Naționala nu mai înseamnă mare lucru nici pentru postul public de televiziune! Singura ofertă concretă pentru ultimul meci oficial al tricolorilor din acest an a fost de 10.000 de euro, în condițiile în care prețul de pornire a fost de zece ori mai mare. Șeful TVR compară un meci al naționalei cu un Mercedes pe care televiziunea sa nu și-l poate permite!
Fără România la TV! Un lucru unic în ultimii 12 ani și cu doar două precedente după Revoluție: deplasările din Irlanda, campania pentru Mondialul din ’98, și din Azerbaidjan, preliminariile lui Euro 2000. Albania – România a intrat în acest grup rușinos pentru FRF după ce TVR a refuzat să plătească 47.000 de euro, ultimul preț fixat de deținătorul drepturilor TV. „Nu puteam scoate banii aceștia niciodată din publicitate. Nici măcar jumătate! Ne-am gândit că, fiind vorba de națională, să încercăm să dăm meciul. Dar nu la prețul acesta! Să mai facă și alții acte de caritate, că nu putem să mergem mereu din pierdere în pierdere”, au explicat surse din cadrul TVR.
„TVR și-a încălcat cuvântul” Alexandru Lăzescu, președintele TVR, a confirmat pentru Gândul că prețul partidei de la Tirana a fost unul peste posibilitățile televiziunii publice: „Problema este următoarea: dacă luăm drepturile, le luăm scump. Dacă nu le luăm, publicul va fi nemulțumit. E ca și când ți-ai dori un Mercedes, dar nu ți-l permiți”. Conform companiei care a avut drepturile pentru Albania – România, a existat un acord cu TVR până luni pentru transmiterea partidei, dar „postul public și-a încălcat cuvântul și ceilalți jucători de pe piață n-au mai fost interesați de meci din cauză că le-ar fi fost imposibil să îl promoveze”. Singura ofertă concretă pentru această partidă nu a depășit 10.000 de euro.
Problema este mai complexă decât simpla netelevizare a unei partide. În realitate, 47.000 de euro n-ar fi fost o investiție imposibilă dacă TVR n-ar fi avut povara contractului cu UEFA, care produce pierderi de 500.000 de euro pe meci, adică vreo 15 milioane pe an! Cum acel contract nu poate fi întrerupt, nicio altă investiție nerentabilă nu mai poate fi justificată, inclusiv naționala de fotbal. Și, bineînțeles, contractul cu UEFA este o „moștenire”, așa că nici nu există vinovați.
„În multe țări europene se întâmplă ca anumite televiziuni să nu transmită diverse meciuri. Chiar și BBC difuzează acum foarte puține evenimente sportive”, Alexandru Lăzescu, președinte TVR
10 mii de euro ar fi fost suma maximă pe care TVR ar fi putut să o obțină din publicitate la meciul Albania – România
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER