Șansă mare pentru România! Motivul pentru care UEFA nu vrea naționala Israelului la EURO 2024
UEFA a stabilit când va juca echipa națională a Israelului, adversara României în preliminariile EURO 2024, meciurile amânate în urma atacului declanșat de gruparea Hamas în „Țara Sfântă”, la începutul acestei luni.
Șansă mare pentru România! Motivul pentru care UEFA nu vrea naționala Israelului la EURO 2024
În urma deciziei luate în Elveția, programul Israelului este absolut infernal, urmând să joace nu mai puțin de patru meciuri într-un interval de numai 10 zile, în trei țări diferite.
Astfel, elevii lui Alon Hazan vor disputa cele două restanțe pe 12 noiembrie (în Kosovo), respectiv 15 noiembrie (cu Elveția – foarte probabil în Cipru), apoi vor intra în programul stabilit inițial și vor întâlni România, pe 18 noiembrie, teoretic pe teren propriu, practic tot în Cipru, și Andorra, în deplasare, pe 21 noiembrie.
Sunt zece zile în care naționala Israelului se va deplasa pe traseul Kosovo-Cipru-Andorra, pentru patru partide, fapt care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria preliminariilor unei competiții de fotbal. Nici măcar la turneele finale, o echipă nu a jucat patru meciuri în zece zile.
Campionatul din Israel e întrerupt de trei săptămâni
Problemele Israelului nu se opresc aici, deoarece campionatul din Țara Sfântă este întrerupt, iar măcar jumătate dintre fotbaliștii care sunt chemați la națională nu au mai jucat de la începutul lunii octombrie și la ora meciurilor din preliminarii vor avea mai bine de o lună de inactivitate.
Intransigența UEFA, care a comasat meciurile Israelului într-o perioadă atât de strânsă, refuzând să le programeze în decembrie sau chiar ianuarie, cum a cerut forul de la Tel Aviv, ascunde și un fapt destul de ușor de intuit.
Există precedentul Munchen 1972
Eventuala calificare și prezență a Israelului la turneul final din Germania este un potențial pericol de atentate. Occidentul și așa fierbe prin manifestări pro-Palestina, iar Germania este țara în care se află milioane de imigranți musulmani, majoritatea dușmani declarați ai Israelului. Plus că evreii nu sunt nici acum câtuși de puțin populari în Germania, țară unde s-a născut Holocaustul, cel mai mare genocid din istoria omenirii.
Dincolo de asta există un precedent periculos, derulat în 1972, la Olimpiada de la Munchen. Atunci, la data de 4 septembrie, delegația Israelului a fost atacată în parcul olimpic de opt membri ai grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru, îmbrăcați în treninguri negre și înarmați până în dinți.
Rezultatul masacrului a fost moartea a 11 membri ai delegației sportive israeliene și a unui polițist vest-german. Cinci dintre cei opt teroriști palestinieni Septembrie Negru au fost și ei uciși de polițiștii vest-germani, în cadrul unei încercări eșuate de a-i elibera pe ostaticii israelieni.
Cei trei teroriști capturați au fost eliberați ulterior de autoritățile vest-germane pentru a recupera un avion Lufthansa capturat de teroriștii palestinieni în octombrie 1972.
Jocurile Olimpice de atunci au fost perturbate și întrerupte două zile, iar acest atentat a rămas cea mai urâtă pată din istoria competiției.
Nimeni nu vrea un cartof fierbinte la turneul final
E lesne de înțeles că în aceste condiții, prezența Israelului la turneul final al EURO 2024 ar fi un cartof fierbinte pentru fotbalul european și un pol generator de probleme pe care nimeni nu și le dorește. Mai mult ca sigur și președintele FRF, Răzvan Burleanu, care are o poziție importantă și apreciată la UEFA, a făcut lobby, în culise, pentru ca Israelul să nu beneficieze de programul pe care l-ar fi dorit Federația de la Tel Aviv.
În calculele hârtiei, dacă Israel nu obține niciun punct din dubla contra Kosovo și Elveția, România se califică la EURO 2024 cu doar un punct obținut în meciul direct. În orice alt scenariu, este nevoie fie de o victorie cu Israel, fie de punct sau puncte cu Elveția, în ultimul meci din grupă care se va juca pe Arena Națională.
Clasamentul Grupei I
1.România – 16p (8 meciuri)
2. Elveția – 15p (7 meciuri)
3. Israel – 11p (6 meciuri)
4. Kosovo – 7 p (7 meciuri)
5. Belarus – 6 p (8 meciuri)
6. Andorra – 2 p (8 meciuri)
Programul Grupei I
12 noiembrie: Kosovo – Israel (Priștina)
15 noiembrie: Israel – Elveția (loc de disputare în discuții – probabil Cipru)
18 noiembrie: Israel – România (loc de disputare în discuții – probabil Cipru), Elveția – Kosovo (Basel)
21 noiembrie: Andorra – Israel (Andorra la Vella), România – Elveția (București)