Cu selecționerul uneia dintre naționale frate de președinte de Consiliu Județean și trei dintre jucătorii celeilalte naționale fii de șefi de club-votanți pro-Burleanu, România a pierdut miercuri catastrofal primele meciuri de calificare la Europenele U17 și U19: 1-5 cu Austria și, respectiv, 0-5 cu Irlanda. Practic, epopeea calificării la Europene la aceste categorii de vârstă s-a încheiat încă înainte de a începe, din momentul constituirii loturilor.
Ceea ce urmează – ambele echipe vor disputa sâmbătă a doua etapă, România U19 cu Rusia, la Krasnodar, iar România U17 cu Italia, la Manavgat (Turcia) – nu va fi decât chinul de a bea paharul rușinii până la capăt.
România U17 a mers să se califice cu 3 copii de președinți de club în lot
În prima partidă din Grupa 1 a Turului de Elită pentru calificarea la Europenele sub 17 ani, echipa României pregătită de fostul fotbalist Daniel Mogoșanu a pierdut miercuri, la Manavgat (Turcia), scor 1-5 (0-3), cu Austria – Koller 90+2 – autogol / Nelson 16, Pehlivan 22 și 39, Bockle 73 și 90+1. În celălalt meci al grupei a fost Turcia – Italia 0-2. La turneul final din Cehia se vor califica echipele care vor câștiga cele 8 grupe și 7 dintre cele 8 ocupante ale locurilor 2.
Reprezentanții țării noastre au intrat pe teren miercuri în următoarea formulă.
România: Sava – Chililii, Drăgușin-cpt, Vita, Stefanovici (Pascu 86) – Crivac (Borcea 73), Grameni (Szondi 73) – Stoica, Bani (Corbeanu 70), Pitu – L. Munteanu (Suciu 86). Selecționer: Daniel Mogoșanu
Din echipa folosită de Mogoșanu, Pascu (intrat în minutul 86) este fiul președintelui de la Sporting Chiscani (Liga 3), George Pascu. Szondi (intrat în minutul 73) este fiul președintelui de la Miercurea Ciuc, Zoltan Szondi. În lot, dar neutilizat la acest meci, este și Paul Florică, fiul afaceristului Claudiu Florică, posesor de club de juniori cu drept de vot în Adunarea Generală a LPF. Tânărul a fost dus astă-vară, de tatăl său, la centrul de juniori al echipei franceze Amiens.
Susținătorii lui Burleanu, anul trecut, la aflarea rezultatului alegerilor pentru președinția FRF. Dintre votanți, 14 și-au văzut copiii convocați la loturile naționale de juniori, conform unei socoteli făcute de Marcel Pușcaș. FOTO: Mediafax
„Felicitări și staffului pentru arta de-a ști jongla cu compromisul obligatoriu, instituit de dorința lui Burleanu de a deveni președinte FRF, prin atragerea la loturile naționale a copiilor președinților votanți și nu a valorilor reale! Compromisul se face pe seama tricolorului, cu el pe pieptul jucătorilor. Pt acceptarea acestuia, stafful nu poate fi felicitat, poate fi demis. Greul abia începe! Calificarea la un Turneu de elită este un «obiectiv» doar în mandatul lui Burleanu”, scria premonitoriu, astă-toamnă, pe contul său de Facebook, Marcel Pușcaș, fost director al FRF la copii și juniori și contracandidat al lui Burleanu la alegerile din aprilie anul trecut.
România U19 are pe bancă un selecționer cu meritul de a fi frate cu președintele Consiliului Județean Olt. „I-a adus 4 voturi lui Burleanu anul trecut”
Tot miercuri, în primul joc din Grupa 1 a Turului de Elită pentru calificarea la Europenele sub 19 ani, echipa României pregătită de Daniel Oprescu a pierdut, la Krasnodar, cu 0-5 (0-2) în fața Irlandei. Au marcat: Afolabi (7 și 64), Smallbone (11 și 53), Petrila (57 – autogol). În celălalt meci al grupei a fost Azerbaidjan – Rusia 0-0. Se califică la turneul final doar câștigătoarea grupei.
Jucătorii aleși să ne reprezinte în catastrofa cu irlandezii au fost următorii.
România: Cristea – Rus (Țîrlea 32), Ehmann, Screciu, S. Șerban (Ispas, 58) – Manolache-cpt. (Sefer 33), Chiriac – Baicu, Mihăilă, Petrila – Mitruscsak (Banyoi 58). Selecționer: Daniel Oprescu
Daniel Oprescu, selecționerul României la categoria sub 19 ani, este nimeni altul decât fratele lui Marius Oprescu, președintele PSD al Consiliului Județean Olt. „Pe linie politică, Oltul a votat în bloc cu Burleanu la alegerile de anul trecut. I-au adus 4 voturi”, afirmă sursele ProSport.
În județ, Daniel Oprescu este cunoscut ca fiind antrenorul plimbat pe la echipele finanțate, de-a lungul timpului, de autoritățile locale.
Dezastrele din calificări nu erau inevitabile, dar au legătură cu alegerile de anul trecut
Dezastrul de la juniori a făcut valuri în fotbalul românesc, dar oamenii se așteptau la aceste înfrângeri. Publicația noastră a stat de vorbă cu specialiști în fotbalul juvenil, oameni foarte bine informați în ceea ce privește resursele României la juniori. Concluzia este că scorurile de miercuri nu erau inevitabile, ci au o legătură directă cu felul în care au votat unii membri ai FRF anul trecut, la alegerile pentru șefia federației.
Despre faptul că Burleanu ar fi promis cele mai diverse lucruri pentru a convinge alegătorii să-l voteze s-a vorbit îndelung în subteranele fotbalului românesc. Printre altele, încă din timpul campaniei electorale (pe care Burleanu a început-o cu mai bine de un an înaintea alegerilor) se vorbea pe la colțuri că unor președinți de cluburi care și-au făcut băieții fotbaliști li s-ar fi promis că odraslele vor fi convocate la loturi. Cum-necum, respectivii copii chiar au ajuns la naționale. Lucrurile povestite de cei din anturajul loturilor și alți specialiști implicați în fenomen sunt de-a dreptul de necrezut. „Cui îi pasă ce se întâmplă cu România? Dar de ce i-ar păsa cuiva? Toată lumea e mulțumită. Tăticii și-au văzut copilașii cu România pe piept, la televizor, Burleanu s-a văzut președinte, cu bugetul FRF pe mână încă patru ani. Așa că n-are de ce să-i pese cuiva că e scorul 0-5 sau 0-10”, a rezumat unul din interlocutorii ProSport situația din acest moment în fotbalul românesc.
În sfârșit, miercuri a sosit nota de plată. România are 1-10, scor general, după primele partide jucate la U17 și U19 cu formații modeste, de rangul doi în fotbalul european.
ProSport vă va prezenta doar câteva din considerațiile specialiștilor după catastrofele de miercuri.
„Îl ai pe Denis Politic, la Bolton, care dă gol de la 50 de metri în Anglia, și tu îi aduci la lot pe Banyoi și Mitruscsak, de la Lipova și Sighet”
„La U19 i-au adus pe Banyoi, de la Lipova, și pe Mitruscsak, de la Sighet. Nu sunt răi băieții, dar echipele unde evoluează sunt în Liga a 3-a. Noi mai avem copii născuți în același an care sunt titulari la echipe din Liga a 2-a. Vreo 3-4 în țară, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate. Denis Politic (n.r. – legitimat la Bolton, unde joacă pentru echipa sub 23 de ani), care a dat gol de la 50 de metri în Anglia, pe care nu l-ai convocat… Chera, născut tot în 2000, este la Ripensia Timișoara, Liga a 2-a. Alexandru Stoica e titular la Balotești, vârf de atac la Liga 2 (n.r. – născut în 2000, a marcat 5 goluri în acest campionat). Sabangeanu, titular la Farul (n.r. – născut în 2000, a jucat 18 meciuri și a înscris un gol în acest sezon). Dar ei iau de la Liga a 3-a… Andrei Banyoi a jucat anul trecut la Brăila, în Liga 2, împrumutat de CFR. Dar acum joacă în Liga 3. Și e copil născut în 2000. Mitruscsak, născut în 2001, e la Sighet. Niciunul dintre ei nu prea a fost la lotul ăsta”.
„Îți dai seama, în minutul 33 noi făcusem deja 3 schimbări și scorul era 0-3! La nivelul ăsta de vârstă trebuie să aduci jucători cel puțin de la Liga 2!”
Alcătuirea lotului și a echipei par să fie, în opinia cunoscătorilor, problemele României în eșecul catastrofal cu Irlanda, și nu lipsa fotbaliștilor competitivi de care dispune fotbalul nostru. „Ar trebui, la nivelul ăsta de vârstă, să aduci măcar din Liga 2. Să aibă meciuri mai tari, nu să vină după partide cu Domnești și mai știu eu cine. Există cel puțin 10 jucători care joacă la un nivel superior multora din cei aflați acum în lot. De exemplu e Ionuț Șerban, la Astra II. Foarte bun. Îi trebuie puțină forță, dar are minte cât pentru o echipă întreagă. Roberto Farkas, care joacă la SPAL, echipa de tineret (n.r. – fundaș născut în 2000, venit la SPAL anul trecut, de la Ajax Amsterdam). Primavera e o competiție mult mai tare decât Liga 3 la noi. Și Farkas joacă bine. Stoica, de la Balotești, e foarte bun. De ce l-aș aduce pe unul de la Lipova când îl am pe altul de la Balotești, care joacă meciuri cu Petrolul, U Cluj, Târgoviște, Argeș? Mai sunt Denis Giosu, fundaș central născut în 2000 (n.r. – AC Crema 1908, liga a IV-a din Italia). E înalt, stângaci, joc bun de cap. Mai e Chera, la Ripensia, titular în ultima etapă. În toamnă a fost la Hagi, la Viitorul, la Elită U19. Mai e Jurj, de la ASU Poli, fundaș dreapta (n.r. – născut în 2000, fundaș, a jucat 7 meciuri în acest sezon). Mai e Sabangeanu, fundaș dreapta.
Dacă tot îl vrei pe Mitruscsak, de la Plimob, păi ia-l pe Miculescu, de la UTA (n.r. – atacant, a jucat 8 meciuri și a dat un gol în acest sezon)! E în Liga 2, tot în 2001 născut. Mai e Nandor Tamaș, plecat în Ungaria acum, care anul trecut a jucat la Miercurea Ciuc. Mai e un sârb la CSU Craiova, Jovan Markovici (n.r. – atacant născut în 2001). Mai e și un fundaș dreapta la UTA, Răzvan Ivan (n.r. – născut în 2000), care a jucat la Alba Iulia cu FCSB„.
Analiza echipei, laolaltă cu schimbările, duce tot către antrenorul principal. „De ce n-a fost introdus Horșia, de la Clinceni? Uită-te la schimbări! Ai cel puțin 3 soluții peste Rus. În locul lui Ehmann putea juca oricând Farkaș. Ehmann și Screciu sunt, amândoi, foarte-foarte lenți. La meciul cu Irlanda au fost probleme mari la fundașii laterali. Manolache nu trebuia băgat închizător, că nu se descurcă la înghesuială. Locul lui e ca fundaș central sau fundaș stânga. Chiriac, de la Astra II, n-avea ce căuta acolo. E clar că la mijloc n-am putut ține de minge deloc. Îți dai seama, în minutul 33 noi făcusem deja 3 schimbări și era deja 0-3! Puteai începe cu Miculescu – Stoica în față. Sau cu Baicu vârf, iar în spatele lui cu Sefer, Mihăilă, Petrila. Noi am jucat 4 – 2 – 3 – 1, dar jucătorii băgați acolo n-au calități să joace în formula asta la mijloc”.
„La U17, antrenorul n-are ce face, că n-are rezerve. Oricare din copiii de președinți încurcă jocul, dacă-l bagi”
Analiza situației de la lotul României sub 17 ani e mult mai simplă. „La U17, antrenorul, bietul de el, n-a avut ce face. Că n-avea rezerve. Dacă îl bagi pe oricare din copiii de președinți, încurci jocul. Au mai fost și alte compromisuri. Îți dai seama, dacă a fost Chilili titular! Când în țară ai cel puțin 3 soluții mai bune. Acum, pe loc, dacă te duci, găsești la Steagul Roșu Brașov, în Liga 3, vreo două soluții de copii născuți în 2002, fundași centrali, mai bune decât ce-am băgat noi pe teren cu Austria. Ia linia de fund a lui SR Brașov și vezi anii în care sunt născuți fundașii centrali! Joacă foarte-foarte bine. Niciunul n-a fost convocat vreodată măcar la un test. Dar sunt luați, în schimb, copiii de președinți, ăia care au votat cu Burleanu anul trecut”.
Primele semnale de alarmă în privința problemelor de la loturile U17 și U19 au fost trase, astă-toamnă, pe Facebook, de Marcel Pușcaș și Dan Ionescu, doi foști oficiali ai FRF care s-au ocupat de sectorul de juniori. Pușcaș avertiza că se fac compromisuri cu consecințe foarte grave, că sunt aduși copiii unor alegători ai lui Burleanu și că sunt zvonuri că, în alte cazuri, se vorbește chiar de bani plătiți! ProSport a scris pe larg despre subiect aici.
Mai jos puteți citi loturile U17 și U19 trimise de FRF să joace în Tururile de Elită.
Lotul convocat la U17:
Portari: Răzvan Sava (Juventus Torino/Italia), Alexandru Tătaru (ACS Centrul de Performanță Rapid), Raul Opric (AFC UTA Arad)
Fundași: Radu Drăgușin (Juventus Torino/Italia), Daniel Vita (Academia Puskas/Ungaria), Luca Florică (Amiens SC/Franța), Darius Grosu (FC Viitorul), Mădălin Pascu (Sportul Chiscani), Alexandru Chilili (FC Voluntari), Ștefan Stefanovici (Sporting Juniorul Vaslui)
Mijlocași: Alexandru Crivac (FC Viitorul), Botond Szondi (AFK Csikszereda Miercurea Ciuc), Constantin Grameni (FC Viitorul), Ahmed Bani (FC Dinamo București), Theodor Corbeanu (Wolverhampton/Anglia), Ianis Stoica (Dunărea Călărași), Alexi Pitu (FC Viitorul), Ioan Borcea (FC Dinamo București), Ștefan Baiaram (U Craiova 1948 CS)
Atacanți: Louis Munteanu (FC Viitorul), Toni Suciu (Academia Puskas/Ungaria)
Lotul convocat la U19:
Portari: Ștefan Târnovanu (Sportul Snagov), Andrei Cristea (Gaz Metan Mediaș), David Duțu (SC Popești-Leordeni)
Fundași: Andrei Rus (SCM Gloria Buzău), Alexandru Țîrlea (Real Madrid), Vladimir Screciu (RC Genk), Marius Leca (FC Viitorul), Antonio Manolache (ACS Poli Timișoara), Marco Ehmann (ASSCS Farul Constanța), Sorin Șerban (CS Minaur Baia Mare), Rareș Ispas (CFR Cluj)
Mijlocași: Marian Șerban (CS Mioveni), Daniel Toma (ASSCS Farul Constanța), Radu Chiriac (AFC Astra), Raoul Baicu (U Craiova 1948 CS SA), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Antonio Sefer (Fotbal Club Rapid), Valentin Mihăilă (U Craiova 1948 CS SA), Ovidiu Horșia (Academica Clinceni)
Atacanți: Andrei Banyoi (Șoimii Lipova), Leonardo Mitruscsak (Plimob Sighetu Marmației)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER