Un antrenor de modă veche. Portretul lui Mixu Paatelainen, selecționerul Finlandei: ca jucător, era să piardă naționala după ce a plecat în Scoția și a fost bătut de Dinamo în 1988. Acum e adeptul „pomului de Crăciun”, un sistem de joc „retrograd”

Selecționerul Finlandei, Mixu Paatelainen, este un caz interesant. Crescut ca jucător, dar și ca antrenor în școala scoțiană, Paatelainen a fost aproape să își rateze cariera internațională după ce s-a transferat la Dundee United, este un admirator al fotbalului britanic și a revoluționat fotbalul finlandez cu un sistem 4-3-2-1, așa-numitul „pom de Crăciun”

  • Paatelainen (47 de ani) a jucat în carieră la Strasbourg, Aberdeen, Bolton și Wolverhampton, având 18 goluri în 70 de meciuri la naționala finlandeză
  • Sistemul preferat de Paatelainen este 4-3-2-1, introdus în Anglia la începutul anilor ’90 și folosit de Carlo Ancelotti la Milan, echipă care a ajuns de trei ori în patru ani în finala Ligii Campionilor în această formulă
  • România joacă împotriva Finlandei marți, de la ora 21:45, în direct la TVR 1. În clasamentul Grupei F conduce Irlanda de Nord, cu 6 puncte, urmată de România și Finlanda, ambele cu patru puncte

Ultimele două campanii de calificare au fost dezamăgitoare pentru naționala Finlandei. E drept, adversara României de marți e o națională care nu a ajuns niciodată la un turneu final și nu a emis niciodată mari pretenții în fotbalul mare. Însă nordicii abia au depășit Moldova și Georgia în grupele preliminare pentru calificarea la Euro 2012, respectiv CM 2014. Poate că nici lotul nu e foarte puternic – pe lângă cei trei jucători care evoluează în campionatul intern la campioana HJK Helsinki, doar Moisander (Ajax) și Roman Eremenko (ȚSKA Moscova) se pot lăuda că sunt oameni de bază în echipe puternice din Europa.
Însă selecționerul Mixu Paatelainen pare că se poate descurca și fără vedete. După două campanii ratate, finlandezul și-a setat ca obiectiv calificarea la primul turneu final al Finlandei din istorie. Iar după primele două meciuri în Grupa F din preliminariile Euro 2016, Finlanda stă bine în clasament, fiind la egalitate cu România, patru puncte, în urma victoriei cu Insulele Feroe (3-1) și a egalului de sâmbătă cu Grecia (1-1).


Paatelainen a urmărit viitorul Finlandei într-un glob de cristal: speră să se califice în premieră la un turneu final cu echipa nordică

„Au crezut că am plecat la facultate în Scoția”

În teorie, rezultatele nu sunt spectaculoase, însă cele patru puncte obținute transformă Finlanda într-o echipă demnă de luat în seamă. Măcar pentru munca depusă în această perioadă de Mixu Paatelainen, un fost jucător și actual antrenor cu totul atipic pentru fotbalul finlandez.
Povestea actualului selecționer al Finlandei începe în 1987, când Paatelainen era un simplu vârf de atac din campionatul finlandez, unde juca la Haka Valkeakoski. Atunci, jucătorul care avea doar 20 de ani și-a luat cariera în propriile mâini și a părăsit Finlanda pentru Scoția, acolo unde a semnat cu Dundee United. Mutarea a fost ignorată de presă, dar și de fanii finlandezi, neobișnuiți ca jucătorii să evolueze în străinătate. „Când am plecat în Scoția, mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Jucam atunci pentru echipa olimpică a Finlandei, iar după transfer nu am mai fost convocat. Când am întrebat ce s-a întâmplat, antrenorul mi-a spus că a crezut că m-am lăsat de fotbal și că am plecat la facultate în Scoția. Vă dați seama cât de mirat am fost”, rememorează Paatelainen primii săi pași în fotbal.


Paatelainen, în 1990, pe vremea când juca pentru Dundee United, într-un sticker Panini

A învățat „meserie” în Scoția și a fost eliminat de Dinamo în 1988

Însă și transferul la Dundee a fost o simplă întâmplare. „Tatăl meu lucra în industria hârtiei și îl cunoștea pe unul dintre directorii de lai Dundee. Planul era să mă antrenez acolo câteva luni, dar totul s-a transformat într-un contract pe cinci ani. Era imposibil să ajung altfel în Scoția, fotbalul în Finlanda nu era profesionist”, povestește selecționerul Finlandei modul în care a ajuns la Dundee United. Acolo unde a stat cinci ani, marcând 41 de goluri. A plecat la Aberdeen în 1992, iar de aici a ajuns în Anglia, la Bolton și Wolverhampton. Un adevărat globetrotter, așa cum l-a numit presa finlandeză, rivalul lui Pițurcă de marți a mai trecut pe la Strasbourg, Hibernian, St.Johnstone înainte să își încheie cariera la St. Mirren, în prima ligă scoțiană.

Ca jucător la Dundee United, a fost învins în toamna lui 1988 de Dinamo în turul II al Cupei Cupelor. Pe numele său real Micka-Matti Paatelainen, acesta a fost titular în turul de la Dundee, unde echipa lui Lucescu a câștigat cu 1-0 prin golul înscris din lovitură lideră de Dorin Mateuț. În returul de pe „Dinamo”, încheiat 1-1, finlandezul n-a mai fost utilizat de antrenor.

43,24% este procentajul de victorii al lui Paatelainen pe banca naționalei Finlandei (16 victorii în 37 de meciuri)

Perioada petrecută în Marea Britanie l-a modelat pe Paatelainen și în cariera de antrenor. „Cea mai mare influență a avut-o Jim McLean, fostul meu antrenor de la Dundee, care a plătit 100.000 de lire să mă aducă de la Haka. De la el am învățat aproape tot. Era un om fantastic, de modă veche, dar care m-a învățat că jucătorii trebuie controlați strict. Spre exemplu, în acei ani, managerul venea la tine, te lua de mână și îți explica ce ai greșit. Acum, lucrurile s-au schimbat, totul e mai abstract, se insistă pe mesajele trimise către jucători în meciuri-școală. Nu e greșit, dar era mai bine în acel timp”, a explicat Paatelainen.


Naționala finlandeză ascultă de Paatelainen, un antrenor cu bune calități de motivator

„Pomul de Crăciun” cu tranziție rapidă

Ca antrenor, Paatelainen a fost la fel de conservator ca și în cariera de jucător. În 11 ani, Paatelainen a schimbat șapte echipe, fiind principal însă doar din 2005, când a preluat Cowdenbeath, în Liga a IV-a scoțiană. Și-a întrerupt aventura în Insulă pentru un an, întorcându-se în Finlanda, la TPS, dar a revenit în Scoția, unde a mai antrenat la Hibernian și Kilmarnock. Ba chiar a fost numit managerul anului în prima ligă scoțiană în 2011, o distincție surprinzătoare, având în vedere că în 2009 fusese criticat de fanii și jucătorii de la Hibernian pentru modul în care juca echipa: cu mingi lungi, pe vârf, un stil britanic, considerat „învechit”. Pentru federația finlandeză, acest lucru n-a contat. Englezul Stuart Baxter a fost demis în martie 2011, iar Paatelainen a fost alesul. „Nu am putut refuza naționala țării mele”, a spus selecționerul Finlandei în momentul în care a fost numit pe banca nordicilor.

Iar stilul pe care l-a adoptat a fost unul destul de diferit față de cel al lui Baxter. Suficient de defensiv, dar mulat pe calitățile jucătorilor nordici. E vorba despre un 4-3-2-1 introdus în Anglia de Terry Venables la Tottenham, la începutul anilor 1990, și readus în prim-plan de Carlo Ancelotti în perioada petrecută la AC Milan. Așa-numitul „pom de Crăciun”, modulul tactic pe care îl preferă Paatelainen este unul defensiv, dar în ultimii trei ani selecționerul Finlandei a lucrat enorm pentru a transforma sistemul într-unul eficient.
În primul rând, Paatelainen a încercat să transforme echipa nordică într-una devastatoare pe contraatac, fiecare minge recuperată fiind transmisă către unul dintre mijlocașii ofensivi, în timp ce fundașii laterali, dar și vârful plus alți doi jucători trebuie să urce pentru a crea soluții ofensive, în timp ce alți doi mijlocași rămân în spate cu scopul a de oferi o plasă de siguranță în cazul în care mingea este pierdută. Deocamdată, Paatelainen nu a avut rezultatele așteptate de fanii finlandezi, pierzând 11 din cele 37 de meciuri pe care le-a avut la naționala Finlandei. Însă presa nordică crede în naționala finlandeză și așteaptă rezultate bune în această campanie de calificare. Inclusiv marți seară, contra României.

Publicat: 14 10. 2014, 12:50
Actualizat: 14 10. 2014, 12:51