UEFA revoluționează fotbalul european: Liga Națiunilor a fost aprobată și va debuta începând cu sezonul 2018-2019. Reacția FIFPro

UPDATE: FIFPro, asociația care apără drepturile fotbaliștilor profesioniști, a reacționat imediat după ce UEFA a anunțat înființarea Ligii Națiunilor.

Prin vocea lui Tijs Tummers, Director of Player Services, FIFPro atenționează că formatul noii competiții nu va fi benefic promovării jucătorilor tineri și-i va obosi pe internaționali mai mult decât ar face-o meciurile amicale. „Este clar că există o diferență mare între partidele de pregătire și meciurile amicale. Din câte am înțeles, Liga Națiunilor se vrea a fi încă o competiție prestigioasă. ca o consecință directă, asta implică o mai multă impliare a fotbaliștilor de top. Jucătorii tineri vor primi și ei mai puține minute, pentru că vorbim despre întâlniri cu miză”, a spus oficialul FIFPro.


UPDATE: UEFA a aprobat înființarea Ligii Națiunilor. Competiția va debuta începând cu sezonul 2018-2019. Întrecerea se va disputa o dată la doi ani.

Această nouă competiție a fost adoptată pentru perioada 2018-22 și va fi bazată pe repartizarea celor 54 de selecționate europene în patru divizii, cu un sistem de promovare și retrogradare.

Potrivit deciziei de la Astana, fiecare divizie va fi subdivizată în grupe de trei sau paru echipe. Înainte de Euro-2020, fiecare echipă va juca astfel patru sau șase meciuri între septembrie și noiembrie 208 în această Ligă a Națiunilor. „Final Four”, implicând câștigătoarele grupelor, va debuta apoi în 2019.


Congresul UEFA care are loc joi, 27 martie, la Astana, va lua în calcul înființarea unei Ligi a Națiunilor din Europa. Proiectul presupune crearea unor divizii valorice, câștigătoarele diviziilor urmând să se califice la Cupa Mondială sau la Campionatul European

  • Liga Națiunilor ar urma să aibă loc din doi în doi ani, în anii impari, în locul meciurilor amicale din datele oficiale FIFA
  • Președintele Federației Engleze de fotbal, Greg Dyke, susține public acest proiect

Pe lângă discuția anexării Tavriei Simferopol și a lui FC Sevastopol la Federația Rusă de Fotbal, Congresul UEFA care va avea loc joi, 27 martie, la Astana, va ridica și o altă propunere a membrilor din Comitetul Executiv al forului de la Nyon, care ar putea revoluționa din temelii fotbalul european.

Concret, potrivit surselor cotidianelor engleze „The Independent” și „The Guardian”, UEFA propune înființarea unei competiții intitulate „League of Nations”, care ar urma să ruleze în paralel cu grupele de calificare pentru Campionatele Mondiale și cele Europene.


Congresul UEFA ar putea iniția o nouă competiție interesantă, care ar putea avea loc în paralel cu calificările pentru turneele finale

Patru divizii valorice

Ce presupune însă această nouă Ligă a Națiunilor pe care UEFA pare atât de decisă să o implementeze în viitor? Concret, în cazul în proiectul va fi aprobat, competiția va avea loc o dată la doi ani, în anii pari, iar partidele ar urma să aibă loc în datele calendaristice aprobate deja de FIFA pentru meciuri amicale. Surse UEFA susțin că cei 54 de membri afiliați vor fi împărțiți în 4 divizii, în funcție de valoarea echipelor, urmând ca prima divizie să fie formată din forțe ale continentului, precum Anglia, Germania, Italia sau Olanda.

Care este însă motivul pentru care echipele ar urma să joace la nivel înalt în această competiție? Ei bine, se pare că UEFA ar urma să elimine play-off-ul de calificare la European, urmând ca echipele care vor câștiga diviziile „League of Nations” să obțină biletele pentru turneele finale. Se pare că propunerea care va fi făcută la Astana în cursul Congresului de joi a fost deja analizată de oficialii UEFA, tabloidul norvegian „Dagbladet” anunțând deja inițierea acestui proiect încă din luna octombrie a anului trecut.

Proiectul a fost confirmat pentru „The Independent” de Greg Dyke, președintele Federației engleze de fotbal. „Suntem foarte interesați de Liga Națiunilor. Lucrurile clare, anumite detalii, vor trebui puse la punct, dar cred că proiectul e foarte atractiv”, a spus Dyke. Ceea ce înseamnă că și alte țări puternice sunt interesate de proiect, care le-ar asigura, cu siguranță, venituri importante din vânzarea drepturilor de televizare ale partidelor.


Marica și Maxim ar putea juca la un turneu final dacă își vor câștiga divizia din Liga Națiunilor

România, în liga a doua sau a treia?

Cum ar putrea fi afectată România? Teoretic, diviziile ar urma să fie formate pe baza coeficientului UEFA al echipelor participante, care ia în calcul rezultatele echipelor în raport cu celelalte echipe din Europa, atât în meciuri oficiale, cât și în cele amicale. Astfel, în acest moment, naționala lui Pițurcă se află pe poziția a 26-a, ceea ce ar duce-o fie în divizia a doua, fie într-a treia, în funcție de numărul de echipe pe care îl va avea noua ligă. 

Publicat: 27 03. 2014, 20:00
Actualizat: 27 03. 2014, 20:19