Ștucan, despre „Țara lucrurilor foarte bine făcute”. Două declarații bizare din care reiese că România – Ungaria a fost un meci organizat și jucat impecabil
În momentul lansării candidaturii pentru alegerile prezidențiale, politicianul Klaus Iohannis și-a folosit în repetate rânduri sloganul electoral: „România lucrului bine făcut”. Sâmbătă seară, două declarații date de două personaje din Federația Română de Fotbal te duc cu gândul că în România lucrurile nu se fac doar bine, așa cum vrea Klaus Iohannis, ci se fac „foarte bine”. Prosport a identificat două momente bizare petrecute la o partidă pe care spectatorii au urmărit-o cu gâtul și cu ochii iritați de gazele lacrimogene și în care naționala a fost egalată după o repriză a doua în care s-a apărat.
Burleanu a lăudat forțele de ordine, apoi le-a acuzat
Consilierul Gabi Bădescu, președintele FRF Răzvan Burleanu și secretarul general Gheorghe Chivorchian la intonarea imnului
„Forțele de securitate și-au făcut treaba foarte bine, dar suporterii n-au înțeles acest lucru”
Răzvan Burleanu, președinte FRF
Noul președinte al Federației Române de Fotbal a apreciat efortul „forțelor de securitate” după un joc greu, cu un grad de securitate ridicat. Cu toate acestea, suporterii fideli susțin că România – Ungaria a fost meciul cu cele mai multe și mai serioase incidente petrecute vreodată la partidele naționalei. Să recapitulăm:
- Cu 40 de minute înainte de începerea meciului, jandarmii aflați în afara stadionului au folosit gaze lacrimogene pentru a-i calma pe suporterii maghiari. Valul de gaze s-a mutat, purtat de vânt, spre intrarea VIP, unde copii, bătrâni și alți spectatori pașnici cu ochii în lacrimi au fost cuprinși de un acces de strănuturi.
- Intonarea imnurilor a fost un fiasco total. La imnul maghiar, suporterii Stelei situați la ultimul nivel de la tribuna Sud s-au luat la bătaie cu jandarmii și cu forțele de ordine de la firma BGS. Zeci de scaune au fost rupte, valuri de gaze lacrimogene au fost lansate în atmosfera de pe Național Arena. La imnul României, incidentele s-au mutat în peluza opusă. Torțele și petardele au trecut ca mingile de ping pong între sectorul rezervat fanilor maghiari și cel al suporterilor români din galeriile lui Dinamo și U Cluj.
- Imediat după începerea partidei, fanii maghiari aflați la ultimul nivel au rupt gardul separator și i-au provocat pe suporterii de la tribuna I. Zeci de români au fugit spre breșă, s-au schimbat serii serioase de pumni, însă jandarmeria a reușit în cele din urmă să stopeze tensiunea cu jeturi de gaze lacrimogene.
- La scurt timp după răfuiala de la tribuna I a început carnagiul în peluza Nord. Motivul care a declanșat incidentele este neclar. Fanii lui Dinamo și U Cluj susțin că jandarmii și agenții BGS au provocat și au sărit apoi să bată fără discernământ, agenții spun că suporterii s-au bătut între ei. Rezultatul confruntărilor a fost că mai mulți ultrași, dar și suporteri nevinovați, au fost bătuți crunt. Alexandru Hojda, fotoreporterul ProSport aflat în fața peluzei, a fost scuipat și amenințat de un agent BGS că va fi dat afară din stadion.
În aceste condiții, declarația lui Burleanu a părut bizară. Există două variante: ori forțele de securitate nu și-au făcut bine treaba, în ciuda afirmațiilor șefului FRF, ori jandarmeria și firma de pază au gestionat impecabil meciul, iar fanii sunt responsabili pentru incidente.
Duminică la prânz, Răzvan Burleanu a revenit cu precizări: „Regret incidentele produse între forțele de ordine și suporteri, îmi cer scuze față de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor și excesului de zel. Federația Română de Fotbal condamnă atitudinile violente și nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toți cei care au avut de suferit că vinovații vor plăti. La întoarcerea delegației române din Finlanda voi purta o discuție fermă cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securității pe Arena Națională”.
Reacția populară a președintelui FRF este admirabilă, însă dă verdicte fără o analiză amănunțită a evenimentelor. Abuzurile agenților BGS există și sunt documentate atât de ProSport cât și de Gazeta Sporturilor, însă Burleanu ignoră din start ipoteza ca și suporterii să fi generat o parte dintre incidente. În aceste condiții, apar 3 întrebări la care președintele federației este așteptat să răspundă:
- De ce continuă FRF să vândă bilete la meciurile echipei naționale către galeriile marilor cluburi din țară, cunoscute pentru incidentele produse de-a lungul timpului?
- De ce acești ultrași beneficiază de reducere de 50 la sută în timp ce suporterii obișnuiți, provenind probabil din aceleași pături sociale achită prețul întreg?
- În fine, cine a decis ca suporterii maghiari să stea în aceeași peluză cu fanii lui Dinamo și U Cluj?
Pițurcă a inventat „jocul foarte bun, fără ocazii”
Victor Pițurcă se pregătește să-l bage în teren pe Bogdan Stancu, în timp ce maghiarii celebrează golul egalizator
„Echipa României a făcut un joc foarte bun în această seară. Foarte bun„
Victor Pițurcă, selecționerul României
Victor Pițurcă a venit la conferința de presă cu mina unui om absent, forțat să facă un lucru în care nu găsește nici o plăcere. Selecționerul s-a uitat mai mereu în gol, în timp ce lăuda jocul echipei sale cu o atitudine superioară greu de înțeles.
Momentul culminant a fost eticheta „foarte bun” lipită jocului. Mai greu i-a venit lui Pițucă să găsească și argumente pentru această declarație cu iz de propagandă. Citiți cu atenție frazele următoare!
„Ne-a lipsit în fața porții claritatea, fazele, momentele când trebuia să marcăm. Chiar dacă n-am avut ocazii să marcăm, am avut faze și centrări periculoase. Dacă jucătorii se demarcau mai bine, se plasau mai bine, am fi putut să marcăm”.
Așadar, România a jucat foarte bine, dar i-au lipsit ocaziile. România a jucat foarte bine, dar jucătorii ei nu s-au demarcat la fel de bine. Aici este fie o eroare de logică, fie un mod genial de a plasa, discret, vina pentru rezultat în cârca fotbaliștilor pe care Victor Pițurcă i-a așezat „foarte bine” în teren. Antrenorii care nu vor să-și asume întreaga responsabilitate pentru rezultatele lor au o vorbă: „Jocul din ultimii 30 de metri nu se antrenează”. Seamănă destul de bine cu declarația de mai sus.
În cele 18 minute de conferință, Pițurcă a mai avut două momente în care a dat senzația că își caută scuze:
- „Am jucat excelent în prima repriză. Când joci excelent, trebuie să și marchezi vreo 3 goluri”, a spus Pițurcă, însă tot el a admis că România nu a avut ocazii. Practic, selecționerul este inventatorul jocului excelent, dar fără șanse de a înscrie.
- „Strategia noastră nu era asta în a doua repriză. Trebuia să atacăm în continuare, să dăm și golul doi. Fizic am căzut puțin. Maxim nu joacă la club, Rusescu a lipsit o perioadă lungă, Gardoș și Chiricheș la fel”. În concluzie, România a făcut un „joc foarte bun”, dar nu a respectat strategia selecționerului pentru că a căzut fizic. Cine a titularizat fotbaliști care „cad fizic” nu reprezintă, evident, subiectul acestor rânduri.
Meciul cu Finlanda de marți va fi ultimul pe banca naționalei pentru Pițurcă. Pe selecționer îl așteaptă banii saudiților de la Al Ittihad, iar fanii naționalei așteaptă niște meciuri în care favoriții lor să joace „foarte bine” și să aibă și ocazii.