Sfaturi de la Generația de Aur pentru Edward Iordănescu: „Să fie mai deschis la minte, să bage la cap ceea ce spun unii jucători din vechea generație”
Liderul selecțiilor la echipa națională, Dorinel Munteanu, crede că problema principală a echipei naționale și din mandatul Rădoi și din mandatul Edi Iordănescu este că s-au făcut prea multe schimbări.
„Părerea mea este că echipa națională a României nu are un „schelet”. Ca să te poți baza la fiecare joc pe cinci, șase, șapte jucători. Hai că schimbi doi-trei, dar noi ne-am obișnuit să schimbăm cinci, șase, șapte jucători. Trebuia să avem deja. Și la Mirel trebuia să aibă în ideea lui de joc opt, zece jucători pe care să se bazeze joc de joc, chiar dacă joacă mai slab trebuia să înceapă tot cu ei.
Edi la fel. Numai așa se poate construi o echipă, un „schelet” puternic, un grup puternic. Ai încredere în jucătorii pe care îi alegi la începutul mandatului cel puțin un mandat. Să îi chemi constant, chiar dacă nu joacă la echipele de club. La echipa națională sunt convins că dacă jucau împreună era altfel. La începutul mandatului trebuia să ai 10 -15 jucători pe care trebuia să te bazezi în continuu. Pe parcurs mai vin unul, doi”, a spus fostul internațional la Prima Sport, după egalul dintre Finlanda și România, 1-1.
Dorinel Munteanu: „De la joc la joc se schimbă sistemul de joc. Este o prostie/ Nu ar trebui să plece Iordănescu”
Actualul antrenor de la Oțelul Galați spune că și ideea schimbării sistemului de joc este una greșită la echipa națională. Edward Iordănescu a jucat inclusiv cu 3 fundași centrali în această campanie. Dorinel Munteanu crede că selecționerul trebuie să rămână, indiferent de locul ocupat în Nations League.
„La fel, de la joc la joc se schimbă sistemul de joc. Este o prostie din punctul meu de vedere. Fotbalul la noi se filosofează mai mult decât se joacă. Noi nu avem jucători de valoare, să schimbi sistemul de la o repriză la alta sau de la un joc la altul. Trebuie să știm un sistem, să antrenăm acel sistem. Chiar dacă ai la dispoziție trei zile. În trei zile ori câte meciuri sunt, acel sistem va funcționa dacă joci cu aceeași jucători în același sistem. Dacă tot schimbi sistemul, schimbi jucătorii nu ai cum să ai rezultate. Este imposibil. Nu ar trebui să plece Iordănescu. Să-i dăm încredere, dar și el trebuie să fie mai deschis la minte să mai bage la cap ceea ce spun unii jucători din vechea generație. În fotbal sunt câteva lucruri care nu trebuie schimbate: grupul unit, continuitatea și stilul de echipă”.
Sabău: „Atitudine mai bună, dar Finlanda trebuia bătută”
Și Ioan Ovidiu Sabău a fost de aceeași părere. „Toate echipele naționale le cunoști. Cunoști sistemul de joc, jucătorii, au cam aceeași jucători. La noi e prea mult. Și la Mirel au apărut 50-60 de jucători. Prea mulți jucători și prea multe schimbări. Ce e asta că nu putem juca din trei în trei zile? Trebuie să fie un nucleu”, a declarat invitatul permanent de la Prima Sport, care a tras concluzia după meciul cu Finlanda:
„Lipsește acel jucător care în 16 metri să aibă mai multă inițiativă, personalitate. Ne lipsește încă răutatea în fața porții, acel atacant de careu, care speculează orice greșeală a adversarului. Mie mi s-a părut o echipă, sigur nu cu un joc extraordinar, dar uite a fost o mutare bună Sorescu. Chiar dacă la început, uitându-mă la faptul că nu a jucat de atât de mult timp pe mine m-a surprins titularizarea, dar a fost o alegere bună. S-a descurcat destul de bine.
N-a făcut un meci spectaculos, dar a fost cel mai periculos. Finlanda a fost o echipă care putea fi bătută, trebuia bătută. Am avut a doua repriză un început foarte bun, după care a echilibrat jocul Finlanda, după care iarăși am avut noi inițiativa. Când echipa cât de cât dă semnale că joacă, e implicată, e concentrată scoatem în evidență și lucrurile bune, dar îți lipsește calitatea. Atitudinea a fost mai bună, față de alte meciuri. Încă lipsește la anumiți jucători implicarea emoțională, ceea ce contează foarte mult. Să îți dorești să câștigi, să nu te mulțumești că nu greșești. A lipsit asta”.