Tragere la sorți România U21 la EURO: cum arată grupa ideală și grupa infernală, ce stadioane vor umple românii în Slovacia și tot ce trebuie să știi despre turneul final din vară!
După România – Elveția 3-1 în Giulești, ultimul meci al tricolorilor lui Daniel Pancu din grupa noastră pentru preliminariile EURO, naționala U21 a câștigat grupa și s-a calificat la turneul final găzduit anul viitor de Slovacia!
ProSport îți prezintă cum arată grupa ideală și cea infernală pentru naționala noastră de tineret la EURO 2025, când și unde va avea loc tragerea la sorți, împreună cu toate informațiile esențiale pentru fanii români care vor să-i susțină pe tricolori din tribune la turneul final! România U21 bifează a patra prezență consecutivă la Campionatul European!
România U21 la EURO: când ne aflăm adversarii din grupă
Pe 3 decembrie, la Bratislava, vom avea tragerea la sorți organizată de UEFA pentru Campionatul European U21 găzduit de Slovacia. Dincolo de reprezentativa țării gazdă vor fi alte 15 naționale în urne, printre care și România pregătită de Daniel Pancu:
- 9 câștigătoare de grupe în preliminarii
- 3 locuri secunde cu cel mai bun punctaj în preliminarii
- 3 câștigătoare de baraj
Joi, 17 octombrie, UEFA va organiza tragerea la sorți a partidelor de baraj. Se vor disputa trei baraje, tur-retur, pe datele de 11 și 19 noiembrie.
Cum vor fi alcătuite urnele la tragerea la sorți din 3 decembrie
Știm la acest moment cele 12 naționale calificare direct la EURO 2025 din Slovacia, între care se află și naționala noastră. Acestea plus gazda Slovacia și cele 3 învingătoare din baraj vor fi împărțite, pe 3 decembrie, în patru urne valorice la tragerea la sorți. Din care vom afla cele 4 grupe de câte patru echipe ale turneului final.
Criteriile pe baza cărora vor fi împărțite naționalele calificate în urnele tragerii la sorți vor fi:
- 40% – performanțele naționalelor din preliminariile EURO 2025
- 40% – performanțele din preliminariile EURO 2023 și de la turneul final EURO 2023
- 20% – performanțele din preliminariile EURO 2021 și de la turneul final EURO 2021
Sistemul oferă un plus României. Întâi, prin preliminariile recent încheiate, unde am câștigat grupa, cu 7 victorii și o remiză din 10 partide disputate. Avem și avantajul că punctăm puțin la turneul final EURO 2023, unde am fost prezenți în calitate de gazdă (avem o remiză în faza grupelor), câtă vreme doar 16 naționale au acest aport de punctaj. Iar la ediția 2021 ne-am calificat, ba chiar am și scos trei egaluri la turneul final, în grupă.
Cel mai probabil prindem urna a doua!
Cele 13 naționale care sunt deja calificate sunt următoarele, cu următoarele probabilități de a fi în respectivele urne, potrivit sistemului de mai sus:
- Spania, Portugalia, Germania, Franța – cel mai probabil urna 1
- Olanda, Anglia, Italia, România – cel mai probabil urna 2
- Danemarca, Polonia, Ucraina, Slovenia – cel mai probabil urna 3
- Slovacia – cel mai probabil urna 4
În barajul pentru EURO se vor duela Croația, Finlanda, Cehia, Norvegia, Belgia și Georgia. Așadar, trei dintre acestea se vor alătura naționalelor U21 de mai sus. Iar niciuna dintre acestea nu are un coeficient potențial la nivel U21 prin care să depășească România!
Grupa ideală și grupa infernală pentru tricolorii U21
În aceste condiții, grupa cea mai ușoară probabil pentru naționala lui Daniel Pancu la turneul ar fi următoarea, bazându-ne exclusiv pe echipele deja calificate:
- Portugalia, România, Slovenia, Slovacia
Dacă luăm în calcul și cele 3 naționale care vor veni din baraj, poate că nu am spune nu nici unei grupe de tipul:
- Portugalia, România, Ucraina, Slovacia
Grupa infernală, luând în calcul și calificarea din baraj a unor echipe precum Belgia, Croația, Norvegia ar fi următoarea:
- Spania, România, Belgia, Norvegia
Opt arene din opt orașe diferite!
Turneul final EURO U21 din 2025 va fi găzduit de Slovacia, în perioada 11 – 28 iunie. Vor fi așadar, patru grupe de câte patru echipe, cu primele două clasate din fiecare grupă avansând spre sferturile de finală.
Sunt 8 arene din 8 localități diferite propuse de slovaci pentru găzduirea partidelor, iar acestea au fost acceptate de UEFA în faza preliminară, certificate apoi inclusiv de inspecția realizată de oficialii forului continental chiar în această lună.
- Bratislava – Narodny futbalovy stadion (22.500 locuri)
- Trnava – Anton Malatinsky Stadium (18.200 locuri)
- Dunajska Streda – MOL Arena (12.700 locuri)
- Kosice – Kosicka futbalova arena (12.555 locuri)
- Zilina – Stadion pod Dubnom (10.897 locuri)
- Trencin – Stadion Sihot (10.000 locuri)
- Nitra – Stadion pod Zoborom (7.480 locuri)
- Presov – Futbal Tatran Arena (6.500 locuri – în construcție)