Urmările anchetei ProSport: primul club care refuză să mai trimită sportivi la acțiunile de tineret ale FRF! Acuzații dure + Reacția celui arătat cu degetul | EXCLUSIV

Ciprian Amarandei, președintele clubului Real Juniorul Vaslui, a reacționat în termeni duri la episodul 10 din ancheta ProSport cu privire la loturile naționale de juniori ale României.

Urmările anchetei ProSport: clubul care a dat naționalelor de juniori cei mai mulți copii din județ refuză să mai trimită sportivi la acțiunile FRF! Acuzații dure + Reacția celui incriminat 

Oficialul celor de la Real Vaslui a venit cu un mesaj lung în care l-a acuzat pe Adrian Racoviță, referentul zonal din Vaslui, de faptul că nu face corect desemnarea jucătorilor talentați din județ și a anunțat că clubul pe care-l reprezintă „nu va mai trimite niciun copil la acțiunile județene de selecție organizate de domnul Racoviță”.

ProSport l-a contactat pentru un punct de vedere și pe Adrian Racoviță, angajatul Liceului cu Program Sportiv Vaslui, care ocupă și funcția de director tehnic al celor de la CSM Vaslui, dar este și vicepreședintele AJF Vaslui.

Vă prezentăm mai jos mesajul întreg al lui Ciprian Amarandei, urmând ca imediat să scriem și reacția lui Adrian Racoviță.

„Realități dureroase ale fotbalului românesc transpuse și la Vaslui! 

Am atașat mai sus un link cu informații apărute în ziarul ProSport, care dezvăluie aspecte ireal de neplăcute ce se petrec în fotbalul juvenil și care constituie una din principalele cauze ce au condus la declinul actual al fotbalului românesc! Ele se referă la modul cum se fac selecțiile la loturile naționale de juniori, care încep de la nivel județean, unde cei care răspund de aceste activițăți sunt referenții zonali, persoane plătite de FRF să desfășoare această muncă!

După discuțiile purtate cu mai mulți antrenori din țară am ajuns la concluzia că în majoritatea județelor acești referenți zonali nu sunt numiți în funcție datorită aptitudinilor, calităților și meritelor sportive, nu sunt evaluați, ci sunt puși de președinții de AJF-uri pe baza relațiilor extraprofesionale și de prietenie pe care le au cu aceștia!

Este și cazul județului Vaslui unde este numit referent zonal domnul Racoviță Adrian, care actualmente îndeplinește și funcția de vicepreședinte AJF Vaslui, și funcția de profesor – antrenor la grupa U15 a LPS Vaslui, și funcția de observator liga 4 și jocuri de copii și juniori, și funcția de antrenor principal la CSM Vaslui – Liga 4 (cu mențiunea că aici este doar în acte antrenor, vânzându-și licența și așezându-i copetele pentru încălzire adevăratului antrenor)! Cu câteva luni în urmă, acesta, pe lângă aceste funcții o mai cumula și pe cea de antrenor la Liga 3 la Rapid Brodoc, de unde a fost demis după 8 etape și anterior la Sporting juniorul Vaslui unde a fost demis doar după 3 etape din cauza rezultatelor! E bine de întrebat de ce Școala Federală de Antrenori nu s-a sesizat, pentru aceste aspecte, ca în cazul altor antrenori din țară!

Nu suntem invidioși că domnul Racoviță e propus de președintele AJF in atâtea funcții, problema noastră este că nu îl considerăm pe acesta competent pentru funcția de referent zonal, fiindcă nu a demonstrat până acum nimic în fotbal că antrenor, în comparație cu alți antrenori din județ, unii cu licențe A sau Pro, care nici măcar nu au fost luați în calcul de președintele AJF!

Nu am nimic personal cu acest domn Racoviță, chiar am crezut acum câțiva ani în el, când m-a amăgit, în anul 2019, să-i transfer grupa 2008 de la Real, formată din copii de elită la nivel național, pentru a-i unii cu cei de la LPS Vaslui, spunându-mi că el vrea să facă performanță la nivel național! După câțiva ani, asistăm cu durere în suflet să vedem că acea generație fantastica pentru Vaslui este distrusă, unii copii plecând pe la alte cluburi din țară, iar cei rămași, necalificându-se în fazele incipiente ale Ligii și Cupei Elitelor U15! Felicitări domnule referent zonal, ați demonstrat tuturor antrenorilor din județ că sunteți un adevărat exemplu pentru ei! Dacă la LPS Vaslui nu se poate face performanță la fotbal când ai o baza sportivă, antrenori licențiați A UEFA, salarii frumoase si-ți mai vin și copii cu rezultate gata formați de cluburile private, atunci lăsați-vă domnilor și apucați-vă de polo sau de înot, că tot se face bazin olimpic la Vaslui!

Mai mult, pentru aceste numiri spectaculoase, inclusiv cea de referent zonal, domnul Racoviță întoarce serviciile șefului și prietenului său, formând la LPS, în anul 2021 grupa de vârstă 2018, an în care este născut fiul tovarășului său menționat mai sus! Cu toate că un Ordin al Ministrului Educației prevede că vârsta optimă pentru fotbal la CSS-uri este 6-7 ani, cu toate că LPS Vaslui nu avea grupe mai mari: 2017, 2016 sau 2015, se trece peste aceste aspecte și apare în încadrare, la respectiva instituție cu acordul conducerii, inclusiv pe site-ul public al inspectoratului, grupa 2018 profesor Racoviță Adrian! Atenție, domnilor, acești copii aveau trei ani când domnul Racoviță ii plimba de mânuță prin baza LPS și se prefigurează a fi o generație de elită a fotbalului vasluian, fiind prima crescuta de domnul antrenor de la vârste așa fragede, dar acesta a omis un singur lucru atunci când a format grupa, să instaleze în incintă și leagăne, balansoare sau tobogane!

Cele mai dureroase momente cu domnul Racoviță ca referent zonal le-am trăit împreună cu copiii Realului, atunci când s-au făcut, anul trecut, selecțiile la nivel județean pentru grupele 2009, 2010 și 2011! Deși la nivel de AJF s-a votat în Adunarea Generală o Comisie Tehnică pentru copii și juniori, care să se ocupe de această activitate, aceasta funcționează doar în acte, selecțiile fiind făcute de domnul Racoviță după bunul său plac, după ce în prealabil la fiecare acțiune înmânează un formular fiecărui reprezentant al cluburilor care au venit cu juniori la selecție, pentru a vota jucătorii ce merita selecționați la etapa zonală! La o astfel de acțiune a votat și tatăl unui copil care participă la selecție, un distins domn avocat, fiindcă antrenorul clubului respectiv nu a putut să participe! După contabilizarea voturilor, domnul Racoviță decide și, astfel, cei mai mulți copii selecționați sunt de la LPS Vaslui, unde este dumnealui profesor, fără a ține cont că trebuie să primeze doar calitățile și aptitudinile sportive ale copiilor! în această ordine de idei s-a ajuns ca la grupa 2010, anul trecut pentru faza zonală de la Iași, să fie selecționați doar 5 copii de la Real Junior Vaslui (vicecampioana națională în anul 2019) și 11 copii de la LPS Vaslui! În urma fazei zonale de la Iași au fost selecționați la faza națională 2 copii de la Real Junior și 1 de la LPS, iar unul dintre cei 2 juniori de la clubul nostru, care a mers mai departe, inițial nu intra în calculele domnului Racoviță la faza județeană!

Un alt fapt pe care trebuie să-l menționăm este că în urma acestor acțiuni de selecție, organizate de domnul Racoviță la Vaslui, mai mulți părinți nemulțumiți s-au deplasat la București și au sesizat Federația Romana de Fotbal, dar Comisia de Integritate a acestei instituții nu i-a băgat în seamă, nefăcând nicio anchetă!

În ciuda acestor aspecte reprobabile, clubul Real Junior Vaslui a avut, anul trecut, cei mai mulți copii selecționați la loturile naționale, dintre toate cluburile din județ!

Din cauza celor întâmplate, Real Junior Vaslui nu va mai trimite niciun copil la acțiunile județene de selecție organizate de domnul Racoviță!

Așteptăm AJF Vaslui să reglementeze aceste activități, conform regulamentelor în vigoare și, de asemenea, să-l schimbe pe domnul Racoviță din funcția de referent zonal! Vom înainta în acest sens și un memoriu către Federația Română de Fotbal!”, a fost mesajul lui Ciprian Amarandei.

Ciprian Amarandei, în picioare

Cum se apără Adrian Racoviță!

ProSport l-a contactat pe Adrian Racoviță, care i-a dat replica lui Ciprian Amarandei, despre care spune că are ceva personal cu el încă din anul 2016.

„Vreau să știu din ce poziție a scris domnul Amarandei? De antrenor, părinte, polițist de frontieră? Nu cred că scrie din poziția de antrenor. Pentru că un antrenor trebuie să țină cont de codul de etică. În calitate de antrenor domnul Amarandei nu este în măsură să-mi evalueze activitatea. Am un președinte/director care face asta. Dar având în vedere rezultatele obținute de cluburile la care am activat, activez atât la nivel de copii și juniori cât și la seniori, sunt unele considerabile. Promovarea unor jucători la grupele de vârstă mai mari și, bineînțeles, la academiile de top din România. Permanent m-am ocupat de perfecționarea mea prin cursurile organizate de Școala de Antrenor, participând în 2013 la licența UEFA B și în 2018 la licența UEFA A. În calitate de referent zonal declar că selecțiile sunt făcute într-un cadru foarte bine organizat și sigur, în care copiii își exprimă calitățile pentru jocul de fotbal. Cu siguranță acțiunile de selecție se desfășoară prin participarea mea la meciuri, prin notarea jucătorilor care ies în evidență, dar și prin acțiuni de selecție finale, așa cum de altfel se face la nivel național.

Cu siguranță la fiecare etapă membrii Comisiei Tehnice asistă la meciuri, ei fiind și antrenori la cluburile din județul nostru. Mai mult, antrenorii din județul nostru sunt obligați ca după fiecare meci să noteze în raportul de joc al arbitrilor 2, 3 jucători de la echipa adversă sau câți consideră ei pe care i-au evidențiat în meciul respectiv. Din punctul meu de vedere selecțiile sunt făcute într-un mod corect și cei mai valoroși jucători din județ merg în etapa următoare. După fiecare selecție am făcut ședințe și am pus întrebări celor din Comisia Tehnică, antrenorilor prezenți dacă totul s-a desfășurat corect și niciodată nu am avut reclamații. Printre cei prezenți fiind și domnul Amarandei! Dacă doriți, vă invit să asistați la o acțiune de selecție că să observați modul de lucru, cum se notează și cum se evaluează jucătorii. Și vă rog să cereți și părerea reprezentanților cluburilor, antrenorilor din județul nostru care au asistat/participat la acțiunile de selecție. Repet, organizăm cele mai corecte selecții, iar cei mai buni copii merg în etapa următoare de selecție, colegii mei antrenori sunt martori și vor susține ceea ce zic, pentru că totul este transparent. Cum să nu selectam cei mai buni copii când totul se face corect și suntem implicați toți cei din fotbalul juvenil?”, și-a început discursul Adrian Racoviță.

Conflict de interese în cazul lui Adrian Racoviță?

Adrian Racoviță a vorbit și despre funcțiile pe care le ocupă în prezent: „Ce este în neregulă? Sunt profesor de educație fizică și sport, antrenor și vicepreședinte de AJF. eu sunt angajat la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, sunt director tehnic în staff-ul celor de CSM Vaslui și vicepreședinte de AJF. Membrii afiliați au avut de ales doi vicepreședinți din 4 candidați. Este de acuzat ceea ce votează membrii afiliați ai AJF Vaslui?”

Răzvan Burleanu și Adrian Racoviță

Legat de un eventual conflict de interese, Adrian Racoviță a răspuns: „Domnul Amarandei a fost propus de AJF Vaslui pe o funcție care să reprezinte cluburile de copii și juniori in Comitetul Executiv, dar nu a fost votat de reprezentanții cluburilor de juniori! Ca să știți în ce relație este cu ceilalți colegi din județ! Nimeni din AJF nu este plătit pentru funcții. Domnul Amarandei a ocupat funcția de președinte al Comisiei Județene de arbitri, în același timp coordona echipele clubului lui care participa în competițiile județene”.

„Din 2016 domnul Amarandei are ceva personal cu mine și cu cei de la Liceul Sportiv Vaslui. Eu doar accept situația și îndur ceea ce pentru el este ceva normal. Din 2016 își prezintă scuzele și tot nu s-a schimbat. Și colegii dumnealui din Poliția de Frontieră Vaslui știu despre comportamentul lui” – Adrian Racoviță

Ce a scris ProSport despre DOSARUL „MITĂ LA LOTURILE NAȚIONALE”

Publicat: 30 04. 2023, 13:30
Actualizat: 01 05. 2023, 12:23