George Pușcaș a fost declarat omul meciului pe site-ul UEFA, după România – Croația. Atacantul naționalei este într-o companie selectă, cu italianul Chiesa, neamțul Richter sau portarul Angliei, Henderson, fiecare fiind numiți de UEFA starurile meciurilor pe care le-au disputat la Euro.
Fundașul central Ionuț Rada îl cunoaște foarte bine pe George Pușcaș. Cei doi au împărțit aceeași cameră în cantonamentele de la Bari, în sezonul 2015-2016. Rada vorbește despre cum a evoluat Pușcaș, despre calitățile care îl recomandă să ajungă un atacant important în Europa și despre sfaturile pe care i le-a oferit.
ProSport: Ionuț, cum ți s-a părut prestația lui Pușcaș de ieri și ce ți-a plăcut la el? Ionuț Rada: În primul rând, mi-a plăcut poziționarea lui între fundași. În multe momente a fost singur, dar experiența sa din Italia, unde se antrenează foarte mult poziția, l-a ajutat. În multe momente, fundașii nu știau cum să-l marcheze, se poziționa foarte bine între ei, să nu știe care să-l macheze. Apoi mi-a plăcut în dueluri. Nu cred că a pierdut unul în tot meciul. I-a dominat pe ambii fundași centrali, ținea de minge, juca simplu și pleca în careu. Mingile au venit bine de la Ianis sau Băluță, dar a știut foarte bine să plece pe spații. Mi-a plăcut atitudinea și caracterul lui. A luat mingea la penalty, chiar dacă își dorea Ianis să bată. Asta mulți spun că e individualism, dar nu este așa. El și la golul doi se bucura, dar se uita la arbitru să vadă dacă e golul lui. Marii atacanți așa sunt, cu asta se hrănesc.
„Dacă vezi fața lui Dembele, la penalty-ul ratat al Franței și fața lui Pușcaș este diferență totală”
Ce s-a schimbat la el, din perioada când l-ai întâlnit la Bari? Îl știu de la antrenamente că era greu să-l marchezi. Are și forță, stă foarte bine fizic. Trebuie să lucreze la finalizare, la coordonare când vin mingile din lateral, dar e și fizicul său. Nu este foarte elastic, dar își învață calitățile, îi place contactul și asta e bine. Am jucat aproape un an cu el. A lucrat foarte mult la poziția în teren, la momentul de plecare. Simte momentul. La Palermo marca la fel. Asta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate dezvolta un atacant, la plecarea la limita cu offside-ul. Aici este lupta între fundaș și atacant. A lucrat și finalizările. Îl vedeam și la antrenamente și la meciuri și marca destul de puțin. Asta vine și din încredere, pentru că acolo nu prea juca. Acum transformă în gol situațiile pe care le are.
Cum va fi în meciul cu Anglia? Va fi altă viteză și alți fundași. Mi s-au părut, totuși, destul de rudimentari fundașii și de la Franța și de la Anglia. Sunt fundași destul de greoi, destul de drepți ca și poziție. Erau rigizi și nu aveau o poziție naturală. În rest, benzile sunt foarte periculoase și la Anglia și la Franța.
Îl va ajuta și moral evoluția din meciul cu Croația? Am văzut încredere la el și înainte de penalty. Dacă vezi fața lui Dembele, la penalty-ul ratat al Franței și fața lui Pușcaș este diferență totală. Ei și cred în declarațiile pe care le dau. Radu a greșit puțin la gol, și-a dat seama, dar a avut apoi două intervenții foarte bune. Declarațiile nu sunt doar cuvinte. Ei chiar asta simt. Își doresc să se ridice înaintea altora din echipă și ăsta este un lucru bun. Concurența de a fi numărul 1 al echipei este un lucru bun.
Lucrează cu psiholog. „Dau vreo 10-12 goluri aici și plec în altă parte”
Cum era în afara terenului, când erați colegi de cameră la Bari? M-a impresionat stilul lui. Îi place să se îmbrace, ca oricărui tânăr, să se distreze, dar când era vorba de cantonamente și antrenamente se pregătea foarte bine. Sunt mulți pe care dacă îi vezi la antrenament nu i-ai băga în primii 18. El se bate să joace titular și creșterea sa i se datorează lui. Lucrează și el cu psiholog și mental tot timpul când vorbeam cu el avea o încredere enormă. Zicea: „Dau vreo 10-12 goluri aici, apoi plec în altă parte. La Palermo spunea la fel”. Câteodată mă gândeam dacă nu este inconștiență, dar lucrurile acestea mi le propuneam și eu. El nu se mulțumește că joacă la Palermo, că dă gol cu Malta, vrea mai mult. Asta l-a transformat.
„George, nu-ți fie frică de concurență, tratează-ți prietenii din copilările și famila la fel, pentru că restul sunt trecători”
Ce sfaturi i-ai dat? La Bari suferea pentru că nu juca. Îi spuneam să aibă răbdare, pentru că oportunitatea va veni. Era vorba de când eram la Bari că îl vor echipe bune din Serie A. Îi spuneam: „George, nu-ți fie frică de concurență, pentru că între cei buni o să crești. Depinde cum te poziționează impresarul tău. Dacă vei juca o dată la 5 meciuri nu e OK, dar dacă vei fi considerat un jucător important e altceva”
Înainte se accidenta mai des și i-am spus că dacă face des contracturi sau rupturi e ceva în neregulă cu el. Ori nu se antrenează bine, ori nu se odihnește bine, ori nu mănâncă bine. Slavă Domnului, în Italia sunt specialiști pe lângă tine și te pot ajuta. E clar că acum este pe un drum bun. Este un tip liniștit. Îi spuneam mereu să aibă grijă de el. I-am spus: „Numele tău se face mare, vin mulți pe lângă tine, tratează-ți prietenii din copilările și famila la fel, pentru că restul sunt trecători. Nu te schimba! O să ai timp și de fete la momentul oportun, dar când este de muncă, muncește”. Acum că a ascultat sau nu, important e că este bine.
Unde crezi că se va transfera Pușcaș, după acest turneu final? Lui îi place foarte mult Premier League. Meciul cu Anglia va fi un test pentru el. Cu siguranță, în capul lui este ceva de genul ăsta. Forță are, pregătire fizică are și cred că ăsta e țelul lui. Într-o apărare închisă ca în Italia îi este greu să se exprime. În Premier League spațiile sunt mai mari și cu experiență din Italia cred că s-ar descurca. Cu siguranță cota i-a crescut foarte mult. Va primi oferte importante, mai ales cu situația de la Palemo și poate asta e șansa lui.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER