În iunie anul trecut, TVR avea datorii de 15 milioane de franci elvețieni la EBU, cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa.
TVR este pe zi ce trece tot mai apăsată de problemele financiare. Chiar dacă Guvernul i-a reeșalonat pe timp de șapte ani restanțele acumulate la stat, postul public are mari probleme în a achita datoriile la instituțiile internaționale de care este legată prin contracte de drepturi TV. Una dintre acestea este Sportfive, de la care TVR a achiziționat meciurile din deplasare disputate de echipa națională de fotbal a României în preliminariile CM 2014.
Compania cu sediul central la Geneva (Elveția) a trimis zilele trecute o somație pe adresa TVR, prin care solicită expres plata datoriilor până pe 15 martie, altfel instituția condusă de Claudiu Săftoiu nu va mai putea să transmită meciurile cu Ungaria și cu Olanda, programate pe 22 și 26 martie.
„Este vorba despre datorii de 750.000 de euro, acumulate din preliminariile actuale și din cele trecute. Sportfive nu vrea să mai facă nicio concesie, pentru că a mai fost dusă cu vorba în trecut”, susține o sursă autorizată de pe piața media din România. Conform unor stenograme publicate în decembrie 2011, TVR a oferit 250.000 de euro pentru fiecare meci al naționalei, cu un plafon maximal de 1,25 de milioane de euro. În acești bani au intrat cele cinci meciuri din deplasare din aceste preliminarii, plus încă vreo zece amicale. Din actualele calificări, TVR a transmis doar partidele cu Estonia și cu Turcia, ceea ce denotă o datorie de 250.000 de euro din preliminariile anterioare. ProSport a încercat să obțină un punct de vedere de la Compania Sportfive, prin email, dar și prin telefon. „Știm despre ce este vorba. Am primit email‑ul dumneavostră. Vom trimite un răspuns, nu avem deadline”, a fost răspunsul primit. De la Biroul de presă al TVR ni s-a cerut să trimitem o solicitare oficială prin email, dar răspunsul nu a sosit până la închiderea ediției.
Antena 1 are oferta pregătită
În acest moment, TVR nu are bani să plătească nici măcar o parte din datorie, iar spectrul este sumbru. Într-o situație asemănătoare, Sportfive a denunțat contractul pe care îl avea cu postul public de televiziune din Republica Moldova, revânzând imediat drepturile de transmitere a Ligii Campionilor unui post privat de la Chișinău. Același lucru se va întâmpla și în România: surse de piața media susțin că Antena 1 are deja pregătită o ofertă consistentă. Problema cea mare a unui astfel de deznodământ este că Sportfive deține drepturile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014) și pe cele de la JO de vară de la Rio (2016), ceea ce ar bloca accesul TVR la aceste două mari competiții.
Președintele televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, a anunțat la finele anului trecut că TVR va accesa un împrumut de 20 de milioane de euro pentru investiții și refinanțare de credite
TVR se bate cu DigiSport
Spectrul unui viitor fără meciurile naționalei de fotbal sau fără competițiile mari nu este singura problemă a Departamentului sport din TVR. O decizie internă a dus la un mic cutremur. Mai întîi, conducerea instituției a interzis reporterilor să mai colaboreze la alte canale TV, indiferent de profilul acestora. Ulterior, s-a făcut o reevaluare și li s-a permis tuturor să comenteze evenimente sportive la alte televiziuni, mai puțin celor care colaborau la DigiSport. Afectați au fost Cristi Mândru, Monica Bucur, Narcis Șelaru, Emil Hossu Longin și Marius Mitran. Acesta din urmă chiar și-a dat demisia și a rămas doar colaborator temporar al emisiunii Replay. Oficial, conducerea a susținut că DigiSport este post concurent al TVR, deși toți cei cinci comentau evenimente care nu se află în portofoliul postului public sau la care acesta a renunțat ca nefiind interesante! În tot acest timp, șeful Departamentului, Mihnea Ionescu, și șeful de sindicat, Dragoș Bocanaciu, comentează Liga Campionilor pentru un post privat din Chișinău, la aceleași meciuri transmise și de TVR în țară.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER