Tragere la sorți preliminarii Mondial. A devenit clar pentru România: cum arată grupa ideală și cea infernală! Ne așteaptă opt „balauri” și patru raze de speranță

Naționala pregătită de Mircea Lucescu și-a încheiat parcursul din Liga Națiunilor, iar acum putem vorbi cu mult mai multe certitudini despre calculele privind tragerea la sorți a preliminariilor de Mondial. Cum arată grupa ideală și cea infernală în preliminarii pentru noi? ProSport îți prezintă toate scenariile!

Întâi de toate, să nu uităm că pe 13 decembrie va fi tragerea la sorți a preliminariilor europene de Mondial. Aceasta va împărți naționalele în 6 grupe de câte patru echipe și alte 6 grupe de câte 5 echipe.

Merg direct la CM 2026 din SUA, Canada și Mexic câștigătoarele grupelor. Merg la baraj locurile doi din grupe plus 4 naționale câștigătoare de grupe Liga Națiunilor care n-au prins locurile 1-2 în preliminariile clasice de Mondial.

Calcule România spre Mondial: cum arată acum urnele pentru tragerea la sorți

Urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor de Mondial, din 13 decembrie, vor fi alcătuite în baza clasamentului FIFA la zi.

Iată cum arată urnele în acest moment:

Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Belgia, Portugalia, Olanda, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria

Urna 2: Serbia, Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Grecia, România, Slovacia, Norvegia, Cehia

Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Israel

Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania

Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Grupa ideală pentru România

Firește, grupa ideală ar fi cea în care am avea, teoretic, cele mai mari șanse să luptăm pentru locul 1 în grupă și să ni-l adjudecăm. Ceea ce se traduce simplu: calificare directă la Mondial!

La cum arată forma din acest moment, dar și valoarea naționalelor europene, una din configurațiile care se apropie cel mai mult de grupa ideală pentru România ar fi aceasta:

  • Elveția, România, Irlanda de Nord, Insulele Feroe, San Marino

Dar nu am refuza, ce-i drept, nici o grupă în care din urna 1 am primi Austria sau Danemarca, mai ales când te gândești că alternativele ar putea fi Franța, Spania, Anglia, Belgia, Portugalia, Olanda, Italia ori Germania.

Practic, din urna capilor de serie sunt opt „balauri” și patru raze de speranță: Elveția, Austria, Croația, Danemarca.

Grupa infernală pentru România

Ar trebui să avem un ghinion teribil astfel încât să primim din urna 1 un cap de serie dintre cele mai tari naționale ale lumii, iar din urna 3 un adversar cu care să luptăm „parte în parte”, plus o națională „complicată” din urna 4, care să își propună cu ceva argumente clasarea pe locul doi. Cam asta e rețeta când configurăm grupa infernală pentru România.

Iar ea ar putea arăta astfel:

  • Spania, România, Scoția, Kosovo, Moldova

Și următoarea variantă de grupă ar fi tot cam în același „film”:

  • Franța, România, Slovenia, Bulgaria, Malta

România, șanse mari acum la barajul pentru CM 2026 prin Liga Națiunilor

Chiar dacă nu terminăm pe locurile 1-2 în preliminariile de Mondial, ne-am câștigat o importantă șansă alternativă spre turneul final. Pentru că România a câștigat grupa ei din Liga Națiunilor, dacă decizia UEFA după România – Kosovo va fi în favoarea noastră.

În baraj, după cum spuneam de la început, vor merge 12 locuri secunde din grupele preliminare CM 2026 plus 4 câștigătoare de grupă Liga Națiunilor care n-au terminat pe locurile 1-2 în calificările clasice pentru Mondial.

Printr-un demers în premieră, ProSport a simulat aici posibilii adversari ai României în barajul de Mondial, dacă vom ajunge acolo. Fie de pe locul 2 în grupa preliminară, fie din postura de câștigătoare de grupă a Ligii Națiunilor, dacă vom termina de la locul 2 în jos în grupa preliminară.

În scenariul în care mergem la baraj de pe locul 2 în grupa preliminară, contează enorm și să facem asta având un punctaj foarte bun. Asta pentru că echipele din baraj vor fi împărțite în capi de serie și restul naționalelor, prima categorie urmând să dispute semifinala de baraj într-o singură manșă pe teren propriu, împotriva unui adversar evident mai slab cotat!

Descoperă AICI albumul foto secret al selecționerul României de azi!

Publicat: 18 11. 2024, 23:45
Actualizat: 19 11. 2024, 12:56