Trei concluzii după România – Finlanda 1-1. Un fotbalist român și prietenii lui amatori vor să meargă la Euro 2016
- Naționala României s-a chinuit pentru a obține un egal, 1-1 pe Național Arena cu Finlanda, și are nevoie de o victorie cu Insulele Feroepentru a-și asigura calificarea la Euro 2016
România a făcut o nouă demonstrație de impotență ofensivă în meciul terminat la egalitate, 1-1 cu Finlanda, în fața a 50.000 de spectatori pe Național Arena. A fost un meci pe care echipa lui Iordănescu l-a dominat aproape în totalitate, însă problemele vechi din ofensivă s-au repetat și, în ciuda ocaziilor avute, atacanții României nu au fost în stare să înscrie. Golul lui Ovidiu Hoban de pe final îi oferă naționalei șansa să fie sigură de calificarea la Campionatul European din Franța dacă obține o victorie în Insulele Feroe, în ultima etapă a Grupei F.
Dincolo de rezultatul dezamăgitor, pe teren am văzut zece jucători care s-au chinuit și unul singur, Lucian Sânmărtean, care pare din alt film. Unul în care mingea poate fi controlată și pasată precis. ProSport îți oferă, astfel, trei concluzii după România – Finlanda 1-1:
1. Suntem slabi și cu Sânmărtean pe teren. Cum am arăta fără el?
Nu putem să ne prezentăm la Euro 2016 fără Lucian Sânmărtean în primul „11”. Chiar dacă va avea 36 de ani la ora la care va începe turneul final, fotbalistul lui Al Ittihad a mai demonstrat o dată că este singurul jucător din lotul convocat de Iordănescu capabil de creație. Nimeni altcineva nu a fost în stare să dribleze eficient, să paseze precis la distanță sau să scoată adversari din joc. Mai mult decât atât, utilitatea lui Lucian Sânmărtean pe teren se duce și în ceea ce înseamnă defensivă. Mijlocașul a recuperat nu mai puțin de șase mingi în prima repriză, toate din jumătatea adversarilor.
Din nefericire, Sânmărtean a fost singurul fotbalist care a arătat bine joi seară. Mijlocașul nu a putut intra în combinații periculoase pentru poarta finlandezilor până spre final, atunci când a intrat un alt jucător cu o tehnică peste medie, Alexandru Maxim.
Faultul, singura modalitate prin care jucătorii finlandezi l-au putut opri pe Lucian Sânmărtean. Din păcate, România are numai un singur astfel de exemplar. Foto: Mediafax
2. Papp nu e o soluție pe dreapta. Să vină Mățel sau Săpunaru
Cum să ai trei soluții și să o alegi pe cea mai proastă? Lecția ne este predată de Anghel Iordănescu, cel care a reușit performanța să titularizeze la echipa națională, pe postul de fundaș dreapta, un fotbalist care nu prinde lotul la echipa lui de club. Asta deși mai avea varianta Mățel, fotbalist ce tocmai bifase 90 de minute în Liga Campionilor, contra lui Bayern.
Anghel Iordănescu a mers, probabil, pe ideea de continuitate însă realitățile de pe teren din meciul cu Finlanda l-au convins că au greșit. Sperăm că pentru ultima oară. Alexandru Mățel pare să fie mai în formă decât Papp, iar Cristian Săpunaru nu are cum să nu fie o soluție pentru eventualitatea în care ne calificăm la Euro.
Paul Papp traversează probabil cea mai neagră formă din cariera de fotbalist, însă asta nu pare să îl împiedice pe Anghel Iordănescu să îl titularizeze pe fotbalistul campioanei României. Foto: Mediafax
3. Keșeru și Stancu nu corespund descrierii de pe ambalaj
Ceva este extrem de greșit în felul în care e așezată România pe teren, altfel nu ne putem explica cum de Keșeru și Stancu, doi dintre fotbaliștii români cu goluri multe la echipele de club, sunt atât de departe de gol în tricoul naționalei. Sigur, cu Finlanda au fost multe ratări. Mingea a lovit bara sau a trecut câțiva centimetri peste poartă la centrările excelente trimise de Raț, însă poate nu e o idee chiar atât de rea ca Iordănescu să cheme un preot în cantonament pentru o sfințire ad-hoc a ghetelor celor doi atacanți. Asta dacă nu are de gând să împartă cu ei iconițele din buzunarul interior al sacoului.
Foarte mare lipsă de efort, însă foarte mare a fost și distanța până la gol. Claudiu Keșeru continuă seria meciurilor fără gol la națională, deși nu a lipsă de ocazii contra Finlandei. Foto: Mediafax