Egalul cu Grecia, înregistrat luni seară, 0-0 pe Arena Națională, a mărit șansele României de a se califica la Euro 2016, în ciuda nemulțumirii suporterilor. Cu două etape înainte de finalul preliminariilor, tricolorii ocupă locul 2 în Grupa F, cu 16 puncte – unul mai puțin decât liderul Irlanda de Nord, dar trei puncte avans față de Ungaria (locul 3), șase față de Finlanda (locul 4) și cel mai ușor program dintre toate componentele grupei.
Din poziția a treia în clasament ne putem califica direct la turneul final numai dacă reușim cel mai bun punctaj dintre toate formațiile clasate pe locuri similare în celelalte grupe preliminarii. Din acest clasament special se vor elimina rezultatele obținute cu naționalele care termină pe locul 6
Dacă ungurii nu bat în Grecia, ne sunt suficiente și doar două remize
Teoretic, mai avem nevoie de patru puncte în ultimele două etape, cu Finlanda (8 octombrie, la București) și cu Insulele Feroe (11 octombrie, la Torshavn), pentru a fi sigur calificați la turneul final. Practic, sunt șanse mari să ne atingem obiectivul și cu numai două egaluri.
Prima variantă e evidentă: dacă obținem o victorie și o remiză, acumulăm 20 de puncte. Ungaria, locul 3 acum, nu mai poate ajunge decât la 19 puncte chiar dacă bate Insulele Feroe (8 octombrie) și Grecia (11 octombrie).
Cea de-a doua variantă pornește de la observația că maghiarii au o echipă modestă, evident inferioară Greciei chiar dacă momentan linia de clasament ne spune altceva. În ipoteza că elenii revin măcar la 50% din ce au jucat în anii precedenți, Ungaria ar avea șanse mici să câștige în ultima etapă, în deplasare, cu Grecia.
Dacă ungurii reușesc în acest final de campanie doar patru puncte (trei cu Feroe și unul cu Grecia), nouă ne-ar fi suficiente două egaluri. România ar termina astfel cu 18 puncte, iar Ungaria – cu numai 17.
Cele două scenarii de mai sus sunt realiste. Sigur, mai este și varianta optimistă în care România regăsește drumul spre gol, își valorifică statutul de favorită cu Finlanda și Feroe și, câștigând ambele jocuri, închide orice discuție. Dar de asemenea mai sunt și câteva ipoteze de lucru periculoase, chiar dacă mai puțin realizabile.
Scenariile negre
Într-una dintre posibilități, putem rata locul 2 chiar și cu o victorie. Am face 19 puncte, iar dacă Ungaria câștigă tot și ne egalează, departajarea s-ar face în funcție de rezultatele directe. Cum în cele două meciuri s-au înregistrat remize, 1-1 la București și 0-0 la Budapesta, ar conta golul marcat în deplasare de Dzsudzsak. Noi am „ateriza” pe locul 3 și am ajunge, cel mai probabil, la baraj.
Golul lui Dzsudzsak, din minutul 82 al partidei de pe Arena Națională, ne dă bătăi de cap acum, în finalul calificărilor. FOTO: ProSport
Un alt scenariu, de data aceasta pur ipotetic, ne poate trimite chiar pe locul 4, caz în care am rata inclusiv calificarea la baraj. Dacă
a) România pierde ambele partide pe care le mai are de disputat, dintre care meciul cu Finlanda, de acasă, la cel puțin două goluri diferență,
b) Finlanda câștigă ambele partide, cu România în deplasare și cu Irlanda de Nord acasă, la măcar două goluri diferență, iar
c) Ungaria obține patru puncte,
atunci maghiarii ar urca pe locul 2, cu 17 puncte, iar noi, ajunși la egalitate de puncte și de rezultate directe cu Finlanda, am fi depășiți la golaveraj, dacă nu cumva vom reuși să pierdem marcând, la rândul nostru, foarte multe goluri (de exemplu, 1-3 cu Finlanda și 4-6 sau 5-7 cu Feroe).
Discuția aceasta este însă pur ipotetică, România are șase puncte avans față de locul 4 cu două etape înaintea finalului și este de-a dreptul imposibil, în plan practic, să se ajungă la așa ceva.
Vom tremura până în ultima secundă a preliminariilor
Rămâne, așadar, să sperăm că se vor respecta calculele hârtiei, noi ne vom onora poziția de favoriți și locul 7 în lume, vom câștiga cu Finlanda la București și cu Feroe în deplasare și vom termina campania așa cum trebuie, pe primul loc. Pentru că, din punctul de vedere al programului, Irlanda de Nord pare, măcar pe hârtie, a avea cel mai greu final: cu Grecia acasă și cu Finlanda în deplasare.
În orice caz, un lucru pare de asemenea foarte probabil: lucrurile nu se vor lămuri deloc nici etapa viitoare, pe 8 octombrie. E greu de crezut că Ungaria va scăpa victoria acasă cu Feroe, ceea ce înseamnă că, indiferent de rezultatul nostru la București cu Finlanda, va trebui să așteptăm ultima rundă, pe 11 octombrie, pentru a ști pe ce loc terminăm preliminariile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER