Știm din start că orice comparație cu fotbalul olandez ne dezavantajează. Dar asta se întâmpla și în urmă cu cinci ani, când Goian îngenunchea „portocala” și ne asigura prezența la Euro. După jumătate de deceniu, lucrurile stau mai bine pentru noi, cel puțin la prima vedere. Olandezii au avut un eșec uriaș la Euro 2012, iar Van Gaal a început procesul de reconstrucție. Totuși, de pe lista „dușmanilor” noștri nu au dispărut nume ca van Persie sau van der Vaart, cei mai scumpi fotbaliști din lotul batavilor.
Ei sunt mai tineri…
De zece ani, România se confruntă cu un proces de schimbare. A început Răzvan Lucescu și acesta a mers pe mâna experimentaților. A venit apoi Pițurcă și a schimbat tot. Sub protecția obiectivului, care este calificarea la „Mondialul” din 2016, selecționerul a început să meargă pe mâna tinerilor. Chiricheș, Torje, Maxim sau Grozav sunt doar câteva nume care și-au câștigat repede tricoul „galben”. Prin același proces este nevoit să treacă și van Gaal, iar în doar câteva luni se văd roadele. Dacă Bert Van Marwijk, fostul selecționer al batavilor, nu a schimbat mai nimic în ultimii doi ani ai mandatului său, acum nu mai puțin de șapte jucători noi apar în lotul Olandei față de „Europeanul” care s-a disputat în Ucraina și Polonia. Jucători tineri precum Martins Indi, van Rhijn, Clasie sau Douglas reprezintă viitorul uneia dintre cele mai puternice echipe din lume. În concluzie, batavii au o medie de vârstă a primului 11 de 24,8 ani, în timp ce naționala lui Pițurcă pare mai experimentată, cu o medie de vârstă de 26 de ani.
…și mult mai scumpi
Ceea ce nu mai trebuie spus, ci doar disecat, este că jucătorii olandezi au o cotă de piață mai mare decât cea a românilor. Batavii și-au creat o tradiție care le permite să ceară zeci de milioane de euro pe fotbaliști care mai târziu se luptă pentru cele mai râvnite trofee.
În schimb, fotbalul românesc se chinuie din toate forțele să îl vândă pe Cristi Tănase și se laudă cu cele șase milioane obținute de Dinamo pe Torje. Nu mai spunem că despre posibilul transfer al lui Chiricheș la Barcelona pe opt milioane de euro se vorbește și acum, deși catalanii nu au trimis nici măcar un emisar după fundașul central. Pe scurt, van Persie este evaluat la 43 de milioane de euro, în timp ce aleșii lui Pițurcă nu însumează decât 25,1 de milioane! Mai mult, primul „11” probabil pe care Van Gaal îi va alinia în această totalizează 117,7 milioane de euro! Van Gaal e ofensiv
Piți, ministrul „apărării”
Poate jocul batavilor de la turneul final din vară ne-a dat speranțe că putem să ne batem de la egal la egal cu ei. Dar jocul încâlcit și fără orizont al Olandei de la CE este istorie. În cele trei partide disputate în această grupă, „Portocala Mecanică” a înscris de nouă ori și a primit un singur gol. Schimbarea a venit după ce Federația olandeză l-a ales ca nou selecționer pe van Gaal. Încă de la primele declarații, acesta a spus că misiunea lui este să readucă fotbalul total, creat de olandezi, în naționala batavă. Totuși, „portocala” va avea primul test solid din aceste preliminarii diseară, întrucât poarta românilor nu a fost atinsă în actuala campanie de calificare.
Media de vârstă a primului 11 a naționalei Olandei este de 24,8 ani. Prețul acestora, conform transfermarkt.co.uk este aproximativ 117,8 milioane de euro
Titularii lui Pițurcă însumează doar 25,1 milioane de euro și au o medie de vârstă de 26 de ani
Tudor și Kovacs arbitrează azi
Arbitrii români Alexandru Tudor și Istvan Kovacs vor conduce la centru în această seară două meciuri din Preliminariile CM 2014. Tudor a fost delegat alături de Aurel Oniță și Cristian Nica la partida dintre Croația și Țara Galilor, contând pentru grupa A, care va începe la ora 21:00. Kovacs va oficia întâlnirea dintre Letonia și Liechtenstein, alături de asistenții Zoltan Szekely și Miklos Nagy.
Bosniecii, cei mai ofensivi
Cu 12 goluri marcate în trei meciuri, naționala Bosniei este cea mai ofensivă echipă din aceste preliminarii. Iar reușitele ex-iugoslavilor se transpun și în clasamentul golgheterilor acestei campanii de calificare, Dzeko și Misimovic aflându-se pe prima poziție în top, cu patru goluri. Tot patru goluri, însă două din penalty, are și neamțul Mesut Özil. Pe locul secund în top se află zece jucători cu trei goluri, printre care bosniacul Ibisevic, spaniolul Pedro Rodriguez sau galezul Bale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER