Victorii cu locul 94 în clasamentul FIFA și cu rezervele Suediei. Ne mișcăm greu, dar ne mișcăm! Cinci lucruri schimbate în bine de Contra la echipa națională a României
Echipa națională a României a încheiat bine „dubla” amicală din luna martie. Selecționata condusă de Cosmin Contra a învins Israelul cu 2-1 în deplasarea, iar marți seară a învins cu 1-0 la Craiova o echipă a Suediei venită cu foarte multe rezerve. Chiar și așa, jocul României suferă o vizibilă schimbare în bine după plecarea lui Christoph Daum și venirea lui Cosmin Contra, lucru semnalat nu doar de specialiștii care analizează fotbalul românesc, ci și de către jucătorii echipei naționale. ProSport vă prezintă cinci lucruri pe care Contra a reușit să le schimbe în bine după primele sale șase meciuri pe banca României.
1. Fără „schimbări inspirate”, doar cu „simțul jocului”
În partidele amicale jucate în aceste zile, Cosmin Contra a făcut de fiecare dată mutările care au adus victoria. Deși ceea ce a făcut selecționerul este descris, în limbajul neglijent, drept „inspirația antrenorului”, în fapt avem în față un tehnician care reacționează cum trebuie la momentele jocului. În Israel, Contra a mutat excelent atunci când i-a scos pe Grozav și pe Budescu, fără realizări și uzați fizic, și i-a introdus pe Stanciu și Mitriță, cei mai buni jucători într-un final în care am întors scorul de pe tabelă. La Craiova, Contra l-a scos de pe teren pe Mitriță și l-a trimis pe Dorin Rotariu, fotbalist care a înscris golul victoriei dintr-o fază spectaculoasă, cu o execuție de efect. Și nu doar atât. Contra a tratat cu seriozitate meciurile, dovadă fiind schimbările utile făcute, spre deosebire de amicalele în care alți selecționeri preferau să „dea minute” și celor care se aflau la debut sau celor care n-au prins meciuri ca titulari.
2. Nu ne mai crucim când vedem echipa de start
Deși sună ciudat, pentru România ultimilor ani o formulă de start care să nu producă mișcări de sprâncene nu este ceva normal. Chiar Christoph Daum, fostul selecționer, a uimit chiar de la primul meci pe bancă, jucând meciul cu Muntenegru cu Eric Bicfalvi mijlocaș dreapta și cu Cristian Săpunaru mijlocaș central. În era lui Contra improvizațiile fie lipsesc, fie sunt acoperite cu polivalența unor fotbaliști. În general, fiecare jucător convocat a fost folosit pe postul sau pe posturile pe care dă cele mai bune rezultate.
3. Am scăpat de „efectul Șoavă” și de „sindromul Stancu”?
După ani de zile în care Pițurcă, Iordănescu, Răzvan Lucescu sau Christoph Daum au făcut convocări discutabile, aproape de fiecare dată chemând fotbaliști a căror prezență nu a putut fi explicată cu argumente pur sportive, Cosmin Contra pare că nu are „fixuri”. Selecționerul a rulat în cele șase meciuri în care a condus naționala un număr mare de fotbaliști, schimbând și ajustând doar în funcție de forma de moment, disponibilitate sau abordarea tactică. Nu am identificat până acum niciun fotbalist a cărui prezență pe teren sau pe bancă să ducă spre ideea unui nou „caz Șoavă”.
4. Tineri, dar tineri utili
Tema jucătorului tânăr promovat cu orice preț la echipa națională a fost repetată de nenumărate ori în ultimii ani. La nivel declarativ, ultimii selecționeri au adoptat cu pasiune ideea convocării tinerilor, doar că de cele mai multe ori fotbaliștii fără experiență au apărut la națională fie în meciurile amicalecu adversari slabi, fie în cele oficiale și fără miză, fie au apărut pe teren doar în ultimele minute, prezențe doar pentru un CV mai bogat. Contra a reușit să cheme și să folosească la echipa națională mai mulți tineri care au dovedit că pot fi considerați soluții și în viitor. Fie că este vorba despre unanim remarcatul Mitriță, fie că discutăm despre nume precum Bancu, Man sau Nedelcearu, toți acești fotbaliști fac parte din planurile de viitor ale lui Contra, așa cum selecționerul a declarat ferm.
5. Edgar Davids știe cum e
Dincolo de aspectele tehnico-tactice, Cosmin Contra a adus la națională și un spirit nou. Potrivit relatărilor fotbaliștilor prezenți în lotul convocat pentru „dubla” cu Israel și cu Suedia, principalul loc în care noul selecționer a punctat a fost moralul. „Lupta”, „răutate”, „insistență”, „muncă”, „dorință” sau „pasiune” au fost cuvintele repetate aproape mecanic de fotbaliștii din lotul național, doar fiind folosite pentru a descrie felul în care cred ei că noul selecționer a modificat starea vestiarului.