglia (Tottenham, Southampton), Franța (Toulouse), Grecia (PAOK Salonic, Asteras Tripoli), Israel (Hapoel Be”er Sheva), Arabia Saudită (Al Hilal), Germania (VfB Stuttgart),  Turcia (Genclerbirligi).

Același adversar, același stadion, două generații ale României

8 octombrie 2005, preliminarii Cupa Mondială
Finlanda-România 0-1 (0-1)
Marcator: Ad. Mutu (41 – din penalty)
România: Lobonț (27 de ani, Ajax) – Contra (30 de ani, Getafe) / 54 Vali Bădoi (30 de ani, Rapid), Tamaș (22 de ani, Spartak Moscova), Iencsi (30 de ani, Spartak Moscova), Raț (24 de ani, Șahtior Donețk) – Ov. Petre (23 de ani, Poli Timișoara), D. Munteanu (37 de ani, CFR Cluj) – Fl. Petre (29 de ani, Dinamo), Cociș (22 de ani, Șerif Tiraspol), Mutu (26 de ani, Juventus) / 82 L. Roșu (29 de ani, Recreativo Huelva) – Mazilu (23 de ani, Sportul) / 90 D. Niculae (22 de ani, Rapid). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Rapid, Poli Timișoara, CFR Cluj, Dinamo, Sportul), Olanda (Ajax), Rusia (Spartak Moscova), Ucraina (Șahtior Donețk), Italia (Juventus), Spania (Getafe, Recreativo), Moldova (Șerif Tiraspol).

14 octombrie 2014, preliminarii Campionatul European
Finlanda-România
România, echipa probabilă: Tătărușanu (28 de ani, Fiorentina) – Luchin (28 de ani, Steaua), Chiricheș (24 de ani, Tottenham), Dr. Grigore (28 de ani, Toulouse), Raț (33 de ani, PAOK Salonic) – Prepeliță (28 de ani, Steaua), Pintilii (29 de ani, Al Hilal) – Torje (24 de ani, Konyaspor), Sânmărtean (34 de ani, Steaua), Tănase (27 de ani, Steaua) – B. Stancu (27 de an, Genclerbirligi). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde provin internaționalii români: România (Steaua), Italia (Fiorentina), Anglia (Tottenham), Franța (Toulouse), Grecia (PAOK Salonic), Arabia Saudită (Al Hilal), Turcia (Konyaspor, Genclerbirligi).

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas şi jumătate în Giuleşti”
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×