Trei greșeli uriașe făcute de Daum în meciul cu Danemarca. Sistem de joc netestat, indicații ciudate către fotbaliști și o abordare defensivă a unui joc în care doar victoria era o variantă
Echipa națională de fotbal a României și-a compromis cea mai mare parte a șanselor de calificare la Cupa Mondială din Rusia, competiție ce va avea loc în vara lui 2018. Selecționata lui Christoph Daum a terminat la egalitate, 0-0 la Cluj, un meci cu Danemarca pe care trebuia să îl câștige pentru a rămâne în luptă cu șanse reale. Dincolo de rezultat, România a dezamăgit și prin prestația avută, precum și prin atitudinea tactică a fotbaliștilor pe care neamțul Daum i-a folosit într-un sistem complet neobișnuit.
ProSport a analizat jocul naționalei României cu Danemarca și, cu ajutorul unor argumente venite de la fotbaliști și de la oamenii din fenomen, vă prezintă trei greșeli uriașe făcute de Christoph Daum la această partidă.
1. Sistem de joc complet diferit implementat în 5 zile
Vestea că Daum schimbă sistemul de joc din 4-2-3-1 în 3-4-3 a venit în cea de-a doua zi de cantonament, după reunire. Scăpată în presă de unul dintre jucătorii lui Daum, informația a fost comentată în fel și chip atât de microbiști, cât și de specialiștii din fotbal. Înainte de nuanțe, înainte de a decide dacă 3-4-3-ul în interpretarea lui Daum este un sistem ofensiv sau unul defensiv, principala concluzie ce trebuia trasă era alta: Cum poate fi integrat armonios un nou sistem de joc în doar câteva zile? Răspunsul evident este: Nu poate fi! Iar dovada a venit în timpul meciului, perioadă în care experimentul a arătat că este un eșec. Chipciu și Keșeru, „vârfurile” lui Daum în ofensivă nu au legat nici măcar o pasă utilă între ei, Răzvan Marin a făcut o risipă uriașă de efort din cauza faptului că nu avea variante pentru a combina în atac, iar Nicolae Stanciu a fost izolat și a fost nevoit să încerce multe faze pe cont propriu pentru a se apropiat de poarta danezilor.
Dar cea mai mare palmă pe care Christoph Daum a primit-o și care ilustrează cum nu se poate mai bine ridicolul situației a venit de la căpitanul echipei naționale. Într-o intervenție în fața camerelor TVR la finalul meciului, Vlad Chiricheș a mărturisit că „e nevoie de mai mult timp pentru a înțelege principiile acestui sistem„. De altfel, într-un articol în care ProSport a cerut ajutorului unui antrenor pentru a explica cerințele acestui sistem, Edward Iordănescu aprecia că „atunci când la un meci decisiv alegi modificarea structurii de joc, una care nu e tocmai ușor de interpretat, ușor diferită de sitemele clasice, automat îți asumi niște riscuri importante. Sunt sigur că el e foarte conștient de asta, le asuma conștient. E un mare dezavantaj că acest sistem nu a fost experimentat măcar la un joc amical, e un mare minus„.
2. Jucătorii României recunosc că se așteptau să fie dominați
Echipa națională a avut o primă repriză în care a fost ușor superioară danezilor, totul parte a unui joc ușor haotic, fără repere clare. Sistemul de pe hârtie cu trei fundași centrali a fost, în practică, un sistem cu cinci jucători pe linia de fund, însă norocul a venit din faptul că și danezii au jucat la fel. Situația s-a schimbat după pauză, moment în care Eriksen și colegii lui au preluat inițiativa și au dominat copios în cea mai mare parte a timpului. Explicația jocului din prima repriză poate veni dintr-o altă declarație pe care Alexandru Chipciu a dat-o la finalul jocului. „Noi ne așteptam ca Danemarca să ne atace mai mult, în special în prima repriză„, a spus fotbalistul lui Anderlecht.
3. Meci în care victoria e obligatorie, dar abordarea tactică e ultra-defensivă
Chiar dacă din ceea ce spune Chipciu poate să rezulte ideea că România și-a asumat un joc defensiv, plecăm de la premisa că Daum a vrut victoria, singurul rezultat care ne mai ținea în lupta pentru calificare cu șanse reale. Totuși, practica ne-a arătat că acest 3-4-3 nu a fost deloc unul ofensiv, în special pentru că a fost compus din șapte jucător de câmp cu profil defensiv: Săpunaru, Chiricheș, Toșca, Benzar, Pintilii, Marin și Latovlevici. Nuanța a fost observată și subliniată, dacă mai era cazul, și de cel care măcar la nivel teoretic este șeful lui Christoph Daum în cadrul FRF. „Toată lumea a zis că acest sistem este ofensiv, dar până la urmă a fost unul defensiv„, a spus Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației.
Bonus: Schimbarea sistemului în 5 zile, după invenția cu Bicfalvi mijlocaș dreapta
Decizia surpriză a lui Christoph Daum nu este unică în mandatul său pe banca României. Neamțul a făcut încă de la debut mutări pe care specialiștii din fotbal le-au considerat cel puțin curioase, mutări care au eșuat lamentabil. Poate cea mai evidentă a fost cea din meciul României cu Muntenegru, 1-1 la Cluj, atunci când neamțul a ales să înceapă jocul cu Eric Bicfalvi titular pe postul de mijlocaș ofensiv dreapta. Totul în ciuda faptului că pe bancă avea jucători mult mai potriviți pentru acel post, Popa, Chipciu, Torje sau Rotariu. Mai mult, Daum l-a ales pe Bicfalvi pentru un post pe care fostul mijlocaș al Stelei și al lui Dinamo nu mai jucase nici măcar o singură dată la nivel înalt. Bicfalvi s-a consacrat ca mijlocaș central de profil defensiv, apoi a suferit o transformare de succes în Ucraina acolo unde a evoluat mijlocaș central ofensiv și al doilea vârf în unele momente.